Kenia

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Kenia
Republic of Kenya
Jamhuri ya Kenya

Flag of Kenya.svg Coat of arms of Kenya (Official).svg Kenya (orthographic projection).svg

Hoofdstad Nairobi
Aantal inwoners 47.564.296 (2019)
Oppervlakte 580.367 km²
Regeringsvorm Presidentiële republiek
President Uhuru Kenyatta (sinds 2013)
Godsdienst Christendom (85,5%)
Islam (10,9%)
Geen religie (1,6%)
Overig (2%)
Taal Engels (English)
Swahili (Kiswahili)
Munteenheid Keniaanse shilling
Volkslied Ee Mungu Nguvu Yetu
Nationale feestdag 12 december
Landcode KEN

Republiek Kenia, Kenia of Kenya is een land in Oost-Afrika. De hoofdstad is Nairobi. Het land is één van de oprichters van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (OAG). De hoofdstad en de grootste stad is Nairobi. Kenia ligt op de evenaar. Kenia grenst aan vijf landen: aan Tanzania in het zuiden, Uganda in het westen, Zuid-Soedan in het noordwesten, Ethiopië in het noorden en Somalië in het noordoosten. Verder grenst Kenia in het zuidoosten aan de Indische Oceaan en in het zuidwesten aan het Victoriameer. Kenia telt een oppervlakte van 581.309 km² en had in juli 2014 ongeveer 45 miljoen inwoners.

Kenia heeft een warm en vochtig klimaat tropisch klimaat in het westen van het land aan de kust vlakbij de Indische Oceaan. In het midden van het land bij de savanne en Nairobi is het wat kouder. Ook bij de op één na hoogste berg van Afrika, de Mount Kenya. Daar zijn de toppen bedekt met sneeuw. Bij de provincies rond het Victoriameer is het meestal warm en droog maar het kan er ook regelmatig vochtig zijn. Namelijk is het Victoriameer het grootste tropische zoetwatermeer te wereld. De regio's rond de grens met Ethiopië en Somalië zijn erg droog en warm, het is net bijna een woestijn. Kenia heeft veel nationale natuurparken en is bekend om zijn safari's. Kenia heeft ook vele stranden, bij enkele stranden worden jaarlijks yachting wedstrijden gehouden.

Nairobi, de hoofdstad van Kenia is een erg economische stad, Kenia heeft hierdoor zelfs het hoogste bruto binnenlands product (BBP) van heel Oost- en Centraal-Afrika. Landbouw is erg belangrijk in Kenia, Kenia exporteert namelijk koffie en thee, en recent ook verse bloemen naar Europa.

Naam

De Mount Kenya

Kenia of Kenya is vernoemd naar de hoogste berg van Kenia zelf de Mount Kenya. Hoe ze aan Kenya of Kenia komen is nog onduidelijk. Rond 1800 logeerde de Duitse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Krapf bij enkele lokale inwoners van Kenia. Hij had de berg als eerste ontdekt en vroeg aan die lokale inwoners wat de naam was van die berg. De bewoners zeiden dat het "Ki-Nyaa " of "Kĩĩma- Kiinyaa" heette, dat lijkt op Kenya of Kenia. Ze noemde het waarschijnlijk zo omdat de zwarte rotsen en de witte sneeuw op de top hen lieten denken aan de veren van een haan en een struisvogel.

Geschiedenis

Prehistorie

Kaart van Kenia uit 1911

Vroeger in de prehistorie werden er al fossielen gevonden in Kenia afkomstig van primaten die rond zwierven zo'n 20 miljoen jaar geleden. De bewoners gaven aan in de buurt van Turkanameer dat mensachtigen als Homo habilis (1,8 en 2,5 miljoen jaar geleden) en Homo erectus (1,9 miljoen tot 350.000 jaar geleden) mogelijke directe voorouders van de moderne Homo sapiens zijn en leefde in Kenia tijdens de IJstijd.

Tijdens het opgraven van het Turkanameer in 1984 ontdekte paleoanthropologist Richard Leakey de zogenaamde Turkana Boy een skelet gevonden van een Homo erectus. De fossiel is al volgens hen 1,6 miljoen jaar.

Nieuwe Steentijd

Volgens lokale bronnen waren de eerste bewoners van Kenia jagers die voedsel verzamelde. Zij kunnen worden vergeleken met de Khoisan een volk. Rond 500 voor Christus begonnen Nilo-Saharaanse-sprekers zich te migreren naar het huidige Zuid-Soedan in Kenia. Enkele voorbeelden van Nilo-Saharaanse-sprekende groepen zijn Samburu, Luo, Turkana, Maasai. Bij de eerste eeuw na Christus hadden Bantoe-sprekende boeren zich verplaatst naar de regio. De Bantoe is ontstaan in West-Afrika langs de Benue wat nu Nigeria en Kameroen is. De Bantoe heeft gezorgd doordat de Bantoe migreren voor nieuwe ontwikkelingen in de landbouw en ijzer werken in de regio.

Sultan's, Swahili en de Islam

De 1 eeuw na Christus begonnen veel steden zoals Mombasa te handelen met de Arabieren. Zo werd de groei groter in staten met veel Swahili's, een groep van islamitische Arabieren. Zo begon de verspreiding van de Islam in Kenia en natuurlijk ook voor de Swahili is dit een grote stap. Arabieren begonnen zich te invloeden op de Swahili, op de talen, cultuur etc. Mensen geloofde dat de Swahili-stadstaten werden opgericht door Arabische en Perzische handelaren, maar nu hebben ze ontdekt dat ze zijn ontstaan door de grote ontwikkeling van die jaren.

In de Middeleeuwen was er een Sultanaat: Kilwa Sultanaat, een middeleeuwse Sultanaat. Actief destijds in Tanzania. In de loop van korte tijd verspreidde de sultanaat zich tot de kust van Kenia waar de Swahili-stadstaten zijn, inclusief Kenia zelf. De stichter van het sultanaat was Ali ibn al-Hassan Shirazi, een Perzische sultan. Hij wou moskeeën en koperen munten invoeren. De Swahili hebben Mombasa verandert in een grote belangrijke havenstad voor de handel met Arabië en Perzië en ook India.

