Gevlekte griet

Uit Wikikids
Versie door Synergie (overleg | bijdragen) op 9 okt 2023 om 22:53 (→‎Beschrijving: typos fixed: begroeing → begroeiing)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gevlekte griet
Zeugopterus punctatus

Zeugopterus punctatus vertical.JPG

Niet bedreigd
Leefgebied noorden van de Atlantische Oceaan
Leefomgeving rotsachtige kustbodems
Behoort tot de Schollen en platvissen (Pleuronectiformes), Zoutwatervissen, Beenvissen, Vissen]]
Portaal Portal.svg Biologie

De gevlekte griet (Zeugopterus punctatus) is een soort van linksogige platvis in de familie Scophthalmidae, uit de oostelijke Atlantische Oceaan met inbegrip van de Noordzee, de Oostzee, het Engelse kanaal, de Golf van Biskaje in het zuiden tot aan de kust van Portugal. Wordt langs de kust van Nederland zelden waargenomen. Het behoort tot de Schollen en platvissen (Pleuronectiformes).

Beschrijving

De gevlekte griet is een kleine linkszijdige platvis die bijna helemaal rond van vorm is, met een breed lichaam in verhouding tot zijn lengte. Het hheeft 'bovenop' een gevlekte bruine en 'onderop' een witte kleur, een donkere streep door de ogen, lichte brede vinnen helemaal rond zijn lichaam en een zeer kleine staart. In tegenstelling tot de meeste andere platvissen lijkt de gevlekte griet niet van kleur te veranderen om zich te camoufleren (met een schutkleur aan te passen aan de omgeving), maar vertrouwt hij op onbeweeglijkheid om niet ontdekt te worden. De gevlekte griet wordt maximaal ongeveer 25 cm lang. Het wordt soms verward met de tongschar (Microstomus kitti) die ook op rotsachtige ondergronden voorkomt, maar een opvallend patroon op zijn rug heeft, niet zulke lange vinnen heeft en een meer puntige vorm heeft. De oogzijde ('bovenkant') is bedekt met kleine schubben terwijl de blinde kant andere schubben heeft, deze vele kleinere schubben voelen donzig aan.

Deze soort leeft op een rotsachtige ondergrond. Het heeft het vermogen om op de meest verrassende plaatsen onbeweeglijk te blijven, vast te houden aan verticale rotsen of zelfs ondersteboven onder overhangende delen. Dit wordt bereikt door zijn brede franjevinnen te gebruiken om zichzelf in de modder of begroeiing op de rots vast te houden. Paaien vindt plaats tussen februari en juni.

Het is vleesetend en voedt zich met kleine vissen en schaaldieren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gevlekte_griet&oldid=819640"