Korfbal: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(korfbal)
(Versie 338825 van De kameleon5 (overleg) ongedaan gemaakt)
Regel 38: Regel 38:
   
 
[[Categorie:Sport]]
 
[[Categorie:Sport]]
 
 
Korfbal is een van oorsprong Nederlandse sport, bedacht door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen in 1902. Het spel is gebaseerd op het Zweedse ringboll, waarmee Broekhuysen in het Zweedse plaatsje Nääs in 1902 in aanraking kwam. Korfbal kenmerkt zich door het feit dat het een van de weinige teamsporten is die niet is voorbehouden aan dames en heren apart: korfbal wordt in principe gemengd gespeeld.
 
 
In Nederland is de oudste, nog bestaande en niet gefuseerde korfbalvereniging, de Haagsche Korfbal Club ALO, opgericht op 1 februari 1906. AW/DTV, een Amsterdamse vereniging die opgericht werd op 10 september 1996 na een fusie tussen Allen Weerbaar en DTV, maakt ook aanspraak omdat een van de gefuseerde verenigingen als oprichtingsdatum 1 november 1902 had.
 
 
 
 
Het veld[bewerken]
 
Het korfbalveld - afmeting bij de senioren en junioren 40 x 20 meter (60 x 30 meter voor een buitenveld) - is verdeeld in twee vakken (helften van het speelveld). Eén van de vakken is het aanvalsvak, het andere is het verdedigingsvak. Een team plaatst twee dames en twee heren in het aanvalsvak, de andere twee dames en twee heren in het verdedigingsvak. Elke keer als er 2 doelpunten (in totaal over beide teams) gescoord zijn, wordt er van vak gewisseld.
 
 
Bij de F-jeugd (van 6 t/m 8 jaar) wordt eenvakskorfbal gespeeld. Hierbij moet je zowel aanvallen als verdedigen over het hele veld. Bij de jeugd E (van 8 t/m 10 jaar), D (van 10 t/m 12 jaar), C (van 12 t/m 14 jaar), B (14 t/m 16 jaar) en A (16 t/m 19 jaar) wordt in twee vakken gespeeld. Er wordt afhankelijk van de leeftijdscategorie en speelsterkte gewisseld van vak en functie. In leeftijdscategorie E wordt na 10 minuten van vak gewisseld, in leeftijdscategorie D na 12,5 minuut. In de D-hoofdklasse en leeftijdscategorieën C en verder wordt er van vak gewisseld nadat er 2 doelpunten zijn gescoord. De spelers uit het verdedigingsvak gaan naar het aanvalsvak, en andersom.
 
 
Het middenvak is sinds 1991 afgeschaft. Dit vak lag tussen het aanvalsvak en het verdedigingsvak. De enige functie was het overbrengen van de bal van het verdedigingsvak (waar de bal was onderschept) naar het aanvalsvak (waar gescoord moet worden). Omdat het middenvak nauwelijks een toegevoegde waarde had voor de sport (de bal werd er nauwelijks onderschept en bleef er vaak hooguit enkele seconden), wordt het tegenwoordig achterwege gelaten.
 
 
Op 14 december 2013 heeft de Bondsbestuur van het KNKV aan de bondsraad bekend gemaakt de afmetingen van het speelveld voor veldkorfbal voor Senioren, Dames, A, B en C-jeugd aan te passen tot 40 x 20 meter. Door de kleinere afmetingen wordt het spel directer en aantrekkelijker. Het resultaat van deze aanpak moet uiteindelijk zijn dat meer kinderen en volwassenen veel plezier aan de korfbalsport beleven, waarbij elke speler zich maximaal kan ontwikkelen. Deze aanpassing is toegestaan met ingang van het seizoen 2014-2015. In de periode van 1 juli 2014 t/m 30 juni 2026 hebben alle korfbalverenigingen de tijd om hun huidige wedstrijdvelden (gras en kunstgras) aan te passen naar de vaste afmeting van 40 x 20 meter.
 
 
Scoren[bewerken]
 
Punten worden behaald wanneer de bal door de korf van de tegenpartij gaat. Deze moet volledig door de korf vallen. Wanneer de bal van onder door de korf gaat en daarna weer door de korf valt, telt dit niet als doelpunt. Mocht de bal van bovenaf in de korf vallen, maar door het effect dat erin zit de korf ook weer aan de bovenkant verlaten, dan telt dit eveneens niet als doelpunt.
 
 
Iedere keer dat de bal door de korf valt, telt dit als 1 punt.
 
