Hoofdluis
Hoofdluis zijn vervelende beestjes die voor veel jeuk en irritatie op het hoofd kunnen zorgen. Ze komen veel voor op kinderen die op basisschool zitten Waar bij ze makkelijker kunnen voortplanten en verspreiden op meerdere hoofden. Die gebeurt alleen door hoofd en haar contact. Het is heel besmettelijk als de gene met hoofdluis niet wordt behandeld.
Wat is hoofdluis
Hoofdluizen zijn zeer kleine insecten zonder vleugels dus ze kunnen niet vliegen waardoor ze alleen door springen over gedragen kunnen worden.
De eitjes die luizen leggen noemen we neten op het haar. Luizen leven van bloed in de hoofdhuid dat in hele kleine hoeveelheden opgezogen kunnen worden.
Dit voel je ook als jeuk en irritatie op je hoofd waardoor wilt gaan krabben.
Eitjes
Om zich te kunnen voortplanten moeten luizen paren en leggen vrouwtjes eitjes op de hoofdhuid ook wel beten genoemd na 10 dagen zijn de witjes uit gegroeid tot volwassen luizen.
Feiten van hoofdluis
De volgende dingen zijn feiten van een hoofdluis en is dus was waar wat er over wordt gezegd:
- Meisjes hebben vaker hoofdluis dan jongens: meisjes hebben langer haar dan jongens en daar nestelen haarluis zich graag aan . Iemand met lang haar komt sneller in contact met andere haar . Bovendien is lange haar ook moeilijker om te verwijderen van eitjes en zo luizen waardoor je het langer hebt. Bovendien hebben jongens met lang haar even veel kans op hoofdluis als meisjes.
- iedereen kan hoofdluis krijgen : iedereen met haar heeft kans om hoofdluis te krijgen ook volwassenen want de beestjes lopen van hoofd over naar andere hoofd.
- hoofdluis is besmettelijk: Het diertjes is niet gevaarlijk maar wel besmettelijk. Ze kunnen erg snel lopen en leggen wel 30 centimeter In 1 minuut af . De hoofdluis verspreid zich door van haar naar haar te lopen en met zo snelheid is dat zo gebeurd . Maandelijks leg i vrouwtje wel 250 eitjes . Door het vermenigvuldigen is er geen ontkomen aan als er eenmaal eentje is over gelopen.
- Het maken van selfies geeft meer kans op hoofdluis : een selfie met vriendinnen is voor een hoofdluis een droom . De beestjes kunnen tijdens het maken van een selfie gemakkelijk van haar tot haar lopen.
Fabels van hoofdluis
De volgende stellingen over hoofdluis zijn fabels en zijn dus niet waar:
- Luizen houden van schoon haar : Het maakt de hoofdluis niet uit of jij netje haar hebt gewassen of niet . Zolang ze maar haar op je hoofd hebt en ze warmte kan bieden voelen de beestjes zich al gauw snel thuis.
- Luizen kunnen zwemmen : Je kunt gewoon naar zwemles want de beestjes kunnen helemaal niet zwemmen sterker nog ze klamme zich stevig vast aan het hoofdhuid.
- Luizen krijg je van huisdieren : Je hond of kat kan ook luizen krijgen maar dat zijn anderen luizen . Deze dierlijke variant vindt mensen niet aantrekkelijk dus daar hoef niet bang voor te zijn.
- Luizen kunnen in kleding en knuffels en beddengoed zitten : Er werd altijd geadviseerd om textiel op 60 graden uit te wassen als luizen had . Maar dat heeft het RIVM afgeworpen omdat hoofdluis niet zonder haar en hoofdhuid kan als het er niet meer op zit raakt het diertje verzwakt en sterft af . Dus ze kunnen niet op beddengoed of knuffels of kleding voortleven dus invriezen of heet wassen hoeft niet meer.
- Luizen komen alleen in de zomer voor : na de zomervakantie wordt vaak de piek gezien . Er wordt dan een aantal weken gecontroleerd waardoor het lijkt of iedereen luizen heeft.Dat betekent niet dat luizen in de zomer meer voor komen . Het beestje komt af op lichaamstemperatuur van 37 graden. Gedurende jaargetijde veranderd dit niet. Een luis kam dus in alle seizoenen voor komen.
- Van luizen krijg je altijd jeuk : alleen al bij woord luizen krijg je al jeuk. Maar slechts 15 procent van de mensen met luizen krijgt daadwerkelijk jeuk. Eigenlijk krijg je de jeuk niet van de luizen zelf maar door het beten die ze geven . Daarbij spuiten ze speeksel om je bloed te stollen . Hierop kun je een allergische reactie op krijgen wat de jeuk veroorzaakt. Als je niet allergisch bent krijg je geen jeuk.
Voorkomen van hoofdluis
Gelukkig kun je hoofdluis voor een grote deel voorkomen door het volgende te doen:
- Vlecht je haar of maak er een knot van. Dit voorkomt contact met andere mans haar. Een paardenstaart kan ook maar helpt minder.
- Voor de zekerheid kammen met een luizen kam
- Gebruik hairspray om de haren bij elkaar te houden.
- Als je vermoed dat hoofdluis hebt controleer je haar dan.
- Gebruik een luizencape op school voorkom je dat de luizen op jassen over springen.
Behandeling van hoofdluis
Hier onder kun je het stappen plan volgen om hoofdluis te behandelen:
- 1. Gebruik een metalen kam deze koop je bij de apotheek.
- 2. Kam het haar goed door naar het douchen. Om het kammen makkelijker te maken kun je cremespoeling gebruiken.
- 3. Houd goed bij waar je al heb gekamt.
- 4. Hou een wit vel er onder zodat je de luizen ziet vallen
- 5.Kam elke dag 2 weken lang
- 6.Omdat neten kleiner zijn dan luizen moet je soms de neten weg knippen met een nagelschaar.
Behandeling met anti hoofdluis middel
Je kan er voor kiezen om anti hoofdluis middel te gebruiken om zo de hoofdluis de te bestrijden doe het dan zo:
- 1. Start de behandeling met het middel gelijk bij het kammen.
- 2. Behandel alleen iemand die hoofdluis er mee.
- 3. Volg de uitleg op wat er op hoofdluis middel staat op.
- 4. Soms geven ze bijwerkingen dus het belangrijk dat je weet wat die zijn dat staat ook op de hoofdluis middel.
- Stop met het spul als het mag van de verpakking.
- 5. Begin pas met de tweede behandeling na 7 tot 10 dagen na de tweede behandeling.