Kotten: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 62: Regel 62:
   
 
==Landweer==
 
==Landweer==
[[afbeelding:Landweer_foto_wikikids.jpg|thumb|right|landweer]]
 
 
Kotten had met Woold een groot gebied dat door een grote landweer was afgeschermd tegen wild en indringers. De wallen van die landweer zijn nog te zien. Vroeger was het een ondoordringbare afsluiting met een dubbele wal en drie sloten. Op een kaart van 1631 van “Bourschap Cotten” staat het getekend als “Sickings Lantweer”, genoemd naar de boerderij Sicking. Heel wat landweren zijn naar boerderijen vernoemd bijvoorbeeld: Dreeyer, Buitink veldboom, Wilterdink aan den veldboom, Mensink Lanverman en Bemershuizen.
 
Kotten had met Woold een groot gebied dat door een grote landweer was afgeschermd tegen wild en indringers. De wallen van die landweer zijn nog te zien. Vroeger was het een ondoordringbare afsluiting met een dubbele wal en drie sloten. Op een kaart van 1631 van “Bourschap Cotten” staat het getekend als “Sickings Lantweer”, genoemd naar de boerderij Sicking. Heel wat landweren zijn naar boerderijen vernoemd bijvoorbeeld: Dreeyer, Buitink veldboom, Wilterdink aan den veldboom, Mensink Lanverman en Bemershuizen.
 
Een landweer is een wal met drie sloten die het land en het vee beschermd. Bij de doorgangen van die wal stond vaak een tol en als je erdoor wilde moest je veel geld betalen. Vaak zochten mensen die niet veel geld hadden een andere weg om naar de bestemming te gaan. Vaak gingen indringers door de struiken op de wal en konden zo het landweer binnen komen.
 
Een landweer is een wal met drie sloten die het land en het vee beschermd. Bij de doorgangen van die wal stond vaak een tol en als je erdoor wilde moest je veel geld betalen. Vaak zochten mensen die niet veel geld hadden een andere weg om naar de bestemming te gaan. Vaak gingen indringers door de struiken op de wal en konden zo het landweer binnen komen.
 
   
 
==Wilhelmina gebouw==
 
==Wilhelmina gebouw==

Versie van 17 feb 2012 12:58

Kotten

Buurtschap Kotten

Project

Deze pagina is aangemaakt in verband met het project 'Afslag Kotten', een cultureel erfgoed project van obs Kotten. Het project start maandag 6 februari en eindigt 17 februari 2012. In deze twee weken zullen leerlingen van de bovenbouw de pagina gaan vullen.

Kotten

Kotten is een buurtschap in de gemeente Winterswijk. Kotten heeft 820 inwoners (peiljaar 2009) en een oppervlakte van ruim 13 km². Kotten ligt ten oosten van Winterswijk, tegen de grens met Duitsland.

School

OBS Kotten

Kotten heeft een school: de openbare basisschool Kotten. Momenteel zijn er 80 leerlingen (schooljaar 2011/2012). De school werd in 1933 gebouwd en is in 2007 grondig verbouwd en vernieuwd. Er zijn 5 leslokalen, mét digitaal schoolbord, in de grote hal is een computereiland gekomen, de leerkrachten hebben nu een aparte vergaderruimte/koffiekamer en de oude gymzaal is nu het speellokaal van de kleuters.

Tolpunten Kotten

Een tolpunt is een huisje met een hek op straat. En als je er door wou moest je tol betalen. Van het geld wat ze verdienden maakten ze nieuwe wegen. In Kotten was het tolhuisje aan de Kottenseweg nr148., bij de kippenslagerij Grijzen en dat huisje heet nu de Tol. De tarieven waren: voor 10 cent een paard en een wagen met vier wielen, voor een paard en wagen met twee wielen 5 cent, voor een schaap een 1,5 cent, een paard is 2,5 cent, een koe is ook 2,5 cent, en een varken kost 1,5 cent. Het tol huis kwam in 1853 en is gestopt voor 1940.

