Duurzaamheid

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 8 okt 2021 om 21:48 (→‎top: replaced: |thumb| → |miniatuur|)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opmaken
De opmaak van dit artikel (alinea's, leestekens, eerste woord dikgedrukt, categorieën etc.) laat nog te wensen over! Wil jij de opmaak verbeteren?
Hoe zal onze aarde er over 50 jaar uitzien?

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid is een breed begrip, maar het komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten.

De Wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling omschrijft duurzaamheid als “ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Kortom: de aarde zo gebruiken dat de toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben. Bij duurzaamheid kan de aarde ook op langere termijn het totaal van onze consumptie dragen.


Wat zijn de 3 P’s?

People, Planet, Profit (oftewel de 3 P’s) werd bedacht door John Elkington, een adviseur op het terrein van duurzame ontwikkeling. Deze moeten met elkaar in evenwicht zijn om duurzaamheid te bereiken.

Voor de Wereldtop over duurzame ontwikkeling in Johannesburg (2002) werd de P van Profit veranderd in 'Prosperity' (welvaart), om naast economische winst ook de maatschappelijke winst mee te wegen.

Wat gebeurt er als de 3 P’s niet in harmonie zijn?

Als de 3 P’s niet in harmonie zijn, lijden de elementen hieronder. Als winst bijvoorbeeld te veel prioriteit heeft, worden mens en milieu hiervan de dupe. Denk bijvoorbeeld aan kledingwinkels. Deze winkels verkopen vaak heel goedkope kleding, maar dat betekent helaas ook dat de mensen die die kleding maken onder erbarmelijke omstandigheden werken en weinig betaald krijgen. De People en de Profit zijn dan niet in balans.

Ecologische voetafdruk

Door het kijken naar de ecologische voetafdruk kan je bepalen hoeveel ruimte er per persoon nodig is om alles wat die persoon verbruikt te produceren. In het westen gebruiken we per persoon meer ruimte dan de aarde per persoon te bieden heeft. Dit betekent dus dat we aan één aarde niet genoeg zouden hebben. Zo zou een Nederlander bijna 4 aardbollen nodig hebben met zijn levenswijze. Dat is natuurlijk veel te veel! Je kunt zelf kijken wat jouw voetafdruk is op de site van WNF.


Wat zijn de bedreigingen voor de aarde?

Bedreigingen voor nu en in de toekomst zijn onder andere:

  • Klimaatverandering als gevolg van uitstoot van broeikasgassen.
  • Verspilling van grondstoffen en zoet water.
  • Afval en schadelijke stoffen die in het milieu belanden.
  • Overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen
  • Luchtvervuiling
  • Verdroging en verzuring van de bodem
  • Uitbuiting en schendingen van mensenrechten

Hoe kan je ervoor zorgen dat je duurzaam leeft?

Er zijn veel dingen die je kunt doen om duurzamer te leven. Zo kun je bijvoorbeeld je afval scheiden, apparaten niet op stand-by laten staan, letten op wat en waar je je spullen koopt, je douchetijd inkorten, groene energie gebruiken, de lichten uitdoen als je niet in de kamer bent en nog veel meer. Als je water over hebt in je glas wat je bijvoorbeeld niet hebt opgedronken kan je dat aan je planten geven en zo bezuinig je water. Ook kun je zonnepanelen nemen en dat bespaart energie.

Letten op wat je eet en drinkt:

Volgens MilieuCentraal kun je milieuvriendelijk drinken en eten. Ze omschrijven hoeveel gram CO2 (koolstofdioxide) er vrij komt bij het maken van verschillende soorten drankjes.

Zo komt er voor water 70 gram CO2 per week vrij en voor bijvoorbeeld een glas melk komt er gemiddeld wel 2259 gram CO2 vrij.

Gemiddeld CO2 uitstoot in gram per week:

Water, 70 gram

Sap, 195 gram

Thee, 262 gram

Koffie, 614 gram (voor koffie zonder melk, cappuccino geeft meer uitstoot)

frisdrank, 877 gram

Zuivel, 2259 gram

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Duurzaamheid&oldid=687323"