Schrijven: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(hmm, foutmelding op thumb.)
Regel 1: Regel 1:
 +
[[Bestand:Handschrift_schoolschrift.jpg|thumb|right|450px|Schoolhandschrift zoals dat in Nederland wordt aangeleerd.]]
 
'''Schrijven''' is door middel van [[schrift (schrijven)|schrift]]tekens iets zeggen. [[Schrijven (stellen)|Schrijven]] is ook de benaming voor het maken van [[Verhaal|verhalen]] of [[gedicht]]en ("Het boek "Dolfje Weerwolfje" is geschreven door Paul van Loon"). Als je schrijft op de [[computer]] dan heet dat typen.  
 
'''Schrijven''' is door middel van [[schrift (schrijven)|schrift]]tekens iets zeggen. [[Schrijven (stellen)|Schrijven]] is ook de benaming voor het maken van [[Verhaal|verhalen]] of [[gedicht]]en ("Het boek "Dolfje Weerwolfje" is geschreven door Paul van Loon"). Als je schrijft op de [[computer]] dan heet dat typen.  
  

Versie van 22 feb 2015 19:55

Bestand:Handschrift schoolschrift.jpg
Schoolhandschrift zoals dat in Nederland wordt aangeleerd.

Schrijven is door middel van schrifttekens iets zeggen. Schrijven is ook de benaming voor het maken van verhalen of gedichten ("Het boek "Dolfje Weerwolfje" is geschreven door Paul van Loon"). Als je schrijft op de computer dan heet dat typen.

Leren schrijven

Op Nederlandse basisscholen leren kinderen in groep 3 schrijven en lezen. Schrijven leren kinderen door eerst losse letters te schrijven. Daarna leren kinderen om de letters aan elkaar te schrijven. In groep 2 hebben de leerlingen voorbereidende schrijfoefeningen gemaakt. Om te kunnen schrijven moet je de fijne motoriek beheersen. Motoriek betekent het maken van bewegingen. Fijne motoriek betekent het maken van kleine, precieze bewegingen. Je moet dus kleine, precieze bewegingen kunnen maken met je hand om te schrijven. Zo komen de lussen van de letters netjes op papier te staan.

Schoolschrift

Op de basisschool worden verschillende soorten letters aangeleerd om te leren schrijven. Letters die aan elkaar geschreven worden noem je lopend schrift of verbonden schrift. Letters die je los blijft schrijven noem je blokschrift. Bij lopend schrift moet je niet alleen leren hoe je een letter moet schrijven maar ook hoe je de verbinding maakt tussen de letters. Als je fijne motoriek niet zo goed is dan is blokschrift makkelijker te schrijven.

Schrijfhouding

Om netjes te kunnen schrijven is het goed om te letten op de schrijfhouding. Dat betekent rechtop zitten met beide benen op de grond. Je zit recht achter je tafel. De stoel is aangeschoven en zo hoog dat je je voeten plat op de vloer neer kunt zetten. Je moet niet tegen de tafel aan zitten met je buik of romp maar er ietsjes vanaf. Je armen liggen op je tafel.

Pengreep

Als je met een pen schrijft dan moet je die goed in je hand vasthouden. Je pen houd je vast tussen je duim en wijsvinger. Je pen rust op je middelvinger. De punt van de pen steekt iets uit boven je duim en wijsvinger. Je moet er voor zorgen dat je niet te hard knijpt met je duim en wijsvinger tijdens het schrijven. Als je te hard knijpt, krijg je kramp in je hand en kun je niet netjes schrijven. De overige vingers houd je gebogen.

Geschiedenis van het schrijven

Mensen hebben niet altijd geschreven. De tijd voordat mensen konden schrijven noemen we de prehistorie. In de prehistorie legden mensen op een andere manier vast wat ze aan anderen wilden vertellen. Bijvoorbeeld door tekeningen. Omdat er geen teksten zijn uit de prehistorie weten we niet zo goed wat er in die tijd precies gebeurd is. Op verschillende plekken in de wereld is het schrift ontstaan. Het schrift dat in Nederland en België wordt gebruikt (en in alle andere Westerse landen) is het Latijnse schrift. Dat schrift is afgeleid van het Griekse alfabet en is bijna drieduizend jaar oud. Het ontstond in de negende eeuw voor Christus. Voorgangers van het Griekse alfabet zijn het Fenicisch alfabet en het Proto-Sinaïtisch alfabet.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schrijven&oldid=384167"