Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!
Stem nu op: Sao Tomé en Principe

Gebruiker:Anoniem0220/Kladblok

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anoniem0220
Overlegpagina Kladblok Zandbak

Portaal:Israël

Portaal Inschrijven Projectpagina
Welkom op Portaal Israël
Flag of Israel.svg
Welkom op Portaal Israël. Hier leer je meer over het land Israël. Israël is een Republiek in het Midden-Oosten aan de kust van de Middellandse Zee. Israël is ontstaan in 1948 onder leiding van David Ben-Gurion. De officiële taal is Hebreeuws en Arabisch heeft een speciale status. In Israël betaal je met de Israëlische sjekel. De president is Reuven Rivlin en de premier is Benjamin Netanyahu. Het land heeft 8.299.706 inwoners. De oppervlakte bedraagt 22.072 km². In Israël zijn er veel bekende godsdiensten: Jodendom, Islam en Christendom. Daaruit zijn veel conflicten ontstaan. Het volkslied is Hatikwa. De nationale feestdag is de Onafhankelijkheidsdag op 14 mei.
Artikel van de maand
Tel Aviv
Het artikel van de maand is Tel Aviv
Tel Aviv is een stad aan de kust van Israël met 410.000 inwoners de tweede grootste stad. De naam betekent 'Lenteheuvel'. De meeste landen zien dit als de hoofdstad van Israël. In deze stad werd ook premier Yitzhak Rabin vermoord. Meer weten? Lees dan snel verder!
Geografie
Tel Aviv
Regio's
 1. Jeruzalem, hoofdstad Jeruzalem
 2. Noord, hoofdstad Nazareth
 3. Haifa, hoofdstad Haifa
 4. Centrum, hoofdstad Ramla
 5. Tel Aviv, hoofdstad Tel Aviv
 6. Zuid, hoofdstad Beër Sjeva
Haifa

5 Grootste steden

 1. Jeruzalem
 2. Tel Aviv
 3. Haifa
 4. Risjon Letsjon
 5. Asjdod
Geschiedenis
Oslo-akkoorden
Israël ontstond in 1948 nadat de VN een resolutie aan had genomen waarin de Joden en de Arabieren allebei een eigen staat zouden krijgen. Hiervoor werd het bezet door de Britten. Nadat op 15 mei de Britten vertrokken waren ontstond de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948. Israël won deze oorlog maar verloor Oost-Jeruzalem. Hierna brak een tijd van relatieve rust aan todat de Suezcrisis begon. Een oorlog tussen Egypte enerzijds en Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Israël anderzijds. Deze oorlog werd door Israël met zijn bondgenoten gewonnen. In 1967 begon Israël de Zesdaagse Oorlog waarin ze de Westoever, de Gazastrook, de Sinaï, de Golan Hoogten en Oost-Jeruzalem veroverden. Het grondgebied was verviervoudigd. Hierna brak de Jom Kippoeroorlog uit. Een eerherstel voor Egypte. In 1987 brak de Eerste Intifada uit. In 1993 werden daarom de Oslo-akkoorden getekend. Israël zou de PLO nu erkennen. Toen in 2000 bleek dat Israël zich niet overal aan had gehouden brak de Tweede Intifada uit die tot 2005 duurde. Daarna werd het rustiger.
Cultuur
Falafel balletjes, hummus en salade
De cultuur van Israël is gevormd door de regionale (eet)gewoontes door het zionisme waardoor er veel Joden naar Israël kwamen. Er zijn meerdere objecten/locaties die werelderfgoed zijn. Hummus is Israëlisch en falafel wordt vooral op straat veel gegeten. Olijven zijn een belangrijk product. Voetbal en basketbal zijn de belangrijkste sporten. Het volkslied is Hatikwa maar Arabieren en Ultraorthodoxe Joden zijn het daar vanwege hun beider religieuze achtergrond niet mee eens.
Regering
De Knesset
Israël wordt geregeerd door de Knesset. Of bij het regeringsgebied ook de Palestijnse gebieden horen daar is veel discussie over maar Israël vindt van wel een zwaait daar met scepter wat soms op behoorlijke tegenstand kan rekenen. De Knesset heeft 120 leden. De grootste partij is op dit moment Likoed. De leider daarvan, Benjamin Netanyahu, is premier. De president die om de 7 jaar door de Knesset wordt gekozen is Reuven Rivlin. Afgelopen jaar en eigenlijk nog steeds is er discussie over de positie van Nethanyahu omdat hij beschuldigd word voor corruptie. Sommige mensen zeggen dat hij daarom niet het land mag leiden.
Economie
Luchthaven Ben-Gurion
Israël heeft een sterke economie en handelt veel met westerse landen. Kennis werd verzameld doordat veel Joden na de Tweede Wereldoorlog naar Israël verhuisden. Er wordt betaald met de Israëlische sjekel. Nabij Ashkelon is een gasveld waar Israël veel geld mee verdiend. Het openbaar vervoer is goed op orde. Er zijn meerdere luchthaven waarvan de belangrijkste en grootste Luchthaven Ben-Gurion is. De grootste en nationale luchtvaartmaatschappij is El Al Israel Airlines.
Jeruzalem
Jeruzalem met de Rotskoepel
Jeruzalem is de stad die Israël als zijn hoofdstad beschouwd maar daar zijn meningsverschillen over. De Knesset is in Jeruzalem gevestigd. Jeruzalem is voor de Islam, het Jodendom en Christendom erg belangrijk. In Jeruzalem staat de Rotskoepel, de Heilig Grafkerk en de Klaagmuur. Voor religieuze mensen belangrijk maar ook als toeristische trekpleister. Over de geschiedenis bestaan meningsverschillen maar zeker is dat er Romeinse en Ottomaanse rijken zijn geweest. Vanaf het begin van de staat Israël en eigenlijk daarvoor zijn er veel gevechten om gevochten.
Religie
Klaagmuur
Van de Joodse bevolking is 1/3 religieus maar de rest voelt zich wel verbonden met de Joden. Van de niet-Joden is 16,6% moslim, 2,1% Christen en de Druzen vormen 1,7% van de bevolking. In Israël zijn 3 grote religies voor hen is vooral Jeruzalem belangrijk. Jeruzalem is voor de Islam, het Jodendom en
Heilig Grafkerk
Christendom erg belangrijk. Moslims geloven dat profeet Mohammed opvoer naar de hemel vanaf de rots in de Rotskoepel, ook staat op de Tempelberg de Al-Aqsamoskee. Jeruzalem is hun tweede heilige stad na Mekka. Joden zien de Tempelberg in Jeruzalem als de plek van God waar vroeger dan ook de tempel stond. Christenen zien dat soms ook zo maar vindt het een belangrijke stad omdat de Heilig Grafkerk daar staat (Rooms-Katholiek) en omdat ze geloven dat Jezus daar geleefd heeft. Daarom zijn er veel conflicten. Het bahá'í-geloof is een snel groeiend geloof.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker:Anoniem0220/Kladblok&oldid=617702"