Geiser

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Geisers)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geiser.

Een geiser is een bron die water de lucht in spuit, meestal met tussenpozen. Geisers komen op verschillende plekken op aarde voor, zoals in IJsland, Yellowstone Nationaal Park en het Nieuw-Zeelandse Taupo. Toch zijn geisers zeldzame natuurverschijnselen. Het zijn een soort zeer warme fonteinen die uit de grond spuit. Het water is zeer warm.

Etymologie

Het woord geiser is afgeleid van het de bekende IJslandse geiser Geysir. In het IJslands, betekent Geysir spuiten/spuwen, wat niet zo gek is, want een geiser spuit water en stoom de lucht in.

Soorten geisers

Er worden meerdere soorten geisers onderscheiden: fonteingeisers barsten uit vanuit een waterpoel met meestal een serie stralen; conusgeisers komen uit een opeenhoping van modder of siliciumrijke afzetting (ook wel Geiseriet genoemd), meestal met een doorlopende straal die enkele seconden tot vele minuten kan duren. er zijn ook warme plekkken/wateren en die heten ook geisers

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geiser&oldid=849897"