Overleg:Schildpadden

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Overleg:Schildpad)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De toegevoegde tekst: Het schild van een schildpad is heel hard klopt op zich wel, maar staat eigenlijk al in het stukje eronder. Maar even laten staan, een nieuwe gebruiker neem ik aan.

Rita

Schildpadden redden

Onderstaande tekst komt van het artikel Schildpadden redden. Deze kan worden samengevoegd met de bestaande tekst. Wie gaat hier mee aan de slag? Gerarddummer 24 mei 2009 18:12 (CEST)

In je eentje op vakantie? Als je ouder bent, mag dat vast van je ouders, zeker als je vertelt dat je zeeschildpadden gaat helpen! Verschillende soorten zeeschildpadden worden namelijk met uitsterven bedreigd. Dat betekent dat er, als wij er niets aan doen, binnenkort geen zeeschildpadden meer zijn.

In Costa Rica, een land in Midden-Amerika, komen ieder jaar 4 verschillende soorten zeeschildpadden aan land om hun eieren te leggen. Ze doen dit van februari tot en met november. Helaas zijn er heel veel mensen die het erg lekker vinden om de eieren van schildpadden en de schildpadden zelf op te eten. Daardoor en door de natuurlijke vijanden zoals roofvogels, zijn er steeds minder schildpadden over. Ze worden zelfs met uitsterven bedreigd! Als wij mensen de schildpadden niet helpen, zullen er binnenkort helemaal geen zeeschildpadden meer zijn op de aarde.

Eén manier om zeeschildpadden te helpen, is vrijwilligerswerk doen op La Tortuga Feliz,

Vlag van het project

een project dat sinds 4 jaar bestaat. Dit project is opgezet door de Nederlander Paul Lepoutre. Hij is helaas in 2007 overleden. Gelukkig hebben twee vrijwilligers die al heel lang voor het project werken, het werk voortgezet. Om het project goed te laten verlopen, zijn ze afhankelijk van vrijwilligers. Dat wil zeggen dat er mensen van over de hele wereld naar dit project komen, voor langere of kortere tijd om mee te helpen met het uitzetten en beschermen van zeeschildpadden.

Als vrijwilliger betaal je een bedrag per dag dat je er bent en daarvoor krijg je een slaapplek en drie maaltijden per dag. Verder wordt er van je verwacht dat je iedere dag minimaal 4 uur werkt. Het werk bestaat uit verschillende dingen:



  • Patrouilleren over het strand waarbij je met een andere vrijwilliger en een lokale gids in de avond en ’s nachts 4 uur lang over het strand loopt. Je gaat dan op zoek naar schildpadden die eieren aan het leggen zijn. Je loopt achter de gids aan zonder zaklamp. Die mag je alleen gebruiken als er een schildpad is en dan alleen maar rood licht, anders raakt de schildpad gedesoriënteerd. De schildpad raakt namelijk van wit licht in de war, omdat zij zich richt op het wit van de schuimende golven om de zee terug te vinden. Als de schildpad weer weggezwommen is, worden de eieren opgegraven. Ze worden mee terug genomen naar de hatchery, een soort beschermde kraamkamer omgeven door een hek. Daar worden de eieren opnieuw begraven zodat ze uit kunnen komen. Het patrouilleren op het strand is noodzakelijk, omdat er veel stropers zijn die zowel de schildpadden als de eieren meenemen om op te eten.
    De hatchery



  • Werken in de hatchery, waarbij je om het kwartier de nesten met eieren moet controleren of er al babyschildpadjes uitkomen.
    Een schildpadje net uit het nest.
    Als er een nest uitkomt, moet je de schildpadjes zelf uit het zand laten kruipen. Pas als ze er helemaal uit zijn, pak je ze op met een handschoen aan, meet je de eerste 15 schildpadjes uit een nest op en zet je ze in een emmer. Daarna loop je met de emmer een eindje het strand op en zet je de schildpadjes 10 meter van de zee uit.
    Deze schildpadjes zijn net uitgezet.
    Op naar de zee!
    ...En daar is de zee dan eindelijk!
    Ze moeten nu zelf naar de zee toe kruipen. Zo kunnen ze de geur van het strand en de omgeving in zich opnemen, omdat ze over 30 jaar hier weer terug moeten komen om eieren te leggen. Ook worden op deze manier hun vinnen sterker zodat ze goed in de zee kunnen zwemmen.



  • Exhumations doen, wat inhoudt dat je nesten moet opgraven waarvan men denkt dat er geen schildpadjes meer uit de eieren komen. Dit is niet altijd een even fijn werkje; het is heel leuk als je nog een levend schildpadje tegenkomt bij het uitgraven van een nest, maar helaas vind je ook dode schildpadjes en eieren met maden erin.
    Plastic zak met (lege) eieren



  • Keukendienst, want al die vrijwilligers moeten ook eten en de kok kan dat niet allemaal in zijn eentje doen! Dus help je met alle pannen en schalen afwassen en met het snijden van groenten en fruit om het eten klaar te maken.



Naast deze klussen zijn er nog tal van andere klusjes die gedaan moeten worden. Zo moet er gaas in elkaar gezet worden voor om de nesten heen te zetten en er moeten nieuwe nesten gegraven worden die gevuld moeten worden met schoon zand. Ook moeten tafels en banken en de slaapplaatsen schoongemaakt worden, gras gemaaid met een machete, een groot kapmes, onkruid wieden in de tuin en nog vele andere kleine dingen. Omdat je met ongeveer 25 mensen op het project bent en iedereen meehelpt, ben je nooit heel erg lang bezig met een klusje. Alleen je eigen dienst zoals de strandpatrouille en de hatcherydienst duren 4 uur. Het patrouilleren op het strand gebeurt van 20.00 uur tot 4.00 uur, de hatcherydiensten gaan dag en nacht door.


Wat echt ontzettend gaaf is bij dit werk, is dat je hele grote schildpadden kunt zien! Schildpadden van een meter groot. Op mijn strandpatrouilles heb ik soepschildpadden en een Caretschildpad gezien. En dan die kleine schildpadjes die je uitzet en naar de zee ziet kruipen, wauw! Ook al is het maar een klein beetje wat je kunt doen in twee weken tijd, die 136 babyschildpadden die ik uit heb gezet, zijn er toch maar weer mooi bijgekomen in de zee!

Marijn

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Overleg:Schildpadden&oldid=626675"