Bijen: verschil tussen versies
(→Dar) |
|||
Regel 5: | Regel 5: | ||
==Een baby'tje geboren== |
==Een baby'tje geboren== |
||
− | Bijen komen uit eitjes. De koningin legt die eitjes. Na drie dagen komen deze eitjes al uit. De bijtjes zien eruit als kleine wormpjes en heten nu nog larven. De larven eten heel erg veel en groeien en groeien. Na 21 dagen is de larve een bij geworden. De jonge bij bijt een gat in het plafond en klimt uit zijn kamer. |
+ | Bijen komen uit eitjes. De koningin legt die eitjes. Ze legt wel 1500 tot 2000 eitjes per dag. Na drie dagen komen deze eitjes al uit. De bijtjes zien eruit als kleine wormpjes en heten nu nog larven. De larven eten heel erg veel en groeien en groeien. Na 21 dagen is de larve een bij geworden. De jonge bij bijt een gat in het plafond en klimt uit zijn kamer. |
==De vrouwen doen het werk== |
==De vrouwen doen het werk== |
Versie van 25 mei 2011 08:33
Een bij is een insect dat honing en was maakt. Ze leven in heel erg veel landen.
Uiterlijk
Bijen hebben een harig lichaam, met gele en zwarte strepen. Het lichaam bestaat uit drie delen; de kop, de borst en het achterlijf. Ze hebben zes poten, vier vleugels en vijf ogen. De bij ruikt met haar voelsprieten, die zitten boven op haar kop. Alleen de vrouwtjes hebben een angel, hier kunnen ze mee steken.
Een baby'tje geboren
Bijen komen uit eitjes. De koningin legt die eitjes. Ze legt wel 1500 tot 2000 eitjes per dag. Na drie dagen komen deze eitjes al uit. De bijtjes zien eruit als kleine wormpjes en heten nu nog larven. De larven eten heel erg veel en groeien en groeien. Na 21 dagen is de larve een bij geworden. De jonge bij bijt een gat in het plafond en klimt uit zijn kamer.
De vrouwen doen het werk
Bij ons maken de lieden de huizen. Maar bij de bijen maken de werksters de huizen. Ze zijn daarvoor niet naar school geweest. Het huis van de bij noemen we een bijenkorf of een bijenkast. In zo'n bijenhuis zijn een heleboel kamertjes met zes muren, deze kamertjes worden cellen genoemd. De vrouwtjes zijn de werkbijen. De werkbijen hebben het heel druk. Meteen als ze geboren worden moeten ze al werken. - Eerst zijn ze schoonmaaksters. Ze maken alle kamertjes schoon. - Als ze ouder zijn, worden ze voedsters. Ze geven de larven en de koningin te eten. - Daarna bouwen ze nieuwe kamers. De nieuwe kamertjes maken ze van was. De werkbijen scheiden die was af als ze nog heel jong zijn. - Als de werkbijen nog iets ouder zijn, worden ze bewaaksters. Ze houden voor de korf de wacht en laten bijen uit een andere familie niet binnen. De bijen hebben een angel. Hiermee kunnen ze de vijand steken. Als een bij gestoken heeft, dan gaat hij dood. Dit komt omdat zij een angel met weerhaken heeft. Als ze steekt, blijft de angel in de wond zitten. De bij maakt zich los, maar raakt daarbij zo erg gewond dat hij sterft. - In de zomer wapperen de vrouwtjes met hun vleugels om de korf koel te houden. - Als de werkbij schoonmaakster, voedster en bewaakster is geweest, wordt ze haalbij. Nu mag ze eindelijk naar buiten. Buiten gaan de werkbijen eten halen. Mannen doen niet veel , ze worden ook wel "darren" genoemd en bevruchten de koningin. Omdat de werksters zo hard werken en dus bijna nooit rusten, gaan ze snel dood. gaan ze na 35-45 dagen dood.
