Avatar: De Legende Van Aang

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Avatar: de legende van aang)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Avatar: De Legende Van Aang (verkort: Avatar) is een in de Verenigde Staten geproduceerde animatieserie, die in Nederland nagesynchroniseerd wordt uitgezonden op Nickelodeon. In Amerika heet de serie Avatar: The Last Airbender, letterlijk vertaald naar het Nederlands “Avatar: De Laatste Luchtmeester”.

Het leven van Avatar Aang.

Aang is een jongen die lucht kan sturen. Hij woonde in de luchttempel en werd verzorgd door luchtmonniken. Aang was 12 jaar oud toen hij te horen kreeg dat hij de volgeling van Avatar Roku dus is hij de Avatar. Voordat Aang vertrok probeerde hij zijn medeleerlingen iets te leren, maar daar was Aang te goed voor. Ze konden niets meer leren. Aang moets om te reizen een vliegende bizon kiezen, die bizon heette Appa. In een storm raakte Appa bewusteloos, dus viel hij een Aang in de zee toen ging Aang in de Avatar Trance en maakte een ijsbal om hem en Appa heen. 100 jaar later vonden Katara (een watermeester) en Sokka later kwamen ze een meisje tegen genaamd Toph, een blind meisje dat is gevlucht voor haar eigen vader die haar alleen gebruikte voor gevechten om rijk te worden. Toph kreeg geen cent, alleen omdat ze blind was. Zuko (een vuurmeester die later Aang ging helpen om zijn vader te doden dat is Avatar Roku) moet van zijn vader de Avatar doden. Hij stuurt een man die Aang moet vermoorden.

Personages

Bliksembliksemboeman

Bliksembliksemboeman is een man met een stalen arm en been hij kan bliksem uit zijn brein schieten. Vandaar die naam. Hij verliest van Aang en Toph, hij verliest later ook van Sokka en Zuko(die toen al is over gestapt).

Aang

Aang is de honderd jaar lang verdwenen Avatar. Hij is 112 jaar geleden geboren, maar fysiek is hij 12 jaar en hij is erg speels. Aang zat 100 jaar vast in een ijsberg en werd gevonden door Katara en Sokka. Aang kan fantastisch luchtsturen, de andere elementen (water, aarde en vuur) moet hij in de loop van de serie nog leren beheersen. Verder neemt hij vaak risico's, maar denkt toch bij alles na. Hij heeft een oogje op Katara, die dit ook weet.

Katara

Katara is een veertienjarig meisje van de Zuidelijke Waterstam op de Zuidpool. Haar moeder is gedood door de vuurnatie, haar vader is twee jaar geleden vertrokken om het Aarderijk te verdedigen tegen de Vuurnatie. Haar oma gran-gran is de enige familie die ze nog had bij haar thuis. Zij en haar broer Sokka vergezellen Aang op zijn tocht. Katara is intelligent, vriendelijk en behulpzaam, maar kan soms zeer moederlijk zijn.

Sokka

Sokka is de zestienjarige broer van Katara en de laatste krijger van zijn stam. Hij voelt zich niet echt op zijn gemak tussen al die stuurders van elementen en vertrouwt liever op wapens en zijn denkwerk. Hij is snel verliefd als hij meisjes ziet. Later in de serie leert hij zwaardvechten van een echte meester. Hij is nogal vaak sarcastisch.

Toph

Toph Beifong is een blinde, zeer krachtige aardemeesteres die in seizoen 2 haar rijke familie en thuis ontvlucht om Aang bij te staan op zijn missie. Ze kan "zien" via trillingen in de aarde en daarom is ze enorm sterk in het beheersen van haar andere zintuigen. De kracht om te "zien" leerde ze van de aardmollen, de eerste aardmeesters. Toph heeft een oogje op Sokka, die dit zelf niet weet. Later in de serie gaat ze zo vals spelen in een dorp, dat ze gezocht wordt.

Iroh

Iroh is een hele sterke vuurmeester, ook al laat hij daar niet vaak wat van zien. Hij was in het verleden een legendarische generaal van de vuurnatie, met als bijnaam 'Draak van het Westen'. Hoewel hij de broer is van de Vuurheer, is Iroh heel vriendelijk en geniet van het leven. Hij is gek op thee en heeft altijd het beste voor met zijn neef Zuko. Hij vindt het spel Pai Sho leuk, waarin de witte lotus zijn favoriete blokje is (dit detail is later in de serie van belang). Later in de serie wordt hij verraden door Zuko.

