Wikikids:Montessorischool Buiten Wittevrouwen: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 28: Regel 28:
 
In de school gebruiken ze Chromebook en PC' (uit 2001). Voor de PC hebben ze een beheerder software laten installeren.  
 
In de school gebruiken ze Chromebook en PC' (uit 2001). Voor de PC hebben ze een beheerder software laten installeren.  
  
Als je meer wilt weten kan je ook naar https://www.ksu-montessorischoolbw.nl/ gaan.  
+
Als je meer wilt weten kan je ook :pallaesstraat<ref>https://www.ksu-montessorischoolbw.nl/ gaan.  
[[Bestand:pallaesstraat<ref>
+
[[Bestand:pallaesstraat.jpg|miniatuur|Pand bij Pallaesstraat 3]]
[[Bestand:Pallaesstraat.jpg|miniatuur|pand bij pallaesstraat 3]]
 
</ref>.jpg|miniatuur|Pand bij pallaesstraat 3]]
 
 
[[Bestand:Schoolplein6.jpg|miniatuur|Pand bij Schoolplein 6]]
 
[[Bestand:Schoolplein6.jpg|miniatuur|Pand bij Schoolplein 6]]

Versie van 15 jun 2022 10:59

We zijn een klas van de Montessorischool Pallaesstraat en we wouden een extra opdracht doen. Het leek ons leuk om dit te doen dus deden we dit. Daar kwam dit dus uit:

Wat is de Montessorischool?

De montessorischolen zijn onderdeel van de scholenstichting KSU (Katholieke Scholenstichting Utrecht). De montessorischool in Utrecht is op de Pallaesstraat 3 en op Schoolplein 6. Het onderwijs wat daar wordt gegeven is Montessori onderwijs. Montessori onderwijs is een soort onderwijs waar kinderen leren zelf dingen te doen, bijvoorbeeld: zelf plannen, zelf lessen maken en zelf opdrachten bedenken. Vanaf groep 3-4 t/m groep 5-6 ga je 1 dag slapen bij kamp en in groep 7-8 ga je twee nachten slapen. Voor dat je in groep 3 zit heb je schoolreisjes. Deze 2 Montessorischolen hebben ook iets anders dan normale Montessorischolen, er zijn namelijk verschillende groepen. Op deze montessorischolen zijn er de groepen: (de groepen zitten tegelijkertijd bij elkaar) 1-2, 2-3, 3-4, 4-5, 5-6 en 7-8 normaal is zijn het 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8.

Lesmethodes

De lesmethodes van deze school zijn (voor rekenen) Ik wil rekenen en (voor taal) Taal: Doen! en als laatste voor spelling is Spelling op maat. Deze spelling methode is voor kinderen die in groep 4 of hoger zitten als ze in groep 3 zitten krijgen ze de spellingmethode methode Lijn 3 voor spelling. Vanaf groep 5 heb je ook nog Topografie (Geobas (Noordhoff) als methode) en in groep 7-8 heb je ook nog een extra vak of methode: Blits (Delubas) (studievaardigheden) en Nieuwsbegrip doe ja vanaf groep 3. Je begint pas met deze methodes als je in groep 3 zit voor groep 3 heb je bijna geen werk. Je start in groep 2 ook met je boekbespreking in groep 4 begin je met je spreekbeurt en in groep 6 met je werkstuk. Dan heb je in groep 7-8 ook nog een "muzikaal monument" (daarbij moet je over een genre of artiest een "Mindmap" maken).

Locaties

Op de locatie Schoolplein zijn er de 5 onderbouwen (1-2) en 2 middenbouwen (3-4). Op locatie Pallaesstraat zijn is er 2 Middenbouwen, 3 Tussenbouwen (5-6) en 3 Bovenbouwen (7-8). Op school gebruiken we afkortingen voor deze klassen. Voor de Onderbouw gebruiken we OB, Middenbouw MB, Tussenbouw TB en Bovenbouw BB. Het schoolgebouw aan de Pallaesstraat is gebouwd in het jaar 1993 en huisvest op het moment 8 groepen. Het gaat om twee middenbouwen (groep 3-4), drie Tussenbouwen (groep 5-6) en drie bovenbouwen (groep 7-8). Locatie Pallaesstraat over beschikt een multifunctionele ruimte die goed aansluit bij de onderwijskundige visie van het Montessorionderwijs. BSO Bellewite maakt ook gebruik van deze ruimte. Daarnaast heeft de school een speelleertuin waar kinderen vanuit diverse vakgebieden kunnen werken, ontdekken en leren. Het schoolgebouw aan het Schoolplein is gebouwd in 1958 en huisvest dit schooljaar 6 groepen; vijf onderbouwgroepen (groep 1-2) en twee middenbouwgroepen(groep 3-4). Daarnaast beschikt het over een gymzaal en een speelzaal voor de onderbouw. BSO Bellewite beschikt op locatie Schoolplein over 3 ruimtes. Twee lokalen zijn overdag ingericht als klaslokaal en worden na schooltijd omgebouwd tot BSO lokaal.