 
Een doelpunt kan worden gemaakt door een afstandsschot; in deze variant schiet de speler van relatief grote afstand (6 tot ruim 10 meter) de bal in de korf. Een variant is de doorloopbal; hierbij loopt de speler zijn/haar directe tegenstander voorbij en krijgt de bal aangespeeld door een medespeler die zich meestal in de buurt van de korf heeft opgesteld en 'schiet' de bal onderhands in de loop. Verder bestaat er nog de korte kans waarbij er van korte afstand geschoten wordt, dit komt vooral veel voor bij vrije ballen.
 
 
Een bijzondere vorm van scoren is de strafworp. Als de verdediging van de ene partij de aanval van de andere partij een doelkans ontneemt door middel van een spelregelovertreding, wordt een strafworp toegekend. Ook wordt er een strafworp gegeven door de scheidsrechter wanneer een verdediger herhaaldeijk een overtreding maakt die het aanvalsspel belemmert. Één speler van de aanvallende partij mag vanaf 2,5 meter voor de korf ongehinderd een doelpoging doen. Alle andere spelers moeten daarbij op minimaal 2,5 meter afstand van de paal en de schutter blijven.
 
 
Een andere manier om te scoren is de vrije worp. Een vrije worp wordt gegeven als er een zware of bewuste overtreding wordt gemaakt waarbij geen doelkans verloren gaat. Bij deze spelonderbreking moet de nemer achter de strafworpstip gaan staan en alle andere spelers 2,5 meter afstand nemen van de strafworpstip. Ook mogen de spelers van de aanvallende partij niet binnen een afstand van 2,5 meter van elkaar af staan. De speler die de bal uitneemt mag niet direct scoren, maar moet eerst naar een medespeler gooien.
 
 
Bij een lichte overtreding wordt er een spelhervatting toegekend door de scheidsrechter. Bij een spelhervatting wordt de bal toegekend aan de benadeelde partij op de plek waar de overtreding plaats vond. Hij/zij mag niet actief worden gehinderd door een tegenstander, mag niet rechtstreeks scoren en niet naar een medespeler gooien die binnen 2,5 meter van hem/haar staat.
 
 
De spelregels betreffende de vrije worp en de spelhervatting zijn sinds 1 juli 2007 bij alle korfbalwedstrijden van toepassing.
 
 
 
verdedigen[bewerken]
 
Een aanval kan door de tegenpartij worden verdedigd. Indien de verdediger zich zo opstelt dat hij/zij dichter bij de korf is dan de aanvaller, op een afstand waarbij hij/zij het lichaam van de tegenspeler kan aanraken, wanneer hij/zij de aanvaller aankijkt en daadwerkelijk tracht het schot tegen te blokkeren (de arm uitsteken), is de aanvaller verdedigd, en mag deze niet op de korf schieten. Als hij toch schiet, geldt een eventueel doelpunt niet en mag de tegenstander de bal uit nemen. Bij het verdedigen geldt dat dames alleen dames mogen verdedigen en de heren ook alleen elkaar. Als een dame een doelpoging waagt, die verdedigd wordt door een heer, wordt er een strafworp gegeven. Omgekeerd is dat uiteraard ook het geval. Wél mag er onderling van tegenstander worden gewisseld, zolang deze van hetzelfde geslacht
 
 
 
 
De korf[bewerken]
 
 
 
Kunststofkorf met bijbehorende aluminium paal
 
Zoals hierboven al was vermeld, hangt bovenaan de paal een korf. Dit is een ronde mand zonder bodem met een diameter van 38 - 42 centimeter. Van oudsher werd deze mand van riet of rotan gemaakt. Dit natuurlijke materiaal leverde echter nogal wat verschillen in korven op. Met name bij regelmatig gebruikte, vaak oudere manden hing de voorkant nog wel eens duidelijk naar beneden. Hieraan is een einde gekomen met de komst van de kunststofkorf.
 
 
Sinds 1 januari 2005 worden alle internationale wedstrijden onder auspiciën van de Internationale Korfbal Federatie (IKF) gespeeld met goedgekeurde kunststofkorven en aluminium palen. In Nederland en België zijn deze kunststofkorven en aluminium palen verplicht materiaal. Per 1 juli 2008 speelt de gehele korfbalgemeenschap in de wereld - ruim 50 landen - reglementair haar wedstrijden met kunststofkorven.
 
 
 
De korf[bewerken]
 
 
 
Kunststofkorf met bijbehorende aluminium paal
 
Zoals hierboven al was vermeld, hangt bovenaan de paal een korf. Dit is een ronde mand zonder bodem met een diameter van 38 - 42 centimeter. Van oudsher werd deze mand van riet of rotan gemaakt. Dit natuurlijke materiaal leverde echter nogal wat verschillen in korven op. Met name bij regelmatig gebruikte, vaak oudere manden hing de voorkant nog wel eens duidelijk naar beneden. Hieraan is een einde gekomen met de komst van de kunststofkorf.
 
