Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 27 maart t/m 30 april staat WikiKids in teken van Wikiproject:IT! Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Tros (touw)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Landvast)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een tros of landvast is een touw of draad dat wordt gebruikt op schepen om een schip vast te leggen aan het land, door hem aan de ene kant aan de boot vast te leggen, en aan de andere kant aan een bolder of dukdalf op het land.

Een tros zorgt er voor dat een schip, zodra het aangemeerd is, op haar plek blijft liggen. Welk touw gebruikt wordt, en waar hij van is gemaakt maakt niet uit, een tros of landvast alleen wordt zo genoemd wanneer het gebruikt wordt om een boot aan het land te leggen. De dikte die minimaal benodigd is voor een touw of staaldraad om als tros te kunnen functioneren hangt af van de boot: hoe groter de boot, hoe dikker het touw moet zijn.

Er zijn ook meerlijnen, ze werken hetzelfde als andere landvasten, maar aan één, of beide kanten zit er een lus. Dat maakt het makkelijker hem om een bolder of dukdalf te leggen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tros_(touw)&oldid=755027"