Britse Rijk

Jomo Kenyatta

In 1887 kreeg de Imperial British East Africa Company (de Oost-Afrikaanse Britse kolonie), 200 kilometer van de kust van Kenia, toen in handen van een Sultanaat. Ook kregen ze inclusief die 200, 16 kilometer landwaarts land. De regering van het Verenigd Koninkrijk kreeg de controle en verantwoordelijkheid voor dat gebied wegens financiële problemen. Daarmee heeft Verenigd Koninkrijk zich gesplitst met het Verenigd Koninkrijk en Brits-Oost-Afrika. In 1902 werden de gebieden van de Britten verlengd tot aan de grens met Oeganda, en in 1920 was Brits-Oost-Afrika een kroonkolonie, zonder de kust. De bevolking was het niet mee eens met de plannen van de Britten. Veel Britten gingen in het gebied die Brits-Oost-Afrika verkregen wonen. De Britten hebben ook er verzorgd dat de trein intrede deed in Kenia. De eerste spoorweg in Kenia werd gebouwd in 1895. Het spoor liep van Mombasa naar Kisumu. Kisumu is de derde stad van Kenia, en ligt in het oosten. De Britse gouverneur liet steeds meer spoorwegen bouwen, van Nairobi naar Thika en van Konza naar Magadi. Omdat ze met niet genoeg mannen zijn om spoorwegen te bouwen hebben ze echt gewoon 30.000 werkers uit Brits-Indië naar Kenia gehaald. Een meerderheid van deze 30.000 bleven daar wonen.

De nieuwe blanke kolonisten wilden ook meer macht. Maar de gouverneur bezat de meeste macht nog steeds over het gebied. De kolonisten wilden dat Kenia verandert in een kroonkolonie, zodat zij meer macht konden krijgen. Dat is ook gebeurd in 1920. Het parlement kreeg hierdoor ook meer macht, maar die bestond alleen maar uit blanke mensen. Zwarte mensen die mochten er niet in wegens huidskleur, en dat is racisme. In 1944 mochten wel weer zwarte mensen in het parlement.

20e eeuw

Tijdens de Eerste Wereldoorlog sloten de gouverneurs van het Oost-Afrika Protectoraat en Duits-Oost-Afrika wapenstilstand omdat Duits-Oost-Afrika erg jong was, en ze wouden jonge koloniën wat langer laten leven. Later begon Duitsland een guerrillaoorlog. Zo wou hij Britse troepen vasthouden, zodat ze niet in Europa konden vechten. Rond 1919 ontstonden de eerste nationalistische bewegingen in Kenia. Deze ontstonden door de lage inkomen, hoge belasting en omdat er telkens veel blanke bij kwamen. In 1930 woonden er 30.000 blanken en, 1.000.000 of 1 miljoen zwarten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Kenia erg belangrijk voor het Verenigd Koninkrijk. De Britten konden door Kenia naar vijandelijke gebieden in de buurt reizen. Bijna 100.000 bewoners van Kenia gingen werken in het leger.

Onafhankelijkheid

Van 1952 tot en met 1956 begon de Mau Mau-opstand, Mau Mau is een guerrillabeweging. Deze waren tegen de bezetting van de Britse koloniën. De Britten hebben al 400 aanhangers van de beweging gedood. De nationalisten riep steeds meer op voor verkiezingen en luidde: "een man een stem". Europese en Aziatische inwoners van Kenia die maar een paar procent van de bevolking telt wou geen verkiezingen. In 1960 werd toch een akkoord gesloten en kwamen er verkiezingen. In aanloop naar de verkiezingen werd onder leiderschap van James S. Gichuru en vakbondsleider Tom Mboya de Kenia African National Union (KANU) gevormd. Een scheuring binnen de partij leidde tot de vorming van de Kenia African Democratic Union (KADU) met aan het hoofd R. Ngala en M. Muliro. KANU won uiteindelijk, de nationalisten dus. Onder leiding van KANU konden succesvolle studenten naar de VS om daar aan de universiteit te studeren. Omdat er geen was op dat moment in Kenia. Maar John F. Kennedy wou financieren zodat Kenia toch uiteindelijk een universiteit kon hebben. Iemand die ook mee deed aan het project was de eerste Afrikaanse vrouw die de Nobelprijs voor Vrede heeft gewonnen, Wangari Maathai, ze kwam ook uit Kenia. In mei 1964 werden er opnieuw verkiezingen gehouden, die het KANU ook gewonnen en won de regering. Op 12 december 1963 werd Kenia onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. In 1964 werd Kenia een republiek. Kenyatta werd premier, maar in 1964 de eerste president van Republiek Kenia. De meeste (blanke) kolonisten verlieten het land en werden uitgekocht aan de Britten. Ook een Indische meerderheid die 120.000 van 176.000 man telt verliet het land, de meeste hadden een Brits paspoort.

Terrorisme

De Amerikaanse ambassade in Nairobi na een aanslag

Kenia neemt deel aan de strijd tegen terreurgroep Al-Shabaab en Al-Qaida. Sindsdien zijn er al in loop van korte tijd grote aanslagen gepleegd door beide terreurgroepen. Een klein overzichtje van de aanslagen:

  • 31 december 1980; pro-Palestijnse militairen blazen zich op bij het Norfolk hotel als wraak voor een militaire rol bij de oorlog tussen Palestina en Israël. Er vallen 20 doden en meer dan 80 gewonden. De doden komen uit verschillende landen.
  • 7 augustus 1998; bij zelfmoordaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar es Salaam vallen veel doden. Vrachtwagens beladen met explosieven ontploffen bij de ambassades. In Nairobi vielen 213 doden en in Dar es Salaam 13. Naar schatting vielen er 4000 gewonden in Nairobi(!) en 85 gewonden in Dar es Salaam. De grote aanslagen zijn gepleegd door al-Qaida.
  • 21 september 2013; bij een aanslag in het Westgate winkelcentrum vallen 67 doden. De schutters stormden het winkelcentrum binnen met geweren. Er waren minstens 4 aanvallers. Onder de doden was er in Nederlandse dode. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab.
  • april 2015; gewapende mannen bestormen de universiteit van Garissa. Er vallen bijna 150 doden, en enkele gewonden. Ze lieten moslims in gijzeling en doodde alle christenen. De aanslag is ook opgeëist door Al-Shabaab.