Waar wordt nog geboerd

We spreken van boeren, wanneer een boer verdient aan zijn dieren. Vroeger waren er in Kotten heel veel boeren. Eigenlijk had iedereen wel een paar dieren voor eigen gebruik.

Dit was van vroeger. Toen hadden ze nog geen tractor dus moest het met paarden voor een ploeg. Toen gingen ze met de paarden door de wei. In de loop van de jaren zijn er steeds minder boeren. Dit komt doordat je groot moet worden en als je dat niet bent kun je niet goed geld verdienen. Wie boeren er nu nog in Kotten : wij gaan jullie vertellen wie er nog boeren de boeren, die nog boeren heten Höfkes, Nijenhuis (Hesselink), Hesselink (Geessink), Beskers (Rotman), Huiskamp (de Plante) en de Roos (Honders).

Wat is hun productie dier; Er zijn verschillende productie dieren: Welke boeren hebben welke dieren: Höfkes heeft varkens, Nijenhuis heeft varkens, Hesselink heeft varkens, Beskers heeft koeien, Huiskamp heeft koeien, De Roos heeft koeien.

Hoe groot moet je zijn om in 2000 nog te kunnen boeren? Je moet zeker 60 koeien hebben of geen schulden. Of je hebt 200 varkens nodig.

De vier hoeken

Wij gaan wat uitleggen over de vier hoeken in Kotten

Nu gaan we eerst wat vertellen hoe het is ontstaan. Het is ontstaan door een boerderij die weer wat kleine boerderijen hadden. En door te werken bij de boer met de grootste boerderij,mochten ze er blijven wonen.

Heel lang geleden is dat gebeurd Dat is al meer dan 200 jaar geleden gebeurd

En er waren vier hoeken door de boeren met de grootste boerderij de boerderijen heten Geelink, Geesink, Grondman en Plantte En die boerderij die heten nu de Plantenhoek of de Gronderhoek of de Geelinkhoek of de Geesinkhoek en naar de boerderijen met die namen zijn de vier hoeken ontstaan. Deze vier hoeken in Kotten heten nu nog zo.

Kotten heeft 820 inwoners en deze zijn verdeeld onder de 4 hoeken.

Grondman is in het zuid oosten ten opzichte van het gebouw Wilhelmina. Geesink is in het westen, Geelink in het noord oosten en Planten in het noorden

Landweer

Kotten had met Woold een groot gebied dat door een grote landweer was afgeschermd tegen wild en indringers. De wallen van die landweer zijn nog te zien. Vroeger was het een ondoordringbare afsluiting met een dubbele wal en drie sloten. Op een kaart van 1631 van “Bourschap Cotten” staat het getekend als “Sickings Lantweer”, genoemd naar de boerderij Sicking. Heel wat landweren zijn naar boerderijen vernoemd bijvoorbeeld: Dreeyer, Buitink veldboom, Wilterdink aan den veldboom, Mensink Lanverman en Bemershuizen. Een landweer is een wal met drie sloten die het land en het vee beschermd. Bij de doorgangen van die wal stond vaak een tol en als je erdoor wilde moest je veel geld betalen. Vaak zochten mensen die niet veel geld hadden een andere weg om naar de bestemming te gaan. Vaak gingen indringers door de struiken op de wal en konden zo het landweer binnen komen.

Wilhelmina gebouw

Wij vertellen iets over het Wilhelmina gebouw in Kotten. Het Wilhelmina gebouw is in augustus 1889 gebouwd. De zaal is 247 m2. Er zit ook nog een podium, een opruimplaats en natuurlijk aparte wc. Er zitten ook ongeveer 40 ramen in. Nu kan er 200 man in. De eigenaar is ‘De Wilhelmina Tent’.

Je kunt er feesten vieren zoals: Kotten’s feest en kerstfeest kan je er ook vieren of gewoon als je jarig bent kan je er ook feesten vieren. Er zitten ook verenigingen in, die gebruiken ook het gebouw. Het zijn de verenigingen: de Toep, (toneel) KGV, (gym)Concordia Kotten, (muziek), de Mickey (peuterschool) en het Gemengd koor Kotten. (Dat zijn 5 verenigingen bij elkaar)

Toen het gebouw Willemina er nog niet stond, gebruikten ze er een tent.

