Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg
Stem nu op: Japan

Schisis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een hazenlip of een schisis is een spleet in de bovenlip. De spleet zit niet altijd alleen in de lip, hij zit vaak ook in de kaak en je gehemelte. Soms aan één kant, soms aan twee kanten. De spleet ontstaat in de eerste weken van de zwangerschap. Bij de vorming van het hoofd van de baby zijn er vijf groepjes cellen die uiteindelijk aan elkaar moeten 'plakken'. Als dit ergens niet (volledig) gebeurt, resulteert dat in een open lip, gehemelte, kaak en/of zelfs voorhoofd, wang, oog(holte) of ander gedeelte van het gezicht. Een baby met schisis wordt tegenwoordig meestal direct na de geboorte geopereerd, zodat later vrijwel niet meer zichtbaar is dat er een spleet heeft gezeten.

Operatie

Een schisis kan vaak mooi worden gemaakt. Je wordt als baby of als je ouder bent vaak geopereerd aan je gehemelte, je lip of kaak. De spleet wordt dan dicht gemaakt. Vaak heb je ook logopedie nodig, want je praat vaak een beetje slissend. Je tanden staan meestal ook scheef dus moet je een beugel.

Er zijn veel operaties zoals lipsluiting, kaaksluiting en gehemeltesluiting. Er is ook een operatie waarbij je gehemelte langer wordt gemaakt. Iedereen krijgt de operaties op een andere leeftijd, omdat de ziekenhuizen en dokters het niet allemaal eens zijn op welke leeftijd de operaties moeten komen. Ook ziet de schisis er bij iedereen vaak weer anders uit.

Vaak krijg je met een schisis ook veel oorontstekingen, doordat het ontluchtingsbuisje van de binnenkant van je oor (buis van eustachius) een beetje platter is aangelegd. Daardoor blijft viezigheid makkelijker in je oor en gaat ontsteken.

De operaties zijn vervelend, maar later is het alleen maar fijn dat je die al heb gehad. Mensen vinden het vaak niet fijn om als ze ouder zijn geopereerd te worden (bijv. als ze op de middelbare school zitten, werk hebben, kinderen hebben enz.)

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Maak een account aan en help mee!
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schisis&oldid=700582"