Aardbei
De aardbei is een rode, een beetje een hartvormige vrucht. Bij de meeste vruchten zitten de zaden binnenin, maar bij de aardbei zitten ze aan de buitenkant. Deze zaadjes liggen een beetje beschermd in een kuiltje.
Geschiedenis
In de bronstijd werd de aardbei al door mensen gebruikt, maar pas vanaf de 14e eeuw werden aardbeiplanten vanuit het wild in tuinen aangeplant. In die tijd werden ze vooral gebruikt als sierplant.De aardbei zoals wij die kennen is ongeveer 200 jaar oud. In de 17e en 18e eeuw zijn uit de beide Amerika's de octoploïde soorten Fragaria virginia (Noord-Amerika) en Fragaria chiloensis (Zuid-Amerika) ingevoerd. In 1766 werd de aardbei voor het eerst uitvoerig beschreven door Antoine Nicolas Duchesne en gaf hij aan zijn beschreven soort de Latijnse naam Fragaria ananassa. Deze soort had ook veel kenmerken van de ingevoerde soorten. In Californië werden vooral aardbeien geteeld met een zeer harde vrucht, vergelijkbaar met een appel. De in Europa geteelde vruchten waren daarentegen zacht. Kruisingen tussen deze twee typen aardbeisoorten hebben de tegenwoordige, stevige soorten opgeleverd, die hierdoor goed verhandeld en over grote afstanden getransporteerd kunnen worden.
Rassen aardbeien
Het meest geteelde ras in Nederland is 'Elsanta'. Zeer goed smakende rassen zijn 'Korona', 'Vima Zanta' en 'Lambada'. Het allervroegste ras is 'Karina', maar geeft weinig vruchten. Doordragende rassen zijn onder andere 'AVA', 'Rapella', 'Evita', 'Everest', 'Selva', 'Koning Kim', 'Everglade' en 'Ostara'.
Aardbeien recepten
'''Aardbeien gebak''' Ingrediënten (10 taartjes) - 500 gram brokkeldeeg, zandtaartdeeg of bladerdeeg
- ½ liter banketbakkersroom
- 500 gram verse aardbeien
- 10 koffielepels aardbeienjam
Bereiden Rol het deeg met de deegroller uit. Snijd er met uitsteekvormpjes onderlaagjes van deeg uit, zo groot als de vormen. Smeer de vormpjes in met een beetje boter en leg in ieder vormpje een deeglaagje. Prik in de bodem met een vork wanneer u brokkeldeeg of zandtaartdeeg hebt gebruikt. Strijk de randen van de taartjes in met een beetje melk met behulp van een klein penseel of met de top van de wijsvinger. Laat in de hete oven tien tot vijftien minuten bakken. Haal de taartjes uit de oven en neem ze uit de vormpjes. Leg ze op een rooster. Vul ze met een theelepeltje banketbakkersroom. Schik de aardbeien zorgvuldig op de room van elk taartje. Bedek ze met een dun laagje aardbeienjam.
'''Aardbeienijs toetje''' Ingrediënten - 3 bakjes aardbeien
- 250 gram basterdsuiker
- 0,5 liter slagroom
- cake
Bereiden Giet de slagroom in een kom en klop deze stijf. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Prak de aardbeien fijn. Roer het aardbeienmengsel en de basterdsuiker er door heen. Beleg de bodem van een cakevorm met de plakken cake. Giet hier overheen het aardbeien/slagroom mengsel. De cakevorm afdekken met aluminiumfolie en 12 uur in de diepvries zetten. Haal na 12 uur de folie eraf en dompel de vorm drie tellen in een bak met heet water. Geen water in de vorm laten lopen. Keer de vorm op een schaal om en versier de staaf met verse aardbeien en slagroom.