Al-Shabaab

Al-Shabaab is een terreurgroep die in Somalië actief is en die komen via de grens naar Kenia.

Al-Qaida

Al-Qaida is een terreurgroep die over de hele wereld actief is. Al-Qaida heeft 9/11 gepleegd.

Bevolking en cultuur

Demografie

Kenia had 45 miljoen inwoners in juli 2014. Er zijn diversen taalgroepen. Naar schatting zijn er 47 gemeenschappen: Bantoe (67%) en Nilotes (30%) vormen de meerderheid van de omwonenden. De Arabieren, Indiërs en Europeanen vormen een minderheid in Kenia.

De hoofdstad is Nairobi, waar één van de grootste sloppenwijken ter wereld ligt. Daar wonen tussen de 170.000 en 1 miljoen mensen.

Religie

Een meerderheid van de Kenianen zijn Christen (83%). 47,7% zijn protestant en 23,5% rooms-katholieke van de Christen. De Presbyteriaanse Kerk van Oost-Afrika heeft 3 miljoen gelovigen in Kenia en de landen die aan Kenia grenzen tellen mee. Er zijn kleinere conservatieve Gereformeerde kerken, de Africa Evangelical Presbyterian Churc, de Onafhankelijke Presbyteriaanse Kerk in Kenia en de Hervormde Kerk van Oost-Afrika. 621.200 Kenianen zijn orthodoxe christenen. Kenia heeft met name het hoogste aantal Quakers van de wereld, met ongeveer 133.000 leden. De enige Joodse synagoge in het land is gelegen in de hoofdstad Nairobi.

Andere minderheden zijn de Moslims met 11,2%, inheemse overtuigingen met 1,7% en de niet-religieuze met 2,4%. Zestig procent van de islamitische bevolking woont in de Keniaanse kust regio. Daar woont 50% van de totale bevolking. Westerse gebieden van de kust regio zijn meestal christen. Het bovenste deel van Kenia's oostelijke regio is de thuisbasis van 10% van de moslims van het land, waar zij de meerderheid religieuze groep vormen. Daarnaast is er een grote Hindoe bevolking in Kenia (ongeveer 300.000 man), die een belangrijke rol hebben gespeeld in de lokale economie; ze zijn meestal van Indiase afkomst, die vroeger in handen waren van de Britten.

Taal

Een meisje doet rekenen in Kiswahili (Swahili)

Verschillende etnische groepen in Kenia meestal spreken hun moedertaal binnen hun eigen gemeenschap. De twee officiële talen , Engels en Kiswahil, worden gebruikt in verschillende graden van fluency voor communicatie met andere populaties. Engels wordt gesproken in de handel, onderwijs en overheid, omdat het internationaal nodig. Peri-urbane en rurale bewoners zijn minder meertalig, veel op het platteland spreken alleen hun moedertaal.

Brits Engels wordt voornamelijk gebruikt in Kenia. Daarnaast is er een duidelijke lokale dialect, Keniaanse Engels, die wordt gebruikt door sommige gemeenschappen en individuen in het land, en bevat functies die uniek zijn voor die waren afgeleid van de lokale Bantu talen, zoals het Kiswahili en Kikuyu.

Er zijn in het totaal 69 talen gesproken in Kenia. De meeste behoren tot twee grote taalfamilies: Niger-Congo (Bantu tak) en Nilo-Sahara (Nilotic tak), gesproken door Bantu en de Nilotische bevolking van het land, respectievelijk. De Cushitic en de Arabische etnische minderheden spreken talen die behoren tot de afzonderlijke Afroasiatic familie, de Indiase en Europese ingezetenen spreken talen van de Indo-Europese familie.

Eten en drinken

Kenianen hebben over het algemeen drie maaltijden per dag; het ontbijt in de ochtend, lunch in de middag en het avondeten in de avond. Tussendoor drinken ze rond 10 uur in de voormiddag thee en 4 uur in de namiddag thee. Het ontbijt is meestal thee en pap met brood, chapati, mahamri, gekookte zoete aardappelen of yam. Ugali met groenten, zure melk, vlees, vis of andere stoofpoten wordt algemeen gegeten door een groot deel van de bevolking voor de lunch of avondeten.

In het westen van Kenia is vis een gemeenschappelijke schotel. Melk is daar een belangrijke drank, ze drinken het dus veel. In steden als Nairobi, zijn er fast-food restaurants, waaronder KFC, en Subway.

Muziek

Een Keniaanse muzikant

Muziek is heel erg populair en ook bekend en nog ook belangrijk in Kenia. Keniaanse muziek heeft meerdere soorten volksmuziek, en die volksmuziek bestaat uit meer dan 40 regionale talen. Muziek uit Zanzibar is ook wereldwijd bekend geworden. Bekende muziekgenres in Kenia zijn: hip hop, reggae, soul, soukous, zouk, rock en roll, funk en Europop. Daarnaast groeit ook de populatie van klassieke muziek van de westerse wereld in Kenia. De populairste instrument in Kenia is de gitaar. Gitaar ritmes zijn zeer complex en daarom zijn Kenianen zo geïnteresseerd in de gitaar.

