Tekenen
Tekenen is het maken van een tekening met potlood of inkt. Verder betekent het: een handtekening zetten ("Wilt u hier even tekenen?"). Ook nog: sporen achterlaten ("Hij was getekend door de strijd").
Een tekening maken
Zo lang als er mensen bestaan tekenen we. Het begon als grottekeningen die nog steeds bestaan. Heel langzaam aan is het uitgegroeid tot kunst en een hobby voor veel mensen. Zodra kinderen een pen of potlood kunnen vasthouden kleuren en krassen ze. Later kunnen ze meer vormen tekenen als cirkels, vierkantjes en hartjes. Weer later kunnen ze hele tekeningen maken met huizen, banken, mensen, planten en dieren.
Wat je vaak ziet is dat men als kind veel bezig is met tekenen maar dat de mens, als hij of zij ouder is geworden, niet zo actief meer bezig is met tekenen. Vaak speelt ook mee dat men streng over zichzelf is en het idee geeft dat je niet goed (genoeg) meer kan tekenen. Dit is eigenlijk heel jammer. Want tekenen is heel erg leuk. Je kunt je gevoel aan anderen laten zien of/en je eigen wereld op papier neerzetten.
Handtekening
Een handtekening (ook: ondertekening, autogram, signatuur of informeel poot of krabbel) is een met de hand geschreven naam die iemand schrijft onderaan een brief of document.
Een korte handtekening heet paraaf. En soms is dat wel genoeg.
Een handtekening heeft maar een bedoeling waarvoor je hem kan gebruiken; er wordt iemands identiteit ermee vertoont. De handtekening zegt als het ware; "Hier ben ik, en hier ben ik het mee eens".
Bij sommige brieven is het dan ook verplicht dat niet alleen de handtekening maar ook de slotregel (met de afscheidsgroet bijvoorbeeld: met vriendelijke groeten van (naam) met de hand geschreven zijn. Dit doen we echt al heel lang De apostel Paulus dicteerde zijn brieven meestal aan een ander (omdat hij zelf geen ervaring mee had), maar schreef wel zelf de slottekst. Karel De Grote heeft een heel uitgebreide handtekening, maar zelf zet hij maar één driehoekje, omdat hij niet kan schrijven.