Cobra (kunst)
Dit artikel is (gedeeltelijk) geschreven door Pabo-studenten van de MarnixAcademie en blijft in ieder geval staan tot de beoordeling is gegeven. |
Op 8 november 1948 werd er in Parijs een groep voor kunstenaars opgericht. Ze noemden deze groep de CoBrA beweging. Het woord Cobra was samengesteld uit de eerste letters van de Franse woorden Copenhagen, Bruxelles en Amsterdam (ofwel Kopenhagen, Brussel en Amsterdam). Dit waren de hoofdsteden van de landen waar de oprichters vandaan kwamen.
Oprichters
De oprichters in Parijs waren Asger Jorn (uit Denemarken), Joseph Noiret en Christiaan Dotremont (uit België) en Karel Appel, Corneille en Constant Nieuwenhuys (uit Nederland). Later kwamen er nog veel meer kunstenaars die zich aansloten bij deze groep.
Werkwijze
De Cobra groep werd opgericht omdat de kunstenaars iets anders wilden maken dan dat ze eerder hadden laten zien. Ze wilden af van de traditie dat kunst altijd heel goed moet lijken op hoe het in het echt ook is. Ze wilden samenwerken met andere kunstenaars en ideeën uitwisselen. In de Cobra groep zaten niet alleen schilders, maar ook schrijvers en dichters.
De Cobra kunstenaars lieten zich inspireren door kunst uit verre landen, door kindertekeningen en gevoelens. Ook vonden ze soms dat het materiaal waarmee ze werkten (zoals klei of verf) belangrijker was dan hoe het eruit zou komen te zien.
Uit elkaar
Door ruzie in de groep en doordat twee belangrijke kunstenaars ziek werden, viel de Cobra groep in 1951 uiteen. Maar veel kunstenaars bleven samenwerken en op dezelfde manier werken.
Ook nu vinden veel kunstenaars en jonge kunststudenten hun inspiratie in het werk van de Cobra kunstenaars.
Bronnen
Cobra Kunst. (z.d.). In Wikipedia. Geraadpleegd op 22 oktober 2017, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Cobra_(kunst)
Kunstkennis.nl. (z.d.). Moderne Kunst Cobra. Geraadpleegd op 22 oktober 2017, van http://www.kunstkennis.nl/kunstgeschiedenis/moderne%20kunst/cobra.htm
Vrijman, T. (regisseur). (1989). Cobra, een opstand tegen de orde. Cineproductie