Zuko

Zuko is de prins van de vuurnatie en was een van Katara´s primaire tegenstanders. Hij is verbannen door zijn vader, de vuurheer (The Firelord), en reist nu over de wereld samen met zijn oom (Iroh). Hij doet nog al onverstandige dingen; hij zou er alles aan doen om zijn eer terug te winnen bij zijn vader, vuurheer Ozai en verraadt onder meer zijn oom daardoor. In de loop van de serie gaat Zuko steeds meer twijfelen aan wie hij is en wat zijn lot en bestemming zijn, en keert zich daardoor laat in de serie tegen de vuurnatie en neemt de beslissing om zich aan te sluiten bij de Avatar om de Avatar te leren vuursturen nadat zijn oom hem had verteld dat hij niet alleen afstamt van vuurheer Sozin, maar ook van avatar Roku.

Azula

Azula is de zus van Zuko, en een zeer sterke vuurmeester die gewoon vuur en koud vuur beheerst. Ze is intelligent maar enorm gemeen. Ze denkt alleen aan macht en eer. Soms is ze weleens jaloers op Ty Lee omdat zij meer succes heeft in de liefde. Mai en Ty Lee zijn haar vriendinnen, maar in aflevering de Kokende Rots deel 2 zie je hoe Mai en Ty Lee Azula verraden en zelfs aanvallen.

Mai

Mai is samen met Ty Lee en Azula opgegroeid, ze is een verveelde, luie tiener en woont in Omashu, maar in tegenstelling tot Ty Lee vind ze het er vreselijk. Ze verveelt zich rot en is blij als Azula ook haar vraagt om mee te gaan op haar zoektocht. Mai was vroeger verliefd op Zuko en nu nog steeds, al is ze erg verlegen en geeft ze het mooi niet toe. In het derde boek (Vuur) zie je echter wel dat Mai en Zuko een relatie hebben. Hoe dit tot stand is gekomen is niet duidelijk, wel zie je dat ze vaak genoeg zoenen in afleveringen. Mai is een expert met Shurikens, dat zijn scherpe werpsterren, wat haar samen met haar koelbloedige karakter tot een erg gevaarlijke tegenstander maakt. Ze gebruikt soms ook werpstiletto's. Dat zijn relatief kleine, maar dodelijke mesjes, die meestal automatisch openen. Mai uit zich niet zo snel. Vroeger als kind was ze rijk en verwend, en kreeg ze alles wat ze wilde, zolang ze maar stil zat en niet praatte. Het is daarom dat ze zich nu nog niet zo erg durft te uiten.

Ty Lee

Ty Lee is een oude vriendin van Azula die met haar is opgegroeid. Als Azula de taak krijgt om Iroh en Zuko op te sporen en later ook de Avatar te vinden roept ze de hulp in van Ty Lee en Mai. Ty Lee die bij het circus optreedt, is eigenlijk erg gelukkig daar en wil eerst niet mee met Azula, maar Azula heeft zo haar eigen manieren om iemand te overtuigen. Ze gaat kijken naar de voorstelling van Ty Lee en vraagt aan de circusman of hij het net in brandt steekt. Ty Lee ziet dit als bedreiging en uiteindelijk gaat Ty Lee mee. Ty Lee lijkt niet gevaarlijk, maar kent het menselijk lichaam erg goed en is gespecialiseerd in de vechtkunst Dim Mak of Kyusho-jitsu, wat betekent dat ze met een paar korte stoten op bepaalde drukpunten van je lichaam je Chi kan blokkeren. Dat betekent dat je niet meer kan sturen en dat je lichaam verlamt is en je spieren niet meer werken. Verder is ze erg lenig, enthousiast, vrolijk en optimistisch. En heel traag van begrip. Ze vindt Sokka wel een leuke jongen en schaamt zich er niet voor, want ze vertelde het al aan Mai. Ty Lee is acrobaat geworden om op te vallen en anders te zijn, omdat ze vroeger nooit opviel in een groot gezin met 6 precies gelijke zussen. Vandaar dat ze nu veel aandacht vraagt van jongens.

Appa

Appa is Aangs dierlijke gids, net als de draak voor Avatar Roku. Het is een vliegende bizon en hij weegt 10 ton. Hij heeft vijf magen en eet zijn buikje altijd rond. Appa gaat pas vliegen als je 'yip yip' zegt. Hij redt Aang en z'n vrienden meermaals uit de problemen. Hij en Aang zaten vast in een ijsberg omdat Aang zichzelf en Appa wilde redden om niet te verdrinken. Appa is intelligent en vriendelijk, maar eens hij kwaad is, zal hij niet terugdeinzen voor de vijand. Vuur is zijn grootste angst. Maar ook ondergronds durft hij niet zo goed. Als hij in een grot of onderaardse gang moet gaat hij niet vanzelf mee, en moet hij vaak geduwd of gelokt worden. Eenmaal in de grot zelf is hij niet meer zo bang.

