Hendrik Lorentz

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hendrik Lorentz

Hendrik Antoon Lorentz was een bekende natuurkundige die in 1853 in Arnhem geboren is. Op zijn 24ste werd hij professor aan de universiteit van Leiden.

Leven

Hendrik Lorentz was in zijn tijd zo bekend dat Albert Einstein naar Leiden kwam om met hem samen te werken. Veel mensen vinden Albert Einstein de grootste wetenschapper ooit. Maar als je Albert Einstein die vraag zou stellen, dan zou hij antwoorden dat Hendrik Lorentz de grootste wetenschapper was.

Nadat Hendrik Lorentz was gestopt met werken als professor, heeft hij meegeholpen met het plannen maken voor de ontwikkeling van de afsluitdijk. De sluizen in de afsluitdijk die het dichtst bij Friesland zitten, zijn daarom naar hem vernoemd. Dat zijn de Lorentzsluizen.

Hendrik Lorentz is in Haarlem in 1928 overleden toen hij 74 jaar oud was. In Leiden zijn de Lorentzkade en de Lorentzschool vernoemd naar Hendrik Lorentz. En op de universiteit van Leiden is er het Lorentz Center wat bijeenkomsten van wetenschappers organiseert. Hendrik Lorentz was ooit de eerste die zo'n bijeenkomst georganiseerd heeft.

Op de middelbare school heeft Hendrik Lorentz de eerste en de tweede klas overgeslagen.

Nobelprijs

Hij deed zoveel belangrijk onderzoek dat hij in 1902 de Nobelprijs voor de natuurkunde kreeg. Deze prijs kreeg hij samen met Pieter Zeeman. Hendrik Lorentz ontving de prijs voor het ontwikkelen van een theorie over het elektron, eigenlijk al voordat het elektron goed en wel ontdekt was. Deze theorie is niet makkelijk te begrijpen.

Dood

Op 4 februari 1928 stierf Lorentz aan belroosinfectie met koortsaanvallen. Lorentz werd begraven onder massale belangstelling. Vele hoogwaardigheidsbekleders kwamen kijken, maar ook veel collega's. Er werden extra treinen ingezet om de begrafenis zo goed mogelijk te laten verlopen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hendrik_Lorentz&oldid=417969"