Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Harde schijf

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Hardeschijf)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De harde schijf of HDD is een onderdeel van een computer, waar gegevens op bewaard kunnen worden. Zo kunnen er bijvoorbeeld foto's, muziek, tekstbestanden en nog veel meer gegevens op worden gezet. De harde schijf hoort bij de interne hardware van vrijwel elke pc. Tegenwoordig wordt er steeds vaker voor een SSD gekozen in plaats van een harde schijf.

Ontwikkeling van de harde schijf

Op 13 december 1956 werd de eerste harde schijf gemaakt door het bedrijf IBM. De harde schijf heette: Random Access Method of Accouting and Control, dat is afgekort tot RAMAC. De RAMAC bestond uit 50 magnetische schijven. Sinds de introductie van de RAMAC groeide elk jaar de opslag ruimte van de harde schijf, terwijl ze steeds kleiner werden. De harde schijf heet hard omdat hij uit 1 of meer onflexibele platen bestaat. De harde schijf wordt steeds groter zodat je er meer op kwijt kunt. Kort geleden hebben Japanse onderzoekers een harde schijf van 4 terabytes ontwikkeld, dat is ruim 419.000 keer zoveel als zijn voorganger!

Werking van de harde schijf

Een harde schijf bestaat uit een aantal magnetische ronde platen. Deze platen draaien heel hard rond (7200 rondjes per minuut). Een arm magnetiseert een heel klein stukje op de schijf en op die manier schrijft de harde schijf bestanden weg.

Betrouwbaarheid

Gegevens die op de harde schijf zijn opgeslagen blijven minstens tien jaar in orde. Harde schokken kunnen de harde schijf beschadigen. Vooral als een harde schijf actief is kunnen schokken zorgen dat de schrijf/lees arm de platen raakt en daarmee de plaat beschadigd.

Geluiden

Een harde schijf trilt als hij draait, dat maakt bijna geen geluid, maar je kan het wel voelen als je het in je hand houdt. Het geruis door de ronddraaiende schijf is vooral bij oude harde schijven hoorbaar. Het krakende geluid dat een harde schijf maakt komt van de hele kleine en hele snelle bewegingen van de schrijf/lees arm.

Harde schijf afdanken

Bij een onderzoek in 2005 bleek dat de harde schijven die tweedehands worden aangeboden vaak nog gegevens van de vorige eigenaar bevatten.

Foto van een harde schijf

Foto van 2 harde schijven. Een en een dicht vanaf de onderkant.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Harde_schijf&oldid=688272"