Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Tom Neuwirth

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Conchita Wurst)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tom Neuwirth
20140321 Dancing Stars Conchita Wurst 4187.jpg
Tom Neuwirth als Conchita Wurst
Persoonlijke informatie
Volledige naam Thomas Neuwirth
Bijnaam Conchita Wurst
Land Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Geboortedatum 6 november 1988
Geboorteplaats
Overleden
Overleden te
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep Zanger
Bekend van
Actief 2006-heden
Genre(s)
Label
Website
www.conchitawurst.com
Portaal Portaalicoon Muziek


Tom Neuwirth, beter bekend als Conchita Wurst (Gmunden, 6 november 1988) is een Oostenrijks zanger, die onder de naam Conchita Wurst optreedt als dragqueen. In 2014 won hij namens Oostenrijk het eurovisiesongfestival met nummer Rise Like a Phoenix.

Neuwirth werd bekend door een Oostenrijkse talentenjacht, maar verloor de finale van zangeres Nadine Beiler. Hij zat voor een paar maanden in een band met de zanger Falco Luneau, maar datzelfde jaar viel de band nog uit elkaar. Neuwirth treedt sinds 2011 op als Conchita Wurst. Door op te vallen draagt hij ook een baard. Als Wurst nam Neuwirth deel aan diverse talentenjachten, Gay Prides en andere programma's. In 2013 kondigde de staatsomroep van Oostenrijk aan dat Neuwirth als Wurst naar het Eurovisiesongfestival ging.

Met het nummer Rise Like a Phoenix (herrijs als een fenix) won hij het Eurovisiesongfestival in 2014 in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De act deed in veel conservatieve Europese landen nogal wat stof opwaaien, aangezien de lhbt-rechten daar niet altijd geaccepteerd werden. Ook in Oostenrijk was niet iedereen blij met de act. Conchita Wurst won uiteindelijk van Ilse De Lange en Waylon in de finale. Dit is de tweede keer dat Oostenrijk het Eurovisiesongfestival won. Sindsdien wordt Wurst uitgenodigd bij vele evenementen, waaronder het Eurovisiesongfestival 2019. Hoewel hij zelf niet meedeed, trad hij samen met andere voormalige deelnemers op als vulling tussen de laatste act en de bekendmaking van de punten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tom_Neuwirth&oldid=565462"