Benga muziek, een Keniaanse muziekgenre is ook populair geworden. Benga is al sinds de jaren 60 populair in Kenia, vooral rond het Victoriameer. Diverse Keniaanse etnische groepen hebben elk hun eigen volksmuziek en tradities, de meeste tradities en volksmuziek zijn in populariteit afgenomen. De mensen van het Turkanameer in het noorden, de Bajuni, Akamba, Borana, Chuka, Gusii, Kikuyu, Luhya en Luo, de Masai en de bijbehorende Samburu en de Mijikenda ("negen stammen") van de oostkust zijn allemaal te vinden binnen de grenzen van Kenia.

Media

De media in Kenia omvat meer dan 90 FM-zenders, meer dan 15 tv-zenders en een onbevestigd aantal kranten en tijdschriften. Kenia 's staatsbedrijf Kenya Broadcasting Corporation blijft de enige zender met landelijke dekking. Het zendt in het Engels en Swahili plus andere diverse landstalen. Royal Media diensten is de grootste particuliere nationale omroep met een landelijke dekking. Het zendt ook in het Engels en Swahili plus andere diverse landstalen. Een tiental privé radio- en televisiestations hebben reeksen die beperkt zijn tot het gebied bij Nairobi.

KBC, Citizen FM, Kiss FM (pop), Classic FM (klassiek), Capital FM (rock en pop), Easy FM (R&B), Metro FM (Reggae), X FM (Rock), Homeboyz Radio (Hip hop en R&B) zijn populaire radio-zenders. Bekende privé-radiozenders in verschillende volkstalen zijn: Kameme FM en Coro FM (Kikuyu), Metro East FM (Hindi), Chamgei FM, Kass FM en Rehema Radio (Kalenjin), Lake Victoria (Luo), Mulembe FM (Luhya), Mbaitu FM (Kamba), Star FM (Somali). KBC, NTV, KTN, Citizen TV, K24 zijn de grootste tv-zenders in Kenia.

Sport

Samuel Wanjiru bij de Olympische Zomerspelen 2008

Vandaag zijn vele sporten populair in Kenia. Sport die vandaag wordt gespeeld zijn o.a. atletiek (track & veld en andere hardloopevenementen), cricket, motorsport, voetbal, rugby union, volleybal, basketbal, zwemmen en duiken, handbal, korfbal, honkbal, honkbal, schieten, softbal, fietsen, boksen, karate, kickboksen, judo, taekwando, tennis, tafeltennis, Squash, Badminton, Golf, Kanovaren, Schaken, Paardrijden/Paardensport, (Water)Polo, gewichtheffen, worstelen, boogschieten en schaatsen. Wereldwijd is Kenia vooral bekend bij hardloopevenementen enzovoort.

Basketbal is een populaire sport in Kenia, vooral bij de jeugd. Het land is de thuisbasis van een aantal succesvolle spelers van het Amerikaanse NCAA, die algemeen wordt beschouwd als 's werelds beste basketbal competitie voor studenten van de hogeschool en de universiteit. Opmerkelijke spelers die hebben gespeeld zijn onder anderen Joel Awich (Cal Poly), Tylor Ongwae (LA-Monroe) en Tom Wamukota (Wichita State). Toch is het aantal Kenianen die professioneel spelen voor de top teams in Europa en Azië nog steeds laag. Het nationale team van Kenia had zijn beste jaren tussen het midden van de jaren '80 en het midden van de jaren '90 toen werd het team gekwalificeerd voor het Afrikaans Kampioenschap basketbal meerdere malen en het team heeft zelfs de finale bereikt in 1993 toen Nairobi de gaststad voor het evenement.

Samuel Wanjiru was de eerste Keniaan die Olympisch kampioen is geworden. Bij marathon lopen wist hij een gouden medaille te halen bij de Olympische Zomerspelen 2008.

Voetbal is een populaire kijksport in Kenia, maar niet een populaire speelsport. Voetbal in Kenia wordt momenteel bestuurd door de Football Federation Kenia .

Bekende sporters uit Kenia zijn;

Literatuur

Kenia heeft een sterke traditie van orale literatuur, die vandaag in meerdere talen blijft groeien. De meeste geschreven literatuur is in het Engels; sommige geleerden beschouwen Swahili te worden gemarginaliseerd als een taal, ondanks Kenia's onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. Belangrijke Keniaanse schrijvers zijn onder anderen Grace Ogot, Meja Mwangi en Binyavanga Wainaina.

Kunst

Kenia zelf is een prachtig landschap al een meesterwerk: de uitgestrekte savanne, de talloze kokospalmen op de prachtige stranden, de hoogste bergen van Afrika, de prachtige dieren in dit land. Keniaanse kunstenaars vinden hun inspiratie vooral in de natuur, maar ook met de altijd kleurrijke geklede locals. De traditionele vakmanschap om het snijwerk en schilderkunst zijn natuurlijk, populair bij reizigers als souvenir. Souvenirs zijn voornamelijk houten figuren in de vorm van inheemse dieren of houten maskers. Kenianen gebruiken hun vakmanschap, onder meer bij de productie van hun kleding en de inrichting van hun eigen lichaam. Maar er is niet alleen traditionele kunst in Kenia. Moderne kunstenaars bewijzen aan de wereld dat Kenia ook een moderne kunstwereld heeft. Ze portretteren ook Afrikaanse vrouwen. De kunstenaar Kota Otieno die afval verzamelt in Nairobi maakte kunst van afval (en het is dus niet minder mooi) en maakte met dat afval unieke kunstwerken. Hedendaagse Keniaanse kunst kan iedereen in de hoofdstad van Kenia in de Nairobi Gallery bewonderen.

Feestdagen

Kenia kent feestdagen die alleen in Kenia worden gevierd en feestdagen die ook wereldwijd worden gevierd. Hier is een korte tijdlijn van de feestdagen in 2017, omdat er soms telkens een andere datum is bij enkele feestdagen;

  • 1 januari - Nieuwjaarsdag
  • 14 april - Goede Vrijdag
  • 16 en 17 april - Pasen
  • 1 mei - Dag van de arbeid
  • 1 juni - Madaraka Day
  • 26 tot en met 28 juni - Suikerfeest
  • 10 oktober - Moi Dag
  • 20 oktober - Kenyatta Dag
  • 12 december - Onafhankelijkheidsdag (nationale feestdag)
  • 25 en 26 december - Kerstmis

Werelderfgoed

Fort Jesus, Mombasa

Kenia heeft 6 monumenten op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. 3 hiervan zijn cultuur, en de andere drie zijn natuur.

