Fish and chips

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Fish & chips)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fish and chips gewikkeld in een krant, zoals de meeste het kennen.

Fish and chips is een Brits gerecht. Waarin Vlaanderen en Nederland overal friet gehaald kan worden, is dat in het Verenigd Koninkrijk fish and chips.

Fish and chips bestaat uit twee dingen. Als eerste vis (fish). Hiervoor wordt vaak schelvis, kabeljauw of rondvis gebruikt. Deze vis wordt na bewerking in het beslag gedoopt. Hierna wordt de vis gefrituurd. De chips zij het tweede deel van het gerecht. Bij de vis krijg je niet de chips, zoals mensen die in België en Nederland kennen. Het zijn geen knapperige tussendoortjes, maar lijkt een beetje op friet. Toch zijn de chips zijn friet, aangezien een stukje slapper zijn.

Vroeger kon je de deze maaltijd afhalen gewikkeld in krantenpapier. Tegenwoordig mag dit niet meer volgens de wet en wordt het in een papieren zakken gegeven. Om toch een beetje het idee te geven van een krant, zijn de papieren zakken soms bedrukt als een krant. Bij restaurants die de fish and chips aanbieden, kan men zelf nog wat eroverheen doen. Dit is vaak zout en azijn. Mayonaise en andere sausen worden niet gebruikt. Als men er om vraagt, kan men een verbaasde reactie verwachten. Er is een ook een variant op de fish and chips met worst in plaats van vis. De worst wordt op dezelfde manier als de vis bereid. Dit gerecht wordt sausage and chips genoemd.

Fish and chips is ontstaan uit het gerecht Pescado frito en de Vlaamse en Franse friet. Deze twee gerechten zijn eigenlijk samengevoegd. In het Verenigd Koninkrijk kan men het gerecht haast overal kopen. Ook in Australië, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika is het gerecht populair. Aan de Nederlandse en Belgische kust zijn ook veel restaurants te vinden die dit Britse gerecht verkopen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fish_and_chips&oldid=454773"