(bronvermelding: Kotten-info., Wilhelmina Kotten.nl en nog 2 mensen van de Historische kring.)


De boerderijen Oossink, Buitink en Grondman.

Op Buitink wonen familie te Gusinklo en familie Beskers . Op Oossink woont familie Meijer. Op Grondman wonen de familie’s Nijenhuis, senior en junior. Het zijn 3 oude boerderijen: Oossink is in 1302 gebouwd. Grondman en Buitink die boerderijen zijn al heel oud . Het bouwjaar was niet bekend. Bij de boerderij Grondman is ook een waterput. Op de rand van de waterput zijn ook namen van de mensen wie daar hebben gewoond. Verder konden we geen informatie vinden.

Oossink Er is ooit een overval in Oossink geweest en dat is nooit opgelost. Oosink is verbouwd en heeft nu ook een hele grote tuin.

Bij Oossink kwam de postkoets al langs en ging naar het Klooster in Buurloo in Duistland . Oossink licht aan de Burloseweg. Grondman aan de Sikkinkweg. En Buitink aan de Buitinkweg.

De oude verenigingen in Kotten (minimaal 50 jaar geleden).

De verenigingen Er zijn verschillende verenigingen in Kotten die meer dan 50 jaar geleden opgericht zijn, die verenigingen zijn: Concordia Kotten, gemengd koor Kotten, K.G.V. Kotten, S.V. K. , TOEP en vereniging Wilhelmina. Nu ga ik iets vertellen over hoe Concordia op het idee is gekomen om muziek te spelen. Het idee om een muziekvereniging op te richten is niet hier ontstaan. Het begon in Miste toen er een bruiloft was waar muziekvereniging Excelsior uit Winterswijk speelde. “Dat kunnen wij ook in Kotten” heeft waarschijnlijk een kottennaar gezegd op die bruiloft. En zo werd enkele weken later, om precies te zijn 10 oktober 1919 muziek vereniging Concordia opgericht.

Wat doen de verenigingen en waar kwamen ze bij elkaar. De verenigingen deden verschillende dingen: Concordia Kotten speelt muziek, gemengd koor Kotten is een zangvereniging, de K.G.V. is een sportvereniging, de S.V.K. is een schietvereniging, de TOEP is een toneelvereniging en verenging Wilhelmina is een vereniging die veel leuke dingen organiseert. Alle verenigingen kwamen eerder bij elkaar. Sommige verenigingen komen nu ergens anders bij elkaar. De oprichting De verenigingen zijn op verschillende datums opgericht. Concordia Kotten is opgericht op10 oktober 1919 opgericht, het gemeng koor Kotten is opgericht in 1948, de K.G.V. is opgericht op 1 juli 1930, de S.V.K. is opgericht in 1948, TOEP is opgericht in 6 april 1946 en vereniging Wilhelmina is als eerste opgericht in 1885. Vereniging Wilhelmina is opgericht door Kottense boeren.

Waarom zijn de verenigingen er? De verenigingen zijn er om de vrije tijd te benutten, je noemt het ook wel een hobby. En nu zitten er veel mensen op de verenigingen. Misschien zitten jullie ook wel op een van de verenigingen. Dit was ons project, we vonden het leuk om te doen en wij hopen dat jullie er wat van geleerd hebben en het net zo leuk als ons vonden.

We hebben de informatie van de kotten-info.nl en van concordia.nl

De Borkense baan

Borkense Baan

De Borkense baan is een oude spoorbaan van Winterswijk naar Borken Hij is ongeveer 60 kilometer lang

De Borkense baan is gelegd omdat ze daar mee goedkoper kolen konden brengen naar Duitsland; en goedkoper groenten uit Duitsland naar Nederland konden brengen.