Dar
De dar is een mannelijke bij. De dar ziet er anders uit dan de werkster en de koningin. Hij heeft grotere ogen en geen angel. De dar kan daarom geen eten zoeken en de andere bijen beschermen. De dar wordt geboren uit een onbevrucht eitje van de koningin. De dar wordt ongeveer 4 tot 6 weken oud.
De enige taak van de dar is om te paren met de koningin. Er zijn honderdduizend darren voor 1 koningin. Er kunnen er maar zeven paren met de koningin. Dit duurt ongeveer drie seconden en gebeurt tijdens het vliegen, de paarvlucht. Omdat darren maar een keer kunnen paren, vallen ze meteen neer op de grond en sterven. In de nazomer, wanneer er minder honging gehaald wordt en de darren niet meer nodig zijn, jagen de werksters hen de kast uit. Als zij niet goedschiks willen gaan, dan maar kwaadschiks. De werksters steken de darren dood en gooien ze buiten de woning. Dit wordt de darrenslacht genoemd.
Twee is teveel
Het gebeurt wel eens dat er een hele mooie bijen baby is geboren. Dat is een prinsesje. De werksters bewaken haar heel erg goed. Want als ze groot wordt is ze koningin. Dat is natuurlijk niet leuk voor de oude koningin. Zij wordt weggejaagd. Ze kan niet goed voor zichzelf zorgen en overleefd het niet lang in de grote boze buitenwereld.
De dansende bijen
s' Morgens heel vroeg vliegen er al bijen de korf uit. Buiten gaan de werkbijen eten halen. Eten halen ze uit bloemen. Maar waar vinden ze die bloemen? De oudere zussen vertellen het door een dansje op te voeren. In de bloemen zit een zoete vloeistof. Die heet nectar en zit heel diep verborgen. Gelukkig hebben de bijen een lange tong en kunnen ze bij de nectar. De bij heeft een extra maag om de nectar in te vervoeren. In de bloemen zit ook stuifmeel. Dit schrapen bijen met hun voorpoten bij elkaar en plakken ze aan hun achterpoten. Zo vliegen ze naar huis, terug naar de bijenkorf. Als de bij thuis komt, brengt hij de nectar en het stuifmeel naar de kamertjes. Van de nectar maakt de bij honing. Honing en stuifmeel is eten voor de bij.
Een belangrijke bij
Er is een bij en dat is de belangrijkste bij. Het is de koningin. Alle bijen zorgen voor haar. Ze hoeft niet zelf eten te zoeken. Dat doen de werksters wel voor haar. De mannetjes vinden de koningin erg mooi. Ze zouden best wel met haar willen trouwen. Maar ja ze kan niet met ze allemaal trouwen!
De koningin van de bijen kan 3 tot 5 jaar oud worden.
In de winter
In de winter blijven de bijen binnen. Dan is het buiten veel te koud. De bijen stoppen met werken en kruipen dicht tegen hun koningin aan. Ze slapen de hele winter en snoepen af en toe wat van de honing. Als ze gehouden worden door imkers dan krijgen ze ook suikerwater. Als in de lente de zon weer gaat schijnen worden ze wakker. Ze gaan dan weer hard aan het werk.
Een bij als huisdier
Sommige mensen hebben bijen als huisdier. Wij noemen hen imkers. De imker kan de honing uit de bijenkorf halen. Hij trekt dan een groot wit pak aan. Zo kunnen de bijen hem niet steken. De honing kunnen wij lekker opeten.
Honing
Honing werd al 4000 jaar geleden ontdekt door de Egyptenaren en gebruikt voor de behandeling van wonden en diverse kwalen. Sinds die tijd hebben verschillende culturen de grote waarde van honing ontdekt. Tot ver in de 20e eeuw was honing een veel gebruikt middel voor de behandeling van geïnfecteerde wonden en brandwonden.
Bloemen maken stuifmeel welke de bijen lekker vinden. De bijen zetten het stuifmeel om in honing. Deze honing gebruiken wij onder anderen in de thee.