Vleermuizen
Vleermuizen Chiroptera | |||
---|---|---|---|
Leefgebied | Wereldwijd, behalve de polen | ||
Leefomgeving | Tropen en gematigde gebieden | ||
Behoort tot de | Scrotifera | ||
|
Vleermuizen (Chiroptera) zijn vliegende zoogdieren. Met hun voorpoten aangepast als vleugels, zijn zij de enige zoogdieren die in staat zijn tot een echte en aanhoudende vlucht op eigen kracht. Vleermuizen zijn tijdens de vlucht behendiger dan de meeste vogels en vliegen met hun zeer lange uitgespreide vingers bedekt met een dun membraan of patagium . De kleinste vleermuis, en misschien wel het kleinste bestaande zoogdier, is de varkensneusvleermuis van Kitti .29–34 millimeter lang, 150 mm over de vleugels en ze wegen 2-2,6 gram. De grootste vleermuizen zijn de vliegende vossen, met de reusachtige goudgekroonde vliegende vos ( Acerodon jubatus ), die een gewicht bereikt van 1,6 kg en met een spanwijdte van 1,7 m .
Leefgebied
Vleermuizen komen overal ter wereld voor behalve in de poolcirkel. In de Tropische gebieden komen meer soorten vleermuizen voor dan in de koelere gebieden zoals Nederland. Dat komt doordat er in de tropen meer insecten zijn te vinden. De meeste vleermuizen leven in het Amazone regenwoud en in zuidoost-Azië. De oudste vleermuis is gevonden in de Verenigde Staten hij leefden ongeveer 50 miljoen jaar geleden. En in Duitsland 1 van ongeveer 45 miljoen jaar geleden hebben geleefd. Sommige zijn zo goed bewaard gebleven dat ze in de darmen dode insecten hebben gevonden.
Echolocatie
Vleermuizen kunnen wel zien maar niet genoeg om ’s nachts te jagen!! Ze zien dan met hun oren. Dat komt door de echolocatie.. Jullie kennen wel als je in een holle ruimte bent en je roept dan kaatst het terug!! Dat doen vleermuizen ook. Door te klikken met zijn tong stoot hij geluiden uit. Die kaatsen weer terug. Zo kan de vleermuis precies horen waar de voorwerpen zijn, de richting, de afstand, de grootte, en de vorm, of het beweegt, of het glad is of ruw. Door echolocatie kunnen ze ook de afstand en hun positie tegenover andere dieren, dat is heel nuttig om hun prooi in de lucht te kunnen vangen.
Voedsel
De vleermuizen in Nederland en België eten insecten. Ze kunnen wel 3000 insecten per nacht vangen. Er zijn ook vleermuizen met heel een ander menu. De bleke vleermuis eet schorpioenen en duizendpoten. Dat is heel raar want schorpioenen zijn hartstikke giftig!! De franjelipvleermuis eet kikkers, die herkent hij aan het geluid. Die kikkers trekken vrouwtjes aan door te kwaken. Zo kan hij de giftige laten gaan. En de Australische spookvleermuis eet vissen, reptielen en kleine zoogdieren (waaronder ook andere vleermuizen) En Vampiers die drinken bloed van runderen. Ze zetten hun tanden in hun prooi maar zuigen het bloed niet maar likken het bloed met hun tong. Ze hebben speciaal spuug dat voorkomt dat het dier blijft bloeden. Maar soms zijn ze zo dik geworden dat ze daardoor niet meer kunnen opstijgen!! Sommige kleine vleermuizen drinken met hun tong nectar van de bloem (hij heeft toch ook een lange tong). Of ze eten vruchten, bladeren, duizendpoten, insecten en kikkers.
Vliegen
De vleermuis is het enige zoogdier dat kan vliegen! Vleermuizen hebben een stevige vlieghuid. De vingers van de vleermuis zitten aan de vlieghuid vast. Vliegen doet de vleermuis dus eigenlijk met zijn handen! De wetenschappelijke naam voor vleermuizen is Chiroptera dat betekent handvleugel. Daar stamt de naam vleermuis van af. De grijze vleermuis uit Amerika kan als de beste vliegen. Hij heeft de hele Atlantische Oceaan overgevlogen!! En hij is in Europa aangekomen. Het is de enige zoogdier dat op het land leeft dat ook helemaal naar Hawaï is gevlogen het verst afgelegen eiland in de wereld.
