Epilepsie: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Versie 337649 van Jasmina (overleg) ongedaan gemaakt)
k (Categorie:Gezondheid toegevoegd met HotCat)
Regel 24: Regel 24:
  
 
[[Categorie:Ziekte]]
 
[[Categorie:Ziekte]]
 +
[[Categorie:Gezondheid]]

Versie van 24 mei 2014 07:35

Epilepsie is een soort ziekte. Je kan er heel erge last van hebben maar ook niet. Het is een ziekte die ontstaat door een hersenbeschadeging. Iets dat met je hersenen te maken heeft. Je kan ook aanvallen door hebben het lijkt een beetje op kerstverlichting als die een kortsluiting hebben en dan opeens uit gaan . Zo kan je het een beetje omschrijven. Je kan er aanvallen van hebben die gevaarlijk voor jou zijn , gelukkig zijn er medicijnen die alles tegen gaan en je hopelijk niet meer last hebt van aanvallen. Bij die aanvallen vak je eigenlijk altijd flauw.

soorten aanval

Grote aanval Bij zo'n aanval voel je het meestal vooraf dat je die aanval krijgt zoals bijvoorbeeld dat je een raar gevoel vanbinnen krijgt. Meestal sta je dan eerst helemaal stijf. Dan ga je verslappen. Dan krijg je schokken in je lichaam. En dan ben je helemaal weg ongeveer 10 minuten. Ben je langer dan 15 minuten bewusteloos dan moet 112 of een dokter komen. Vaak weet je als je wakker bent even niet meer waar je bent.

"'Abscene'" Bij een abcsene ben je er een paar seconden niet bij. Je kunt dan bijvoorbeeld de uitleg van de juf missen. Meestal lijkt het dan of je aan het dromen bent.

medicijnen

Bij epilepsie worden vaak pilletjes voorgeschreven. Soms helpen pilletjes niet en dan zijn er nog 3 mogelijkheden: 1. Een operatie 2. Een dieet 3. Een Nervus stimulator

hoe ga je ermee om?

Heeft een vriend of vriendin met epilepsie dan moet je er rekening mee houden dat hij/zij soms niet alles kan doen. Heb je het zelf dan is dat irritant. Vertel het aan je leraar en ook aan je klasgenoten. Gaan ze je er mee pesten,wees dan niet treurig dat zegt iets over hun niet over jou.

oorzaak

Epilepsie kun je krijgen dor een hersenschudding maar ook door een hersenbloeding. Soms is dat onduidelijk. Je hebt een soort van zenuwen (neurotransmitters) die sturen boodschappen. Soms werken die neurotransmitters niet. In dat geval kun je een epilepsieaanval krijgen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Epilepsie&oldid=337651"