Lokale omroep

Uit Wikikids
Versie door Jesper350 (overleg | bijdragen) op 28 jul 2014 om 17:05 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''lokale omroep''' is een radio- en/of televisie station die uitzend in en voor een bepaalde gemeente. In Nederland zijn er een kleine 300 lokale omroepen. Vee...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een lokale omroep is een radio- en/of televisie station die uitzend in en voor een bepaalde gemeente. In Nederland zijn er een kleine 300 lokale omroepen. Veel daarvan zijn aangesloten bij de OLON, wat staat voor Organisatie Lokale Omroepen Nederland.

Ontstaan

De lokale omroepen in Nederland zijn oorspronkelijk ontstaan uit vrije radiozenders, de voorloper van de lokale omroepen. Deze vrije radiozenders maakten vanaf het eind van de jaren zeventig uitzendingen in dorpen en steden. De lokale kabelnetten via Centrale antenne Inrichting hebben de ontwikkeling van de lokale omroep ook een impuls gegeven.

Op dat lokale kabelnetwerk ging in 1971 de eerste lokale omroep on air. Dit was in de voormalige Limburgse gemeente Melick en Herkenbosch.

In 1974 wilden meer steden een lokale omroep. De omroep in Melick en Herkenbosch kreeg samen met omroepen in Dronten, Goirle, Zoetemoet, Deventer en de Bijlmer 3 jaar de tijd om zich te bewijzen.

Sinds het midden van de jaren 80 groeit het aantal lokale omroepen enorm.

In 2012 waren er 258 publieke lokale omroepen.

Sinds het eind van de jaren 80 mochten deze omroepen ook via de ether in de FM uitzenden. Voorheen kregen zij alleen maar een kabellicentie.

Wet- en regelgeving

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) is de baas over de lokale omroepen. Deze instantie geeft per gemeente één frequentie vrij. Wel zijn er voorwaarden verbonden aan een omroep. Zo moet deze voldoen aan de ICE-norm. Dit houd in dat deze 50% van haar zendtijd moet besteden aan Informatie, Cultuur en Educatie.

Financiering

De gemeenten waar lokale omroepen actief zijn krijgen per huishouden €1,30 om te besteden aan lokale media. De gemeenten zijn er vrij in om het bedrag aan andere doeleinden te besteden.

Lokale omroepen draaien over het algemeen voorledig op vrijwilligers.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lokale_omroep&oldid=350923"