Momo

Momo is een vliegende maki die Aang in het eerste seizoen vond in de Zuidelijke luchttempel en daarna bleef hij bij hem. Hij heeft zijn naam te danken aan de Perzik die hij van Sokka stal (Momo betekent Perzik in het Japans). Momo is een echte grappenmaker en vliegt weg als er gevaar dreigt, maar is altijd bereid om de vrienden te helpen als die in de nesten zitten.

Ozai

Ozai is de vuurheer. Hij is een egoïstische, machtige vuurmeester. Hij heeft zelfs de kracht om bliksem te sturen, maar hij geeft alleen om zijn eer en overwinning. Azula is zijn lievelingskind en zijn trots.Hij verminkt Zuko wanneer hij Zuko uitdaagt voor een "Agni Kai", een vuurduel, waarbij Zuko weigert te vechten met Ozai. Hierna stuurt hij Zuko weg van het Vuurrijk.

Ursa

Ursa is de moeder van Azula en Zuko. Zij is een afstammeling van Avatar Roku. Wanneer ze er achter komt dat vuurheer Ozai Zuko op bevel van zijn vader moet doden zorgt ze ervoor dat Zuko vuurheer kan worden. Hierdoor wordt ze als hoogverader beschouwd en wordt ze verbannen.

Suki

Sokka en Suki zijn verliefd op elkaar. Suki zit bij de Kioshi Krijgers, en je ziet haar zelden zonder haar make-up en "uniform" aan. Twee keer zie je haar zonder, in de aflevering bij de Slangenpas en bij de Vuurnatie gevangenis waar Sokka haar ziet en bevrijd. Sokka en Suki zoenen ook in die twee afleveringen. Later vindt Suki Appa gewond. Zij en de andere Kioshi Krijgers redden Appa en vechten zelfs tegen Azula daarvoor. Helaas worden ze verslagen en neemt Azula ze gevangen. Door middel van de uniformen die Azula dan van de Kioshi Krijgers jat, neemt ze Ba sing se over. Nog later, op de dag van de zwarte zon, zegt Azula tegen Sokka dat ze Suki gevangen heeft en dat ze had gezegd dat ze zeker wist dat Sokka haar zou komen redden. Dit zei Azula om tijd te rekken, en het werkte goed ook.

Avatar Roku

Avatar Roku was de Avatar voor Aang. Hij was van nature een Vuurmeester en leefde in de Vuurnatie op een van de eilanden, waar tot voor kort ook zijn eigen tempel stond. Hij was in zijn jeugd zeer goed bevriend met vuurheer Sozin. Roku verklaart ook aan Aang dat het zijn schuld is dat de oorlog in eerste instantie begonnen is. Jaren eerder kwam hij achter het plan van Sozin, en riep hem weer bij zinnen. Hij was ook opgelucht dat Sozin hem te hulp schoot bij het redden van zijn eiland, waar een vulkaan uitbarstte. Sozin liet hem echter na even geholpen te hebben achter om te sterven. Nu woont hij in de geestenwereld, samen met zijn reusachtige geestendraak genaamd Fang. Roku's geest keert terug om Aang te helpen in zijn strijd tegen de Vuurnatie. Het wordt ook bekend dat Zuko een afstammeling is van Roku via zijn moeders kant, en van Sozin via zijn vaders kant.

Zhao

Admiraal Zhao Is ook een personage . Hij was een Commandant van de Vuurnatie totdat hij gepromoveerd werd tot Admiraal en is Zuko's bittere rivaal om Avatar Aang te vangen in Boek 1. Zhao is egoïstisch, Agressief, en kan zijn vuursturing niet beheersen. Hij was de Leerling van Djeong Djeong Een hele sterke vuurmeester. Maar Zhao was alleen geïnteresseerd in het Zhao zelf dan het te controleren. Hij is sterk, Maar er zit totaal geen controle in. Ook gaat Zhao dood in het laatste hoofdstuk van Boek 1.

Prinses Yue

Prinses Yue is de prinses van de noordelijke waterstam. Ze heeft haar leven te danken aan de maangeest. Yue werd geboren met gesloten ogen. Het leek net of ze sliep. De meeste baby's huilen bij de geboorte maar Yue niet. De helers van de Noordelijke deden alles wat ze konden maar niets hielp. Ze zeiden dat Yue dood zou gaan. De nacht die volgde legde Yue's vader Yue in het meertje van de Oase en smeekte de maangeest Yue te helpen. Yue's zwarte haartjes werden wit. En Yue's ouders wisten dat Yue zou blijven leven. Sokka wordt verliefd op Yue en zij ook op hem, maar Yue is al verloofd met Hahn. Ze houdt eigenlijk niet van hem maar wil haar volk niet teleurstellen. Waarneer Generaal Zhao de maangeest ( wat een vis is)vermoord, offert Yue zich op en redt de maangeest. Zij is nu de maangeest en dus ook de maan. Ze is aan het eind van boek 1 te zien en in de 1e aflevering van boek 3 steunt ze Aang. In boek 2 kwam ze even voor in het moeras, maar dat bleek later slechts verbeelding te zijn die Sokka had omdat het moeras iemand dingen kan laten zien die gebeurd zijn of nog moeten gebeuren.

