Pika

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Pika's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pika's of Fluithazen
Ochotonidae

American pika (ochotona princeps) with a mouthful of flowers.jpg

Leefgebied Azië en Noord-Amerika, deel van Europa
Leefomgeving rotsachtige berghellingen
Behoort tot de Knaagdieren en haasachtigen

Pika Ochotona sp. fossil distribution 2.png

Portaal Portal.svg Biologie

Een pika (Ochotonidae) is een klein zoogdier dat in de bergen leeft en voorkomt in Azië en Noord-Amerika en in de bergen van Europa. Ze hebben korte ledematen, een zeer rond lichaam, een gelijkmatige vacht en geen externe staart. Ze lijken op hun naaste verwant, het konijn, maar hebben korte, ronde oren. De grootoorpika van de Himalaya en nabijgelegen bergen wordt gevonden op een hoogte van meer dan 6000 m, een van de hoogste van alle zoogdieren.

Pika's geven de voorkeur aan rotsachtige hellingen en grazen op een reeks planten, meestal grassen, bloemen en jonge stengels. In de herfst trekken ze hooi, zachte twijgen en ander voedsel in hun holen om te eten tijdens de lange, koude winter.  De pika wordt ook wel de Fluithaas genoemd vanwege zijn hoge alarmroep wanneer hij in zijn hol duikt.

De naam 'pika' lijkt te zijn afgeleid van de Tungus piika,  en de wetenschappelijke naam Ochotona is van het Mongoolse woord ogutun-a, оготно, wat zoiets als overvloedig betekent. Het wordt gebruikt voor elk lid van de Ochotonidae, een familie binnen de orde van knaagdieren en haasachtigen die ook de Leporidae (konijnen en hazen) omvat. Maar het geslacht Ochotona, bestaat binnen de familie en omvat 37 soorten, hoewel er veel fossiele geslachten bekend zijn. Een andere soort, de Sardijnse pika , behorend tot het aparte geslacht Prolagus, is in de afgelopen 2000 jaar uitgestorven als gevolg van menselijke activiteit.

De twee soorten die in Noord-Amerika worden gevonden, zijn de Amerikaanse pika, die voornamelijk voorkomt in de bergen van het westen van de Verenigde Staten en het uiterste zuidwesten van Canada, en de halsbandpika in het noorden van British Columbia, de Yukon, de westelijke Northwest Territories en Alaska.

Leefgebied

Pika's zijn inheems in koude klimaten in Azië en Noord-Amerika. De meeste soorten leven op rotsachtige berghellingen, waar talloze spleten beschikbaar zijn voor hun beschutting, hoewel sommige pika's ook ruwe holen bouwen. Een paar gravende soorten zijn inheems in open steppeland. In de bergen van Eurazië delen pika's hun holen vaak met sneeuwvinken, die daar hun nesten bouwen. Pika's hebben koude temperaturen nodig om te leven en kunnen zelfs sterven als ze worden blootgesteld aan temperaturen boven 25,5 °C.  Veranderende temperaturen hebben sommige pika-populaties gedwongen hun verspreidingsgebied te beperken tot nog grotere hoogten.

Kenmerken

Ze zijn ongeveer 15 tot 23 cm lang en wegen tussen de 120 en 350 gram. Dit is afhankelijk van de soort. Net als konijnen produceren ze na het eten aanvankelijk zachtgroene uitwerpselen, die ze opnieuw eten om verdere voeding op te nemen voordat ze de uiteindelijke vaste fecale pellets produceren. Van halsband-pika's is bekend dat ze dode vogels in hun holen opslaan voor voedsel in de winter en de uitwerpselen van andere dieren eten. Deze dieren zijn herbivoren en voeden zich met een grote verscheidenheid aan plantaardig materiaal, waaronder forbs , grassen , zegge , struiktakjes, mos en korstmossen. Net als bij andere haasachtigen, hebben pika's knagende snijtanden en geen hoektanden, hoewel ze minder kiezen hebben dan konijnen. Een andere overeenkomst die pika's delen met andere haasachtigen, is dat de onderkant van hun poten bedekt is met bont en daarom geen voetzolen heeft.

Rots bewonende pika's hebben kleine nesten van minder dan vijf jongen, terwijl de gravende soorten de neiging hebben om meer jongen te baren en vaker te broeden, mogelijk als gevolg van een grotere beschikbaarheid van hulpbronnen in hun oorspronkelijke habitat. De jongen worden geboren na een draagtijd van tussen de 25 en 30 dagen.

Soorten

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pika&oldid=776269"