Sinds Soort Werelderfgoed
1997 Natuur Nationaal parken van de Mount Kenya
1997 Natuur Nationaal parken van het Turkanameer
2001 Cultuur Oude stad Lamu
2008 Cultuur Heilige Kaya-wouden van Mijikenda
2011 Cultuur Fort Jesus, Mombasa
2011 Natuur Systeem van Keniaanse meren in de Grote Riftvallei

Politiek

President

Uhuru Kenyatta

De huidige president is Uhuru Kenyatta. Hij is president sinds 9 april 2013. Hij is lid van de partij The National Alliance, dit is hij sinds 2012. Hij moest strijden bij de presidentsverkiezingen tegen Raila Odinga. Hij won met 50,07 procent, tegenover 43,31 procent van de stemmen. Op 30 maart 2013 gaf zijn tegenstander Railda Odinga het toch op omdat hij toegaf dat Uhur Kenyatta ging winnen. Zo werd Uhuru Kenyatta de 4e president van Republiek Kenia op 9 april 2013. De huidige vicepresident is William Ruto. Hij was de running-mate van Uhuru Kenyatta tijdens de presidentsverkiezingen van Kenia in 2013. Hij was ook 3 dagen president, van 5 tot 8 oktober 2014 omdat Uhuru Kenyatta op weg was naar Den Haag. In 2010 was hij al Minister van Landbouw en Minister van Hoger Onderwijs. In 2002 was hij van augustus tot december Minister van Binnenlandse Zaken.

Uitvoerende tak

De president van Kenia wordt 5 jaar lang president als die heeft gewonnen. Met ingang van de algemene verkiezingen in maart 2013, heeft de grondwet van Kenia een eis voor een kandidaat om te worden uitgeroepen tot winnaar:

  • hij moet ten minste 25% van de stemmen te winnen in alle 47 provincies in Kenia

Als geen van de kandidaten voldoet aan deze eis is er een tweede ronde tussen de twee kanshebbers met het hoogste aantal stemmen zijn. De vicevoorzitter is de running mate van de kandidaat die de presidentsverkiezingen wint, terwijl de andere leden van het kabinet worden benoemd, met de goedkeuring van de Nationale Assemblee, van buiten het Parlement.

Tussen 2008 en 2013 werd Kenia geregeerd door een grote coalitie, opgericht door een machtsdeling akkoord, tegen die tijd tekende president Mwai Kibaki en premier Raila Odinga van de Orange Democratic Movement(een partij). Deze regering kenmerkte de post van minister-president en ministers aangesteld om 'de relatieve sterkte in het 10e Parlement van Kenia waarin politieke partijen weerspiegelen'. Raila Odinga's partij, de Orange Democratic Movement was de grootste partij.

Wetgevende macht

Het tweekamerstelsel parlement bestaat uit de Nationale Assemblee en de Senaat. De Nationale Vergadering, of Bunge genoemd, heeft 349 leden, 290 leden zijn gekozen voor een periode van vijf jaar in de single-seat kiesdistricten, 47 vrouwen zijn verkozen uit elke provincie, 12 leden zijn voorgedragen door politieke partijen naar rato van hun aandeel in de zetels die gewonnen zijn in de enkelvoudige -lid kiesdistricten.

Er is ook een Senaat met 67 leden. 47 zijn gekozen uit de provincies als enkel lid, 16 vrouwen door politieke partijen, een man en een vrouw die neerkomt op jongeren en een man en een vrouw die neerkomt op personen met een handicap.

De 8 belangrijkste partijen

  • Nationale Unie (Partij van Nationale Eenheid)
  • Democratische Partij (Democratische Partij)
  • Mazingira Groene Partij van Kenia (Partij die goed is voor het milieu)
  • National Rainbow Coalition-Kenia
  • Safina
  • Shirikisho Partij
  • Shish Kwa Sisi
  • Orange Democratic Movement

Goede banden

Hier is een lijst van landen waar Kenia goede banden mee heeft:

Afrika
Noord-Amerika
Azië
Europa

Lijst van lidmaatschappen

  • Afrikaanse Development Bank Group (AfDB)
  • Afrikaanse Unie (AU)
  • Gemeenschappelijke Markt voor Oostelijk en Zuidelijk Afrika (COMESA)
  • Gemenebest van Naties
  • Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC)
  • Oost-Afrikaanse Development Bank (EADB)
  • Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO)
  • Groep van 15 (G15)
  • Groep van 77 (G77)
  • Intergouvernementele Autoriteit voor Ontwikkeling (IGAD)
  • Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA)
  • Internationale Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (IBRD)
  • International Civil Aviation Organization (ICAO)
  • Internationaal Strafhof (ICCT)
  • Internationale Politie Organisatie (Interpol)
  • International Development Association (IDA)
  • Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maanverenigingen (IFRCS)
  • International Finance Corporation (IFC)
  • Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD)
  • Internationale Arbeidsorganisatie (ILO)
  • Internationale Maritieme Organisatie (IMO)
  • International Mobile Satellite Organization (IMSO)
  • Internationaal Monetair Fonds (IMF)
  • Internationaal Olympisch Comité (IOC)
  • Internationale Organisatie voor Migratie (IOM)
  • International Organization for Standardization (ISO)
  • Rode Kruis (ICRM)
  • International Telecommunication Union (ITU)
  • Internationale Organisatie voor Telecommunicatiesatellieten (ITSO)
  • International Trade Union Confederation (ITUC)
  • Interparlementaire Unie (IPU)
  • Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA)
  • Beweging van Niet-Gebonden Landen (NAM)
  • Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW)
  • Permanent Hof van Arbitrage (PCA)
  • Verenigde Naties (VN)
  • Universal Postal Union (UPU)
  • Wereld Douane Organisatie (WDO)
  • Wereld Federatie van Vakbonden (WFTU)
  • World Health Organization (WHO)
  • World Intellectual Property Organization (WIPO)
  • Wereld Meteorologische Organisatie (WMO)
  • World Tourism Organization (UNWTO)