De Borkense baan is in het jaar: 1875 aangelegd. En is gebruikt tot 1975 dus ongeveer honderd jaar gebruikt. Hij is aangelegd onder de leiding van Jan Willink. De opening van de baan heeft in 1880 plaats gevonden in borken. Het personen vervoer is gestopt op 4 maart 1935 daarna vervoerden ze met name kolen. De Duitsers in de tweede wereldoorlog wouden de baan opknappen maar ze zijn niet verder gekomen dan 1,9 kilometer. En de laatste rit was in september 1979. Daarna heeft de NS de baan opgedragen aan de natuur monumenten Gelderland, en aan de stichting Gelders Landschap.

Nu ligt de Borkense baan alleen maar te roesten in de zon.

Ontginningsboerderijen

Een ontginningboerderij is een boerderij waaruit woeste grond werd ontgonnen, dat wil zeggen dat je de grond voor bebouwing geschikt maakt, met name voor landbouw (akkerbouw) Om te kunnen ontginnen moet je dingen doen zoals; - door bomen te kappen - natte grond droog te leggen - of droge zandgronden vochtiger en vruchtbaarder te maken

Dit was al bezig toen de mensen zich wilden werken op land dat nog als een gemeenschap telde. Rond de 10e eeuw begonnen de mensen met ontginnen.

De ontginningsboerderijen ontstonden in de 18e eeuw, in 1822 om precies te zijn. Die boerderijen werden bedacht door dominee Jacob.

Wat is het verschil tussen een gewone boerderij en een ontginningsboerderij? Dit verschil is niet zo groot want het gaat niet zo zeer over de binnenkant. Die buitenkant was belangrijker. Als je de kant van het oosten hebt moet je naar de buurten kijken kijk maar na de huizen aan de Kuipersweg of aan de Veenweg, die staan in Kotten. Alle boerderijen lijken vanbuiten helemaal op elkaar. Ook de grond was vroeger hetzelfde.

Waar staan de ontginningsboerderijen in Kotten? In Kotten zijn er een aantal boerderijen die met ontginnen te maken hebben… dit zijn In de veenweg staan een aantal huizen die met het veen te maken hebben… Volgens mij zijn dat er 6 in totaal

Hoe gingen ze te werk wanneer ze een ontginningsboerderij gingen maken? Voordat je een huis in het veen kon bouwen moest je het veen ontginnen tenzij er gewone heide was. Dit was erg belangrijk want als het op veen stond was het huis in een sompig, drassig en vies gebied gebouwd. Dit was anders fout maar de meeste mensen wisten wat ze moesten doen. Dit ontginnen ging als volgt: 1.Omdat er weinig werk was in Winterswijk moesten de werkloze mensen uit Winterswijk van de gemeente naar het Kottense veen om daar de ontginnen. 2.Ze haalden het veen als grote blokken uit de grond, die blokken laten ze een tijdje drogen en dan word het turf voor in de kachel. 3.Dan werd er van hoge plekken zand een beetje zand afgehaald en dat deden ze in het gat dit was puin ook wel markengrond. 4.Iedere ontginningsboerderij had een paar koeien, varkens en kippen. Daarvoor was ook grond nodig. In 1850 bedacht de gemeente dat de grond verdeelt moest worden tussen de Kottense boeren, dit gebeurde toen de boerderijen al gebouwd waren. Hoe groter de boer, hoe groter de grond.

Weetjes -Eerste boer in Kotten was Wentink, Heinen en Roerdink -Een 7 ha koste toen 800 gulden

Wij bedanken: Jan van de Sneader En mensen van historische kring bronvermeling: www.kotteninfo.nl en www.wenters.nu Woordenboek.


(Bronvermelding: - lespakket Rijksweg/Zutphen-Winterswijk-Gabelpunkt door Arjan Ligtenbarg

- Folder Cultuur historie Winterswijk

- www.winterswijk.nl/wonen_en_werken/buurtschappen)

met dank aan Historische Kring Kotten

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kotten&oldid=218920"