Lintje

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een lintje is de populaire benaming van een koninklijke onderscheiding. Het is een medaille aan een lint, vandaar de benaming lintje. Je hebt ze in diverse soorten, van hoog tot laag. De hoogte van de onderscheiding wordt bepaald door de status van degene die een lintje krijgt toegekend, niet door de prestatie. Iemand die zijn leven lang iets moois heeft gedaan voor de mensheid, zal nooit zo'n hoge onderscheiding krijgen als een diplomaat, van wie niemand precies weet waarom hij in de prijzen is gevallen. Er is wel eens geprotesteerd tegen dat systeem, ook uit kringen van de politici zelf. Maar er is nooit iets werkelijk veranderd.

Ridderorden

De Nederlandse staat kent drie verschillende ridderorden, waarbinnen verschillende onderscheidingen bestaan:

De drie lintjes van ridders in de Militaire Willems-Orde, de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau

Bij de Orde van Oranje-Nassau heb je verschillende rangen (van hoog naar laag):

  • Ridder Grootkruis, met ster
  • Grootofficier, met ster
  • Commandeur
  • Officier
  • Ridder
  • Lid

Lintjesregen

Rond Koninginnedag staan de kranten vol met de namen van de gedecoreerden (zo heten de gelukkigen). De lintjesregen heet dat. Er zijn trouwens ook mensen, die een lintje weigeren, omdat ze een hekel hebben aan het koningshuis. Die zien het als nutteloze figuren, die niets toevoegen aan de samenleving en de ene vakantie naadloos in de andere laten overlopen.

Een lintje aanvragen

Als je vindt dat iemand een lintje verdient, kan je zo iemand voordragen bij de gemeente. Er is één onderscheiding, die je zelf kunt aanvragen, omdat je vindt dat je daar recht op hebt: de Militaire Willemsorde.

Wie uiteindelijk bepaalt wie er een lintje krijgt is de koning of de koningin. Bij de uitreiking heet het dan: "Het heeft Hare Majesteit behaagd ...." enzovoorts. Het is overigens niet zo, dat je je lintje mag houden. Als je dood gaat, moeten je nabestaanden het weer inleveren. Dit voorkomt dat het lintje wordt verkocht.

Hoe wordt het lintje gemaakt?

Dit wordt gedaan door GL Nederland BV, een familiebedrijf opgericht in 1974. Eerst heb je een moedermodel. Dat wordt precies afgemeten en er wordt naar het gewicht gekeken. Daarna wordt dat ingesmeerd met gips en gaat het naar de oven. Vervolgens wordt er zilver over gegoten en maken ze het gips schoon. Ongewenste randjes zoals scherpe punten worden weggeschuurd. Ook zorgen ze voor extra glans, dan wordt alles schoongemaakt. Nu het lint knippen en aanbrengen en als het voor een vrouw is wordt er nog een strikje in gedaan. Ten slotte volgt de eindcontrole en de verpakking.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lintje&oldid=756761"