Strijdkrachten

De strijdkrachten van Kenia bestaan uit het Keniaans leger, Keniaanse marine en de Keniaanse luchtmacht. Het leger wordt regelmatig ingezet bij vredesmissies wereldwijd. Ze helpen Kenia te beschermen zoals elk leger en vechten tegen Al-Shabaab bij de grens met Somalië. En gaan wereldwijd vechten met hun leger. Het leger heeft o.a. tijdens de Tweede Wereldoorlog gevochten en vroeger in 20e eeuw tegen Somalië en nu vandaag tegen Al-Shabaab en Al-Qaida. Het leger heeft een troepensterkte van 186 gevechtstanks, duizenden militaire voertuigen en 78 helikopters.

De marine van Kenia wordt o.a. tegen terreurgroepen in Somalië ingezet en is 52 jaar geleden gesticht. Alle rangen zijn:

  • Tweede luitenant (Midshipman)
  • Lieutenant (Sub-luitenant)
  • Kapitein (Eerste luitenant)
  • Major (Lieutenant Commander)
  • Luitenant-kolonel (Commander)
  • Colonel (Captain)
  • Brigadier (Commodore)
  • Generaal-majoor (Rear-Admiral)
  • Luitenant-generaal (Vice-admiraal)
  • Algemeen (Admiral)

Wat de sterkte van de marine is is onduidelijk.

De luchtmacht van Kenia wordt ingezet tegen terreurgroepen in Somalië. De luchtmacht telt naar schatting 87 verschillende vliegtuigen. De grootste groep vliegtuigen die in bezit zijn van de luchtmacht is de Northrop F-5, een lichte jachtbommenwerper. De luchtmacht heeft de jachtbommenwerper 17 maal.

Bestuurlijke indeling

district's van Kenia

Kenia telt 47 districten, sinds onafhankelijkheid tot 2013 waren er maar 8 provincies. Hier is een lijst van alle 47 districten:

District Hoofdstad Opp. (km²) Inw. (2009)
1. Mombassa Mombasa 213 939.370
2. Kwale Kwale 8270 649.931
3. Kilifi Kilifi 12.246 1.109.735
4. Tana River Hola 35.376 240.075
5. Lamu Lamu 6498 101.539
6. Taita Taveta Voi 17.084 284.657
7. Garissa Garissa 45.720 623.060
8. Wajir Wajir 55.841 661.941
9. Mandera Mandera 25.798 1.025.756
10. Marsabit Marsabit 66.923 291.166
11. Isiolo Isiolo 25.336 143.294
12. Meru Meru 6930 1.356.301
13. Tharaka-Nithi Chuka 2410 365.330
14. Embu Embu 2556 516.212
15. Kitui Kitui 24.385 1.012.709
16. Machakos Machakos 5953 1.098.584
17. Makueni Wote 8009 884.527
18. Nyandarua Ol Kalou 3108 596.268
19. Nyeri Nyeri 2361 693.558
20. Kirinyaga Kirinyaga en Kotus 1205 528.054
21. Murang’a Muranga 2326 942.581
22. Kiambu Thika 2449 1.623.282
23. Turkana Lodwar 71.598 855.399
24. West-Pokot Kapenguria 8418 512.690
25. Samburu Maralal 20.183 223.947
26. Trans-Nzoia Kitale 2470 818.757
27. Uasin Gishu Eldoret 2955 894.179
28. Elgeyo-Marakwet Iten 3050 369.998
29. Nandi Kapsabet 2885 752.965
30. Baringo Kabarnet 11.075 555.561
31. Laikipia Rumuruti 8696 399.227
32. Nakuru Nakuru 7510 1.603.325
33. Narok Narok 17.921 850.920
34. Kajiado Kajiado 21.293 687.312
35. Kericho Kericho 2455 752.396
36. Bomet Bomet 1998 730.129
37. Kakamega Kakamega 3034 1.660.651
38. Vihiga Vihiga 531 554.622
39. Bungoma Bungoma 2207 1.375.063
40. Busia Busia 1628 743.946
41. Siaya Siaya 2496 842.304
42. Kisumu Kisumu 2010 968.909
43. Homa Bay Homa Bay 3155 963.794
44. Migori Migori 2586 917.170
45. Kisii Kisii 1318 1.152.282
46. Nyamira Nyamira 913 598.252
47. Nairobi Nairobi 695 3.138.369
Kenia totaal 564.077 37.953.838

Geografie

Kenia is het land in het oosten van Afrika. De hoofdstad en de grootste stad is Nairobi. Kenia ligt op de evenaar. Kenia grenst aan vijf landen: aan Tanzania in het zuiden, Uganda in het westen, Zuid-Soedan in het noordwesten, Ethiopië in het noorden en Somalië in het noordoosten. Verder grenst Kenia in het zuidoosten aan de Indische Oceaan en in het zuidwesten aan het Victoriameer. Kenia telt een oppervlakte van 581.309 km² en had in juli 2014 ongeveer 45 miljoen inwoners.

Oppervlakte

Kenia heeft een oppervlakte van 582.646 km². De hoogste berg van Kenia en de op één na hoogste berg van Afrika is de Mount Kenya (5199 meter). De Mount Kenya is zeer belangrijk voor de landbouw in Kenia omdat het vruchtbaar is.

