Kenia

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Door Animated-Flag-Netherlands.gif Aspiringshortlot overleg?
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Republiek Kenia
Republic of Kenya
Jamhuri ya Kenya

Flag of Kenya.svg Coat of arms of Kenya (Official).svg Kenya (orthographic projection).svg

Hoofdstad Nairobi
Aantal inwoners 47.564.296 (2019)
Oppervlakte 580.367 km²
Regeringsvorm Presidentiële republiek
President Uhuru Kenyatta (sinds 2013)
Godsdienst Christendom (85,5%)
Islam (10,9%)
Geen religie (1,6%)
Overig (2%)
Taal Engels (English)
Swahili (Kiswahili)
Munteenheid Keniaanse shilling
Volkslied Ee Mungu Nguvu Yetu
Nationale feestdag 12 december
Landcode KEN

Kenia of Kenya is een land in Oost-Afrika. De hoofdstad Nairobi. Het land is één van de oprichters van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (OAG). De hoofdstad en de grootste stad is Nairobi. Kenia ligt op de evenaar. Kenia grenst aan vijf landen: aan Tanzania in het zuiden, Uganda in het westen, Zuid-Soedan in het noord-westen, Ethiopië in het noorden en Somalië in het noordoosten. Verder grenst Kenia in het zuidoosten aan de Indische Oceaan en in het zuidwesten aan het Victoriameer. Kenia telt een oppervlakte van 581.309 km² en had in juli 2014 ongeveer 45 miljoen inwoners.

Kenia heeft een warm en vochtig klimaat tropisch klimaat in het westen van het land aan de kust vlakbij de Indische Oceaan. In het midden van het land bij de savanne en Nairobi is het wat kouder. Ook bij de op één na hoogste berg van Afrika, de Mount Kenya. Daar zijn de toppen bedekt met sneeuw. Bij de provincies rond het Victoriameer is het meestal warm en droog maar het kan er ook regelmatig vochtig zijn. Namelijk is het Victoriameer het grootste tropische zoetwatermeer te wereld. De regio's rond de grens met Ethiopië en Somalië zijn erg droog en warm, het is net bijna een woestijn. Kenia heeft veel nationale natuurparken en is bekend om zijn safari's. Kenia heeft ook vele stranden, bij enkele stranden worden jaarlijks yachting wedstrijden gehouden.

Nairobi, de hoofdstad van Kenia is een erg economische stad, Kenia heeft hierdoor zelfs het hoogste bruto binnenlands product (BBP) van heel Oost- en Centraal-Afrika. Landbouw is erg belangrijk in Kenia, Kenia exporteert namelijk koffie en thee, en recent ook verse bloemen naar Europa.

Naam

Kenia of Kenya is vernoemd naar de hoogste berg van Kenia zelf de Mount Kenya. Hoe ze aan Kenya of Kenia komen is nog onduidelijk. Rond 1800 logeerde de Duitse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Krapf bij enkele lokale inwoners van Kenia. Hij had de berg als eerste ontdekt en vroeg aan die lokale inwoners wat de naam was van die berg. De bewoners zeiden dat het "Ki-Nyaa " of "Kĩĩma- Kiinyaa" heette, dat lijkt op Kenya of Kenia. Ze noemde het waarschijnlijk zo omdat de zwarte rotsen en de witte sneeuw op de top hen lieten denken aan de veren van een haan en een struisvogel.

Geschiedenis

Prehistorie

Vroeger in de prehistorie werden er al fossielen gevonden in Kenia afkomstig van primaten die rond zwierven zo'n 20 miljoen jaar geleden. De bewoners gaven aan in de buurt van Turkanameer dat mensachtigen als Homo habilis (1,8 en 2,5 miljoen jaar geleden) en Homo erectus (1,9 miljoen tot 350.000 jaar geleden) mogelijke directe voorouders van de moderne Homo sapiens zijn en leefde in Kenia tijdens de IJstijd.

Tijdens het opgraven van het Turkanameer in 1984 ontdekte paleoanthropologist Richard Leakey de zogenaamde Turkana Boy een skelet gevonden van een Homo erectus. De fossiel is al volgens hen 1,6 miljoen jaar.

Nieuwe Steentijd

Volgens lokale bronnen waren de eerste bewoners van Kenia jagers die voedsel verzamelde. Zij kunnen worden vergeleken met de Khoisan een volk. Rond 500 voor Christus begonnen [[Nilo-Saharaanse talen|Nilo-Saharaanse-sprekers zich te migreren naar het huidige Zuid-Soedan in Kenia. Enkele voorbeelden van Nilo-Saharaanse-sprekende groepen zijn Samburu, Luo, Turkana, Maasai. Bij de eerste eeuw na Christus hadden Bantoe-sprekende boeren zich verplaatst naar de regio. De Bantoe is ontstaan in West-Afrika langs de Benue wat nu Nigeria en Kameroen is. De Bantoe heeft gezorgd doordat de Bantoe migreren voor nieuwe ontwikkelingen in de landbouw en ijzer werken in de regio.

Bevolking en taal

Kenia heeft ongeveer 38.000.000 inwoners. De grootste steden in Kenia zijn:

Een paar volken:

  • Turkana
  • Masaï

In Kenia spreken ze heel veel talen, Maar de officiële talen zijn Engels en Swahili.

Natuur

In Kenia is veel natuur. Grootste wateren:

En er zijn veel natuurreservaten, zoals Tsavo en Amboseli.

Fotogalerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kenia&oldid=463872"