Tarot
Tarot is een kaartspel met achtenzeventig kaarten dat reeds in de 15e eeuw werd gespeeld ter ontspanning en voor voorspelling.
Het tarotspel heeft net als het gewone kaartspel vier 'kleuren' die echter een andere naam krijgen:
- ruiten heten in tarot munten of pentakels
- klavers heten in tarot staven
- harten heten in tarot bekers of bokalen
- schoppen heten in tarot zwaarden
De vier kleuren symboliseren in de tarot de vier middeleeuwse standen:
- munten voor handelaars
- staven voor boeren
- bekers voor de geestelijkheid
- zwaarden voor edelen en soldaten
Elk van de vier kleuren bevat 14 kaarten. Zoals in het gewone kaartspel zijn dat aas, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. Daar komen dan nog 4 hofkaarten bij. De namen van die hofkaarten hebben soms een andere naam bij de verschillende tarotversies. In de waarschijnlijk meest gebruikte tarot, de Rider-Waite tarot, hebben de hofkaarten de volgende namen: King (Koning), Queen (Koningin), Knight (Ridder) en Page (Page, Schildknaap). Samen vormen de genummerde kaarten en de hofkaarten de Kleine Arcana (klein geheim).
Het grootste verschil met het gewone kaartspel, is dat naast die gewone speelkaarten ook een reeks van 22 mysterieuze afbeeldingen is opgenomen die Grote Arcana (groot geheim) wordt genoemd. Wanneer deze kaarten opduiken tijdens een legging (voorspelling) wordt daar een bijzondere betekenis aan gehecht. Als iemand aan de kaartlezer bijvoorbeeld vraagt of hij het werk zal aankunnen waarvoor hij promotie krijgt, en "De Magiër" (zie afbeelding hiernaast) als antwoord opduikt, dan wijst dit op meesterschap, grote kunde en alles onder controle hebben.
- Dit zijn de Nederlandse namen van de kaarten van de Grote Arcana
De Dwaas, I De Magiër, II De Hogepriesteres, III De Keizerin, IV De Keizer, V De Hiërofant, VI De Geliefden, VII De Zegewagen, VIII Rechtvaardigheid, IX De Kluizenaar, X Het Rad van Fortuin, XI Kracht, XII Gematigdheid · XIII De Dood, XIV De Gehangene, XV De Duivel, XVI De Toren, XVII De Ster, XVIII De Maan, XIX De Zon, XX Het Oordeel en XXI De Wereld.