Biologische klok

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De biologische klok is als een onzichtbaar horloge in je lichaam dat je je verteld wanneer je dingen moet doen, zoals slapen, wakker worden, eten en zelfs wanneer je energie hebt om te spelen. Deze klok werkt vanzelf en zorgt ervoor dat je lichaam weet wanneer het tijd is voor bepaalde dingen.

Wat doet de biologische klok?

De biologische klok zorgt ervoor dat je lichaam in een vast ritme blijft. Dit ritme duurt ongeveer 24 uur, net zolang als één dag. Het helpt je bijvoorbeeld om 's ochtends wakker te worden als het licht wordt en om 's avonds slaperig te worden als het donker is.

Hoe werkt het?

In je hersenen zit een klein deel dat de baas is over je biologische klok. Dit deel krijgt signalen van je ogen, zoals wanneer het buiten licht of donker is. Als het donker wordt, geeft je biologische klok het signaal dat het tijd is om slaperig te worden. Als het licht wordt, zorgt je klok ervoor dat je weer wakker wordt.

Waarom is de biologische klok belangrijk?

Je biologische klok helpt je om op de juiste tijden te slapen, wakker te worden en te eten. Als je niet genoeg slaapt of op rare tijden eet, kan je biologische klok in de war raken. Dit kan ervoor zorgen dat je je moe voelt of dat je moeilijk in slaap kunt komen.

Dus, je biologische klok zorgt ervoor dat alles in je lichaam op het juiste moment gebeurt, zodat je gezond en energiek blijft!

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Biologische_klok&oldid=879193"