Modelbouw: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
  +
{{verbeteren}}
 
'''Modelbouw'''
 
'''Modelbouw'''
   

Versie van 19 dec 2013 17:05

Crystal Clear app kedit.png
Verbeteren
Dit artikel moet nog een beetje verbeterd worden. Wil jij WikiKids helpen? Het zou fijn zijn als je het verbetert.

Modelbouw

Modelbouw is een leuke hobby voor jong en oud. Je kunt namelijk uren plezier beleven aan het in elkaar zetten van historische schepen, futuristische maanraketten of snelle sportwagens. Sommige modelbouw is er puur ter decoratie, maar er zijn ook genoeg modellen die je daarna kunt gebruiken als speelgoed. Zo zijn er racewagens, boten en diverse vliegtuigen die na het bouwen volledig operationeel zijn.

Schaalmodellen Of je nu modellen bouwt om neer te zetten of juist om mee te kunnen spelen, het moet er wel goed uitzien. Daarom worden de auto’s, boten en andere modellen altijd op schaal nagemaakt. Nu kan de schaal van voertuig tot voertuig of architectuur verschillen. Zo kan een helikopter qua schaal een stuk kleiner zijn dan de nitro racewagen. Dit heeft te maken met de schaal die wordt gehanteerd door de fabrikant.

Gemotoriseerde modellen De radiografisch bestuurbare modellen zijn heel populair om mee te stunten of mee te racen. Vooral de raceauto’s, dirt buggy’s en vliegtuigjes zijn heel populair. Vooral van populaire merken zoals Reely, Tamiya en Kyosho. Er worden zelfs officiële competities mee gehouden op speciale tracks, die uiteraard ook op schaal zijn nagebouwd. Er zijn zelfs verschillende klassen waaraan je mee kunt doen. Deze zijn vaak ingedeeld aan de hand van het soort voertuig, maar ook op het soort brandstof.

Brandstof Om de voertuigen radiografisch te kunnen besturen, is het noodzakelijk dat het voertuig gemotoriseerd is. Deze motor kan op verschillende manieren van brandstof voorzien worden. De meeste modellen ‘lopen’ op batterijen. Deze elektrische voertuigen kun je voorzien van oplaadbare batterijen, wat op de lange termijn goedkoper is. Je hebt dan alleen twee of drie setjes batterijen en een oplader nodig. Maar er zijn ook modelvoertuigen die speciale modelbouwbrandstof nodig hebben. Voor iedereen is er dus een [modelauto].

Modelbouwbrandstof De brandstof voor modelbouw die het meest wordt gebruikt bestaat uit een mengsel van synthetische of plantaardige olie, methanol en nitromethaan (ook wel nitro genoemd). De olie is nodig voor de verbranding, de methanol vormt het hoofdbestanddeel van de brandstof en de nitro is voor extra vermogen. Deze laatste wordt echter niet altijd toegevoegd aan modelbouwbrandstof, omdat niet alle motors hiervoor geschikt zijn. Nitro wordt voornamelijk toegepast in de motors van racewagentjes, zodat je af en toe extra gas kunt geven.

Speciale winkels Modelbouwpakketten kun je in iedere speelgoedwinkel krijgen. Wanneer je op zoek bent naar een schaalmodel van een bijzonder historisch schip of vliegtuig, dan kun je deze met een gerust hart daar aanschaffen. Ben je op zoek naar een bijzondere raceauto, een spycopter of een boot waar je ook echt iets mee kan? Dan is het aan te raden een winkel voor modelbouw op te zoeken. Dan weet je zeker dat je het juiste advies krijgt.

Externe links


Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Modelbouw&oldid=295928"