Waterjuffer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De waterjuffer is een waterinsect.

Herkenning

Dit waterdiertje heeft een kort lijfje en een lang achterlijf met twee vleugels om zich voor te bewegen. Ademen doet hij door middel van adembuizen.

De libelle en de waterjuffer zijn directe familie van elkaar. Libellen zijn ongelijkvleugelig, de achtervleugels zijn breder dan de voorvleugels en waterjuffers zijn gelijkvleugelig. Verder is het onderscheid gemakkelijk te maken als de vleugels in rust zijn, de waterjuffer vouwt zijn vleugels samen achter zijn rug, de libel spreidt ze juist uit. Ook zijn libellen in het algemeen groter (3-8,5 cm) dan de waterjuffers (2,5-5 cm) die fijner gebouwd zijn. Met name het achterlijf van een waterjuffer is dun en rond, van libellen is het dikker en vaak afgeplat. Verder is een libel van een waterjuffer te onderscheiden doordat de ogen van de libel relatief veel groter zijn en dichter bij elkaar staan. In Nederland en België zijn ongeveer 50 soorten libellen en 25 soorten waterjuffers te vinden, dit in diverse mooie felle kleuren. Als er bevruchting heeft plaatsgevonden, worden door het vrouwtje de eitjes afgezet met haar legapparaat, waarbij het vaak voorkomt dat ze nog steeds vastgehouden door het mannetje dat haar heeft bevrucht. Het afzetten gebeurt bij enkele soorten door met een legboor gaatjes te maken in waterplanten, waarin de langwerpige eitjes worden gestopt. Bij andere soorten vindt afzet van ronde eitjes plaats in de modder, net onder het wateroppervlak of door verstrooiing over het water.

Voedsel

De waterjuffer eet vooral vliegende insecten op.

Soorten

Er zijn verschillende soorten juffers: de vuurjuffer, de kanaaljuffer, de koraaljuffer en nog veel meer.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Waterjuffer&oldid=488910"