Reanimatie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reanimeren

Reanimatie is het kunstmatig rondpompen van het bloed. Dit moet worden gedaan als iemand een hartstilstand heeft. Als er dan niet wordt gereanimeerd, gaan de hersenen namelijk dood.

Reanimeren kun je leren op een reanimatiecursus als je minimaal 15 jaar oud bent, daarvoor heb je er nog niet genoeg kracht voor. In dit proces begin je met 30 borstcompressies te geven en daarna 2 keer te beademen, via mond-op-mondbeademing.

Toch kan het helaas voorkomen dat je iemand moet reanimeren zonder dat je ooit een reanimatiecursus of EHBO cursus hebt gedaan.

Reanimatie volwassenen vanaf 12 jaar

Hieronder vind je daarom een stappenplan hoe je het kan aanpakken. 1. Controleer het bewustzijn van de betreffende persoon - schud voorzichtig aan de schouders en vraag of het gaat met diegene - Krijg je geen reactie? dan ga je door naar de volgende stap het slachtoffer is namelijk bewusteloos - Blijf bij het slachtoffer en roep zo mogelijk om hulp.

2. Bel direct 112 (of laat iemand bellen, dit is nog beter!) - Vraag een ander (indien mogelijk) om een AED te halen, zo niet: geef het aan bij de alarmering.

3. Controleer de ademhaling: - leg één hand op het voorhoofd, en kantel deze voorzichtig naar achteren (hierdoor gaat de luchtweg namelijk open). - Til met twee vingers de kin een stukje omhoog, dit noemen ze de kinlift. - Kijk naar de borst van de persoon (gaat deze op en neer?), luister naar de ademhaling (hoor je een ademhaling), voel de ademhaling (voel je op je wang iemand ademen?, doe dit 10 secondes! - Geen ademhaling? Ga door met stap 4.

4. Start direct met 30 borstcompressies - Zet uw handen (boven elkaar) midden op de borstkas. - Duw het borstbeen 5 à 6 cm in. - Doe dit 30 keer in een tempo van tenminste 100 keer per minuut (maximaal 120 per minuut). - Duw niet met de vingers op de ribben, om te voorkomen dat er ribben breken.

5. Beadem 2 keer - Doe de kinlift - Kantel het hoofd naar achteren. - Knijp de neus dicht (anders gaat de lucht er hier weer uit). - Pas mond-op-mondbeademing toe. - Beadem 1 seconde zó dat de borstkas omhoog komt (kijk naar de borstkas). - Laat het slachtoffer uitademen. - Beadem in totaal 2 keer.

Ga door met reanimatie en wissel 30 borstcompressies af met 2 beademingen.

6. Als de AED er is - Onderbreek de borstcompressies zo kort mogelijk. - Ontbloot het bovenlichaam (als het niet anders kan knip je de kleren open) - Zet de AED aan en doe altijd wat de AED zegt. - Bevestig de elektroden (één boven de borst en één op de zijkant van het lichaam).

Volg de opdrachten van de AED op, totdat de ambulancezorgverleners zeggen dat u mag stoppen.

Reanimatie kinderen onder 12 jaar

  • Stap 1: controleer het bewustzijn door voorzichtig aan de schouders schudden en te vragen gaat het?
  • Stap 2: krijg je geen reactie bel direct 112 of laat iemand bellen. Als kind ouder is dan 8 jaar laat alvast de AED halen anders niet dan mag er geen AED gebruikt word.
  • Stap 3: controleer de ademhaling door de kin om hoog te doen met twee vingers en te kijken en luisteren of de buik en borst om hoog gaan of niet en of je ademhaling hoort.
  • Stap 4 : Geen ademhaling start dan met mond op mond beademing 5 door in de ademen en de zachte kant van de neus dicht re knijpen plaats je lippen sluitend op de mond van het kind . Blaas gedurende 1 seconden rustig in de mond die dit 5 keer als er geen reactie komt en het kind is 8 jaar of ouder laat de AED halen anders niet dan mag het niet.
  • Stap 5: plaats de hiel van de hand op borstkas.
  • Stap 6: Druk de borstkas met een gestrekte arm van ongeveer 5 cm met een tempo van 100 -120 per minuut . Kun je niet voldoende druk uit oefenen met 1 hand zet dan de andere hiel van de hand boven op de andere en vouw de vingers op elkaar .
  • Stap 7: wissel de compressie af met beademingen De verhouding is 15:2.
  • ademen.
Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Reanimatie&oldid=645570"