Long Feng

Long Feng heeft de oorlog aan iedereen in Ba Sing Se - ook de Aardkoning - verzwegen. Hij is leider van de Dai Li en als iemand iets te weten komt over de oorlog, hypnotiseert hij hem/haar door de zeggen: Naam, De Aardkoning heeft je ontbonden naar het Laogai-meer. Met als antwoord (met glazige ogen): Ik Neem Zijn Uitnodiging Met Eer Aan. Na overtuigende bewijzen van de oorlog aan de Aardkoning, is Long Feng gearresteerd, maar de Dai Li gehoorzamen hem nog steeds. Hij komt achter het plan van Azula, en de twee slaan de handen ineen. Tenminste, totdat Long Feng, Azula in de rug wil aanvallen. Zijn Dai Li gehoorzamen hem echter niet meer, omdat Azula een sterkere leider is.

De aardkoning (kuei)

De koning van het Aarderijk, die al jong op de troon zat. Hij wist niets van de oorlog, omdat de Dai Li en Long Feng dit verzwegen. Gelukkig kwam hij bij zinnen toen Aang en zijn groep de harde bewijzen toonden. Of hij kan Aardsturen is niet bekend. Hij heeft een beer genaamd Bosco die in de serie raar gevonden wordt omdat hij normaal is. De Aardkoning houdt heel erg van zijn beer. Zo staat hij erop dat ze eerst Bosco redden voordat ze uit het bezette Ba Sing Se vluchten. In boek 3 vertelt Sokka dat de Aardkoning samen met Bosco in vermomming de wereld is gaan rondtrekken.

Sozin

Vuurheer Sozin was de vader van Vuurheer Azulon, de grootvader van Iroh en Ozai en de overgrootvader van Zuko en Azula. Hij is de Vuurheer die beginnen is met de inmiddels al 100 jaar durende oorlog. In zijn jeugd was hij erg goed bevriend met Avatar Roku. Hij stelde dan later ook voor om de Vuurnaite uit te breiden, met andere woorden: de andere naties veroveren. Roku wilde hier niets van weten en toen Sozin zijn plan toch doorzette was Roku gedwongen hem een halt toe te roepen. 25 Jaar later barst de vulkaan op Roku's eiland uit. Sozin snelt zijn oude vriend te hulp, maar nadat Roku overweldigd wordt door de vulkanische gassen realiseert hij zich dat, met Roku's dood, zijn visie werkelijkheid kan worden. Hij laat Roku achter om te sterven en bereidt zijn leger voor. Met de komst van een passerende komeet (later in de serie 'Sozins Komeet' genoemd) wordt de kracht van zijn leger vergroot en valt hij de andere naties aan. Het was vooral zijn bedoeling de Luchtnomaden uit te schakelen omdat daar de nieuwe Avatar geboren zou worden. Dit mislukte: Aang bleef in leven omdat hij was weggelopen. Ironisch genoeg zijn de twee achterkleinkinderen van Sozin, Zuko en Azula, tevens de achterkleinkinderen van Roku via hun moeders kant. Ursa was namelijk de kleindochter van Roku.

De kolenman

De Kolenman woonde in Omashu en verkocht daar bloem- en spitskolen. Hij maakte zijn debuut in boek De koning van Omashu. Daar werd zijn bloemkolenkraampje kapot gemaakt door Aang. Daarna begon hij een handel in spitskolen. Een hele tijd later in Terugkeer naar Omashu gebeurt precies hetzelfde. Hij pikt het niet meer en besluit op weg te gaan naar Ba Sing Se. In De Slangenpas probeert hij aan boord te komen van de veerboot naar Ba Sing Se maar zijn kraampje mag niet mee en wordt vernietigd. Uiteindelijk komt hij wel aan in Ba Sing Se en in Verhalen uit Ba Sing Se wordt hij voor het gezien wanneer een Kanganijn zich op zijn nieuwe kolenkraam stort. De laatste keer wordt zijn kraam vernietigd door piraten.

Boeken

  1. Water Avatar: De Legende Van Aang
  2. Aarde
  3. Vuur
  4. waarschijnlijk: De luchttempel

Spellen

  1. Avatar, the legend of Aang: The last Airbender
  2. Avatar, the legend of Aang: Burning Earth
  3. Avatar, the legend of Aang: Into the inferno


De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie. (Zie ook: Copyleft)

Deze pagina op Wikipedia

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Avatar:_De_Legende_Van_Aang&oldid=664606"