Vaandel
Een vaandel is een vlag die op schepen gebruikt wordt om aan te geven uit welk land het schip afkomstig is.
Gebruik vaandel in Groot-Brittannië
De Britse regelingen rond vlaggengebruik op zee zijn vaak ingewikkeld vergeleken met die van andere landen. De vaandel die gehesen wordt op Britse schepen is afhankelijk van de functie van het schip. Er zijn drie vaandels, de rode, de blauwe en de witte. De zogenaamde red ensign, de blue ensign en de white ensign.
Sinds 1864 doet het rode vaandel dienst als handelsvlag en het witte vaandel als marinevlag. Het blauwe vaandel is bedoeld als staatsvlag ter zee voor overheidsschepen, maar is ook voor schepen van de Royal Naval Reserve en voor koopvaardijschepen waarop een bepaald aantal mensen met een geschiedenis bij de marine werken. Het blauwe vaandel is ook voor een aantal oude Britse scheepsclubs (behalve tijdens de beide wereldoorlogen). De Union Flag wordt niet op zee gehesen, behalve door de Britse koninklijke familie of door bepaalde officieren van de Royal Navy.
Buiten de zeevaart zijn er verschillende vlaggen die gebaseerd zijn op deze vaandels, sommigen gebruiken dezelfde kleuren, andere vlaggen hebben een meer excentriek veld, zoals het hemelsblauw van de vlag van de Britse Royal A.
Legeronderdelen
Vaak hebben legeronderdelen ook een eigen vaandel met daarop het embleem of wapen (heraldiek) van het onderdeel. Het embleem zie je bijvoorbeeld terug op de baret of als patch op de borst of bovenarm van het uniform. Het legeronderdeel is te herkennen aan het vaandel en/of embleem. Het vaandel is belangrijk voor zo'n onderdeel. De militairen zweren trouw aan het vandel als ze beëdigd worden. Het vaandel is dan ook een belangrijk stuk in het spel stratego.