Een vleermuisjaar
Voorjaar
De winterslaap is in maart net voorbij en ze gaan dezelfde nacht al jagen. Wel blijven de vleermuizen dicht bij hun winterverblijfplaats. Het verschilt per soort welk verblijf ze hebben! In april en mei gaan de meeste vleermuizen naar hun zomerverblijfplaats. Sommige vleermuizen hoeven daarvoor niet zo ver te vliegen andere moeten er honderden kilometers voor afleggen.
Zomer
Als vleermuizen paren, gebeurt dit meestal in juni. Dan krijgen ze meestal maar één jong. Dit wordt nog in diezelfde maand geboren in een grot, een holle boom of een oud gebouw. Soms met meer dan honderden vleermuizen! Dat noemen ze een kraamkolonie. De jongen zijn na de geboorte al vrij groot en wegen een kwart van het gewicht van de moeder. Ze drinken melk bij de moeder tot ze groot genoeg zijn. Ze kunnen nog niet goed vliegen als jong. Maar ze gaan wel mee met de jacht ze pakken de moeder bij de buik vast en gaan mee. Maar op een gegeven moment wordt hij te zwaar. Dat de vleermuis thuis moet blijven. Daar wachten ze tot de moeder thuis komt. Want de man doet niet mee met het opvoeden. In juni gaat de groep uit elkaar en heb je alleen nog losse vleermuisgroepjes.
Herfst
De paartijd is nog maar net voorbij en ze moeten zich voorbereiden op de winterslaap. De meeste soorten vleermuizen gaan al naar hun eigen winterverblijfplaats!
Winter
Aan het eind van de herfst gaan ze een winterslaap houden. Dat duurt ongeveer 4 maanden! Maar niet dat ze alleen maar slapen ze verhuizen steeds naar andere verblijfsplaatsen!!
Tijdens hun winterslaap gaat hun lichaamstemperatuur van 39°C naar 6°C.
Tijdens hun winterslaap is hun hartslag maar 2 per minuut, als je hen wakker maakt is dat 300 per minuut (= hartaanval).
Soorten
Er zijn ongeveer 925 soorten vleermuizen. Waarvan er 21 soorten in Nederland voorkomen. De soorten die het meeste in Nederland voorkomen zijn de: watervleermuis, rosse vleermuis, laatvlieger, baardvleermuis, grootoorvleermuis en de dwergvleermuis. De vleermuizen zijn ook verdeeld in twee groepen de grote vleermuizen en de kleine vleermuizen. De grote vleermuizen leven ongeveer 30 tot 35 jaar oud en de kleine vleermuis maar 20 tot 25 jaar oud! De grootste vleermuis is de Kalong ook wel vleervos genoemd. Hij wordt 1,50 meter lang. Je hoeft er niet bang voor te zijn hij eet alleen maar vruchten. De kleinste vleermuis is de hommelvleermuis. Hij wordt maar 29 tot 33 millimeter. Hij past precies in een luciferdoosje en is bijna het kleinste zoogdier!!! Even over een Vampier hij bestaat echt het is een vleermuissoort die ook echt bloed van runderen drinkt. Maar wees niet bang hij komt helemaal niet in Nederland voor. in december 2006 is er in Madagaskar een nieuwe vleermuissoort ontdekt. Hij heet de zuignapvleermuis en heeft zuignappen aan zijn vleugels waarmee hij zich kan vasthouden.
Bedreiging
Vleermuizen hebben ook nog vijanden bijvoorbeeld de vleermuiswouw die is gespecialiseerd in vleermuizen vangen een holenkiekendief en de slang. Er zijn daarom bedreigde vleermuissoorten dat komt doordat de mensen de insecten vergiftigen en de vleermuis eet die insecten en gaat daaraan dood. Vruchten etende vleermuizen eten de oogst van de mensen op en de vleermuis wordt afgeschoten!! Er is zelfs een eiland waar mensen vleermuizenvlees eten. Doordat deze daar uitgestorven waren gingen ze vleermuizenvlees kopen van andere eilanden.