Grootste steden

De hoofdstad van Kenia is Nairobi. Het is ook de grootste stad van het land. 13,3% van de mensen woont in de stad. Maar Kenia telt ook andere grote steden. Hier zie je een lijst van de zes grootste steden van Kenia:

Lijst van de 6 grootste steden

Nairobi
Nairobi

Nummer Stadsnaam Stedelijke bevolking

Mombasa
Mombasa

1 Nairobi 3.375.000
2 Mombasa 1.200.000
3 Kisumu 409,928
4 Nakuru 307,990
5 Eldoret 289,380
6 Kehancha 256,086

Klimaat

Kenia heeft een tropisch klimaat er kan wel ooit eens neerslag vallen wegens de ligging dichtbij Congo waar regenwoud is. Kenia heeft een tropisch klimaat omdat het dichtbij de evenaar ligt en de Indische Oceaan. De dagen zijn door het jaar bijna altijd even lang, er is dus geen winter, eigenlijk is het even lang nacht als dag. Bij de gebieden vlakbij de Indische Oceaan is het altijd warm, zowel dag als nacht.

In Kenia valt neerslag bij 2 periodes; maart tot en met mei en november tot en met december. Meestal is neerslag in Kenia korte stortbuien of een storm. Het kan in Kenia in het binnenland flink regenen want in 2011 regende het in 1 week 1000mm(!) dat is meer mm, dan het aantal mm neerslag in Nederland per jaar.

Natuur

In Kenia is veel natuur. Grootste wateren:

En er zijn veel natuurreservaten, zoals Tsavo en Amboseli.

Economie

Een zakencentrum in Nairobi

Kenia haar economie is erg hoog. De meeste inkomsten van de economie komt van koffie en thee. Ook toerisme kent een hoge orde, doordat veel toeristen nationale parken etc. bezoeken. De economie stijgt niet de laatste tijden. In de jaren 90 daalde de economie zelfs. Vroeger begin 20e eeuw ging het juist goed met de economie. De economie van Kenia is toch veel moderner dan andere landen in Afrika. 75 procent van de beroepsbevolking werkt in de landbouw. Landbouw is dus een belangrijke investering van Kenia. Een belangrijk probleem in de economie van Kenia is werkloosheid. Zo'n 40 procent van de bevolking is werkloos en verdient dus niets. Een ander probleem is de economische groei, slechts 2 procent (geschat) van de economie stijgt per jaar. Dus als de economie van Kenia op 2 procent lag, duurde het nog 50 jaar tot dat het 100 procent is. Er zijn nog meer slechte kanten, slechts 17,7 procent van de bevolking van Kenia, dus 2,5 miljoen Kenianen leven met 1,25 dollar of minder per dag.

Industrie

Er is middelmatig veel industrie in Kenia. 40 procent van de industrie bestaan uit voedingsmiddelen. Verder is er chemische, metaal, papier enzovoort industrie. Veel buitenlandse bedrijven vinden zich plaats in Kenia, hierdoor is het aantal buitenlandse ondernemers gestegen, de afgelopen jaren. Rond de hoofdstad Nairobi en de stad Mombasa bevindt zich het meeste industrieterrein.

Handel

Als je de statistieken van handel bekijkt is het negatief. In 2013 werd er voor 6,6 miljard dollar geëxporteerd en voor 15,9 miljard dollar geïmporteerd. Maar de inkomsten van handel kom je dan nog steeds te kort. De belangrijkste handelspartners met ijzer, staal, motorrijtuigen enzovoort zijn India, China, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten, Japan, Duitsland en India. De belangrijkste exportpartners zijn Uganda, Groot-Brittannië, Tanzania, Nederland, Egypte en Duitsland.

Toerisme

Toerisme heeft één van de grootste inkomsten in Kenia. Zo'n 61 procent van het BBP komt van toerisme. Sinds 1987 is Kenia een grote vakantiebestemming. Vooral met nationale parken enzovoort. Maar toch is het soms wel negatief. Door de Golfoorlog daalde het aantal toeristen in Kenia en kreeg Kenia een slechte publiciteit. Jaarlijks komen naar schatting 700.000 toeristen per jaar. De meeste van hen komen uit Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk en Noord-Amerika.

Bezienswaardigheden naar stad

Hier is een lijst van bezienswaardigheden in Kenia van enkele steden.

Nairobi

  • Nationaal park Nairobi
  • Giraffe Centre
  • Karen Blixen Museum
  • Bomas of Kenya
  • Ngong Hills
  • Hell's Gate National Park
  • Uhuru Gardens
  • Nairobi Arboretum
  • Nairobi Railway Museum
  • Uhuru Park
  • Jamia Mosque
  • Muthaiga Country Club

Mombasa

  • Fort Jesus
  • Haller Park
  • Mombasa Marine National Park & Reserve
  • Shimba Hills National Reserve
  • Diani Beach
  • Mombasa Island

Kisumu

  • Thimlich Ohinga Pre-Historic site
  • St. Theresa Cathedral
  • Kit Mikayi
  • Songhor Pre-Historic Site

Verkeer en vervoer

Vervoer-statistieken van Kenia
Wegen
Type Lengte (in km)
Totaal wegen 160.886
Onverharde wegen 146.986
Verharde wegen 13.900
Spoorwegen
Totale lengte 2066
Luchthavens
Type Totaal
Internationale luchthavens 3
Nationale luchthavens 13
Havens
Totaal 1
Een Boeing 777-200ER van Kenya Airways

In het zuiden is het verkeer goed, dat komt omdat het grenst aan een modern land, Tanzania, maar Kenia is dat ook. In het noorden is het verkeer slecht, want het grens aan een oorlogland, Somalië. Al-Shabaab rijdt ook op deze wegen vandaar dat het goed is dat het slecht is, aldus Reuters. Als je alle spoorwegen optelt kom je uit bij 2066 km. De lijn Mombasa-Nairobi-Kisumu is voor passagiers. De andere lijnen zijn voor goederen van landbouw enzovoort. Met de trein gaan is niet bijzonder maar juist heel populair in Kenia. Omdat treinen veiliger is, sneller is en altijd op tijd komen. Het wegennet is ongeveer 62.600 km lang, waarvan 8300 km geasfalteerd is. Dat is dus niet veel maar bijna alle wegen die geasfalteerd is ligt in het zuiden. De wegen zijn meestal redelijk goed, sommige zijn zelfs heel erg goed. Er rijden regelmatig openbare bussen verspreidt over het hele land. Bussen worden niet veel genomen omdat het niet veilig is zeggen plaatselijke bewoners. Ze zeggen dat er een groot risico is op een ongeluk of aanslag. De belangrijkste haven ligt in Mombasa van het land en is ook erg belangrijk voor de handel. De nationale luchtvaartmaatschappij van Kenia is Kenya Airways.