Cito's/dictees

Je begint met Cito's als je in groep 2 zit ze zijn dan helemaal niet moeilijk (bijvoorbeeld: "Welk dier is een octopus"). Elk jaar worden ze wel steeds moeilijker uiteindelijk heb je Cito's voor: Rekenen, Taal, Spelling en Nieuwsbegrip. Die Cito's bestaan uit minimaal 2 delen en dan als je in groep 8 zit minstens 3 delen. Elk jaar (vanaf groep 2) heb je minstens wel 1-2 weken waar je elke dag een of meer Cito's hebt. Je hebt de hele dag voor zo'n Cito (totdat de dag eindigt). Dan heb je ook nog dictees. Dictees heb je elke week 1 van en meestal gaat het om een regel of onderwerp die je die week hebt gehad. Meestal zijn die dictees voor spelling, maar eens in de tijd heb je ook een DMT (Drie minuten toets) waar je (zoals de naam al zegt) drie minuten voor rijen met sommen. Die sommen zijn altijd: plussommen, minsommen, keersommen, deelsommen en alles in een. Die dictees heb je eens in de half jaar

Verslag

Je krijgt een verslag 2 keer per jaar. Daarop staan statistieken van het werk bijvoorbeeld: Minsommen, schrijven en Topografie. In groep 8 moet je zelf je verslag schrijven. Je moet zelf je verhalen schrijven, je moet zelf zeggen of je voor een vak een goed hebt of een ruim voldoende (er zijn ook nog onvoldoende matig en voldoende). Maar als je niet in groep 8 zit moet je nog steeds een verslag maken over wat je denkt over jezelf zoals de vakken waar je jezelf goed in vindt.

Als je in groep 8 zit

In maart moet je als je in groep 8 zit een middelbare kiezen, maar voor dat je dat kan doen krijg je nog een advies dat kan VWO, HAVO en VMBO zijn. Ondertussen mag je wel gaan denken over scholen en als je definitieve advies er is dan heb je nog een paar maanden om een school te kiezen. Voor dat je dat doet kan je dus ook langs scholen gaan die je leuk lijken die je advies ondersteunen (klassen hebben voor dat advies) en als je eindelijk een goede school hebt gevonden wordt je ingeschreven. Dat kan wel fout gaan want wat als de school de veel inzendingen heeft. Dan wordt er geloot. Je kan in of uit worden geloot, maar als je wordt uitgeloot begint alles opnieuw. Dan als je in groep acht zit moet je aan het einde van het jaar ook een meesterstuk maken (eindstuk). Dat kan een video of een musical. Het is 2020 – 2022 een film geweest door Covid-19 (corona). Op de laatste dag mag je later op school komen. Je moet ook nog een afscheidsliedje leren die ga je zingen voor elke groep en als je dat hebt gedaan ga je door een tunnel die kinderen van groep 1-7 voor je maken met hoepels en hun armen. Dan neem je afscheid van je klasgenootjes, je krijgt een cadeau en klaar is het schooljaar.


Extra's

In het gebouw op het Schoolplein 6 zit een gymzaal die ook verhuurd kan worden. In allebei de gebouwen zit een BSO die Bellewite (Kind & Co) heet. In het andere gebouw zit geen gymzaal dus gebruiken ze die aan de achterkant.

In de school gebruiken ze Chromebook en PC' (uit 2001). Voor de PC hebben ze een beheerder software laten installeren.

Als je meer wilt weten kan je ook :pallaesstraat<ref>https://www.ksu-montessorischoolbw.nl/ gaan.

Bestand:Pallaesstraat.jpg
Pand bij Pallaesstraat 3
Pand bij Schoolplein 6
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Montessorischool_Buiten_Wittevrouwen&oldid=719389"