Gebruiker:Leerlab
Allard pierson Museum
Het Allard Pierson is een archeologisch museum in Amsterdam. Wij hebben het museum bezocht en hebben voor u een pagina gemaakt.
Wij gaan vertellen over de potten van de Wijze Grieken,de gebruiksvoorwerpen van de Rijke Romeinen en de mummies van het oude Egypte.
Het oude Egypte
De Egyptenaren geloofde dat als ze de dode inpakte dat ze dan naar het dodenrijk gingen. En bij de farao,s legde ze sjawabti,s op hun borst. In het dodenrijk kan je leven zolang je lijf bestaat. Omschrijving van sjawabti:de hoogte is 110mm.het materiaal is faience. Beschrijving van mummiekist (meisje):materiaal gips hoogte 1410 vindplaats Egypte. Beschrijving mummiemasker vrouw: materiaal: stucco hoogte:180mm. Diepte: 455mm. Beschrijving mummiekop vrouw: 240mm. Breedte 176mm. Datering 75-125 na christus materiaal:stucco.
DE WIJZE GRIEKEN
Vazen en potten.
Bepaalde potten en vazen lijken op de potten en vazen zoals ze nu zijn. Maar sommige ook helemaal niet, want soms heel uitgerekt of ingedrukt. Er waren zelfs vazen in de vorm van gezichten(te zien het museum).
patronen
Op de potten en vazen stonden vaak strepen en blokpatronen. Er waren ook vaak mensen, dieren en goden op afgebeeld.
dieren in de Griekse oudheid.
In de Griekse oudheid maakten ze ook veel potten en beeldjes van dieren gemaakt. Ze maakten beeldjes in de vorm van : vogels, zwijnen, kippen, honden, katten, leeuwen, kikkers en vissen(ook te zien in het museum)
pilaren
in het Allard Pierson museum kan je ook Griekse pilaren uit Athene in de vorm van vrouwen.
De rijke Romeinen
In het allard pierson museum ,kun je gebruiksvoorwerpen zien uit het Romeinse rijk bijvoorbeeld oorlepels,aanligbeden,rugkrabbers. En dan even over de aanligbeden. Aanligbeden daar lagen Romeinen op maar alleen mannen vrouwen zaten op stoelen en kinderen zochten een plaatsje aan de rand van een aanligbed.
Dan de oorlepels. Oorlepels je hoort het al, het is voor je oor, maar waar voor?Het is om je oor schoont te maken, dus om oorsmeer uit je oor te halen. Het is eigenlijk best vies.
En dan eindelijk over de geduldige rugkrabbers. Net als de oorlepels hoor je het al het is een ding voor je rug, maar waar voor het is naturlijk om op je rug te krabben als je kriebel hebt.