 
Sinds 1 januari 2005 worden alle internationale wedstrijden onder auspiciën van de Internationale Korfbal Federatie (IKF) gespeeld met goedgekeurde kunststofkorven en aluminium palen. In Nederland en België zijn deze kunststofkorven en aluminium palen verplicht materiaal. Per 1 juli 2008 speelt de gehele korfbalgemeenschap in de wereld - ruim 50 landen - reglementair haar wedstrijden met kunststofkorven.
 

Versie van 1 jun 2014 11:15

De geschiedenis van korfbal

Korfbal is in 1902 bedacht door Nico Broekhuiysen. Hij bedacht het spel ringbal, dat in 1903 korfbal werd. De meesters en juffen vonden korfbal eerst maar een vreemde sport. Wat moet je doen bij korfbal? Nou, je staat met zijn vieren in een vak. Je tegenstanders verdedigen jou en je medespelers, zodat je geen doelpunt kan maken. In het andere vak staan nog vier medespelers. Die moeten ervoor zorgen dat de tegenstanders geen doelpunten maken. Als de wedstrijd is afgelopen, geef je je tegenstander een hand en zeg je:bedankt voor de wedstrijd. En als je gewonnen hebt zegt je tegenstander meestal:gefeliciteerd met de overwinning. Als de tegenstanders winnen, zeg jij gefeliciteerd met de overwinning.

Over korfbal

Korfbal is een balspel dat gespeeld wordt met twee teams van elk vier 'dames' en vier 'heren', die verdeeld zijn over twee vakken van 20 bij 20 meter met in elk vak een paal met op 3,50 meter hoogte een korf zonder bodem. Dat is de algemene regel..., en daarop zijn vele uitzonderingen! De paal is lager bij de jeugd, het veld is kleiner bij de jeugd, het veld buiten is groter dan in de zaal, en de bal voor pupillen (welpen tot en met E) is kleiner.

Vijf kenmerken maken korfbal uniek:

  • 1. gemengde sport
  • 2. teamspel (onmogelijk om zonder hulp van medespelers tot scoren te komen)
  • 3. ruimte voor het individu (veel ruimte voor individuele acties)
  • 4. veelzijdigheid (er is geen specifieke taakverdeling in aanvallers, afvangers, verdedigers e.d.)
  • 5. allround sport (lenigheid, kracht, snelheid en uithoudingsvermogen spelen allemaal een even belangrijke rol)

Korfbal is de enige echte gemengde familiesport. Jongens en meisjes sporten vanaf jonge leeftijd met elkaar. Dat kan niet zonder gevolgen blijven: menig korfballer heeft zijn of haar partner gevonden op de korfbalclub.

Leeftijd en teams

De allerkleinste korfballertjes zijn de Welpen. Ze spelen nog geen echte wedstrijden, maar een aan de leeftijd aangepast spel. Iedere zaterdag wordt er getraind. Vriendjes, broertjes en zusjes: ze mogen allemaal meedoen. Soms wordt er een partijtje korfbal tegen een ploegje mini’s van een andere vereniging gespeeld. De Fjes spelen al competitie en leren het spel steeds beter kennen. Voor het eerst wordt in twee vakken gekorfbald, met een echte aanval en verdediging.

Na de F gaat uw korfballertje naar de E, dan naar de D, naar de B. De overgang van de F naar de E en verder is leeftijdsgebonden. Na de B wordt uw kind junior. Vanaf 18 jaar zijn alle korfballers senior.

Bij de teamindeling wordt uitgegaan van de gemiddelde leeftijd van de kinderen. Bepalend voor de indeling is de leeftijd op 1 oktober van het betreffende seizoen (zie schema).

Categorie | Gemiddelde leeftijd - Speelgerechtigde leeftijd

  • W-Welpen | 7 - n.v.t.
  • F-pupillen | 7 - 8 T/m 9 jaar
  • E-pupillen | 8 - 9 T/m 10 jaar
  • D-pupillen | 9 - 10 T/m 11 jaar
  • C-aspiranten | 10 - 12 T/m 13 jaar
  • B-aspiranten | 12 - 14 T/m 15 jaar
  • A-junioren | 14 - 18 T/m 18 jaar
  • S-Senioren | 18 en ouder - minimaal 14 jaar

Bronnen

  • www.schoolkorfball.org
  • www.knkv.nl
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Korfbal&oldid=338826"