Lijst van bekende luchthavens

Luchthaven Jomo Kenyatta Internationaal (internationale luchthaven van Nairobi)
Luchthaven Wilson (2e (inter)nationale luchthaven van Nairobi)
Luchthaven Moi Internationaal (luchthaven van Mombasa)
Luchthaven Manda (luchthaven van Manda)
Luchthaven Kisumu (luchthaven van Kismu

En er zijn nog 11 andere luchthavens waaronder 1 militaire.

Onderwijs

Onderwijs in Kenia is sinds de onafhankelijk vele keren hervormd. Maar nu blijft het onderwijssysteem hetzelfde als toen het was in 1985. Kinderen moeten 8 jaar basisonderwijs volgen, daarna 4 jaar op de Middelbare School. En daarna mag je, het moet dus niet 4 jaar op de Universiteit gaan. Er zijn ook veel privéscholen. Enkele volgen gewoon het onderwijssysteem als in het Verenigd Koninkrijk. 85 procent van alle kinderen in Kenia volgt basisonderwijs. Slechts 75 procent van die kinderen gaan op de Middelbare School. Zo'n 950.000 Kenianen hebben in het buitenland gestudeerd. Er zijn 48 universiteiten in Kenia. 22 daarvan zijn openbaar, en 26 zijn particulier. De oudste universiteit van het land is de Universiteit van Nairobi, sinds 1970. Hier is een lijst van alle openbare universiteiten in Kenia:

  • Universiteit van Nairobi
  • Moi University
  • Kenyatta University
  • Egerton University
  • Universiteit van Maseno
  • Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology
  • Masinde Muliro University of Science and Technology
  • Dedan Khimati University of Technology
  • Universiteit van Chuka
  • Technical University of Kenya
  • Technical University of Mombasa
  • Pwani University
  • Universiteit van Kisii
  • Universiteit van Eldoret
  • Maasai Mara University
  • Jaramogi Oginga Odinga University of Science and Technology
  • Universiteit van Laikipia
  • Universiteit van Zuidoost-Kenia
  • Multimedia University of Kenya
  • Kabianga University
  • Universiteit van Karatina
  • Meru University of Science and Technology

Nationale symbolen

Vlag en wapen

Het wapenschild van Kenia heeft twee leeuwen, een symbool van bescherming, speren en een traditionele Oost-Afrikaanse schild. Het schild en speren symboliseren de eenheid en de verdediging van vrijheid. Het schild bevat de nationale kleuren, wat neerkomt op:

  • Zwart voor de inwoners van Kenia
  • Groen voor de landbouw en natuurlijke hulpbronnen
  • Rood voor de strijd voor vrijheid
  • Wit voor eenheid en vrede

De Keniaanse vlag is gebaseerd op die van de Keniaanse Afrikaanse Nationale Unie en is op 12 december 1963 goedgekeurd als vlag voor Kenia. De kleur zwart vertegenwoordigt het volk van Kenia, rood voor al het vergoten bloed tijdens de strijd voor onafhankelijkheid, en groen voor het landschap van het land en natuurlijke rijkdommen. De witte fimbriation werd later toegevoegd om vrede en eerlijkheid te symboliseren. In het midden van de vlag zie je een traditionele Masai schild en de twee speren op het schild symboliseren de verdediging van alle bovengenoemde dingen.

Volkslied

Het volkslied van Kenia is Ee Mungu Nguvu Yetu (Kiswahili voor O God van de gehele schepping). Het werd oorspronkelijk gecomponeerd in Kiswahil , de nationale taal. Het volkslied van Kenia werd voorbereid door de lokale bevolking. De opdracht werd uitgevoerd door 5 leden en werd geleid door de Kenya Music adviseur. Het was gebaseerd op een traditionele melodie gezongen door Pokomo moeders aan hun kinderen.

Hieronder staat de tekst die in het volkslied gebruikt wordt.

In Kiswahili

Eeeeeeeeee Mungu nguvu yetu
Ilete baraka kwetu
Haki iwe ngao na mlinzi
Natukae na undugu
Amani na uhuru
Raha tupate na ustawi.
Amkeni ndugu zetu
Tufanye sote bidii
Nasi tujitoe kwa nguvu
Nchi yetu ya Kenya
Tunayoipenda
Tuwe tayari kuilinda.
Natujenge taifa letu
Ee ndio wajibu wetu
Kenya istahili heshima
Tuungane mikono pamoja kazini
Kila siku tuwe nashukrani.

Vertaling naar het Nederlands

O God van de gehele schepping,
Zegen ons land en onze natie
Laat gerechtigheid ons schild en verdediger zijn
Mogen wij leven in eenheid,
Vrede en vrijheid
Overvloed moge binnen onze grenzen gevonden worden
Laat een ieder opstaan
Met harten sterk en waarachtig
Laat ons ernstige streven zijn tot dienstbaarheid
en ons vaderland Kenia
Erfgoed van grootsheid
Mogen wij stevig staan om het te verdedigen
Laat iedereen eensgezind
In een gemeenschappelijke band verenigd,
Deze natie van ons opbouwen
En de glorie van Kenia,
De vrucht van onze arbeid
Ieders hart met dankbaarheid vervullen

Nationale Feestdag

De nationale feestdag van Kenia is op 12 december. De echte naam voor de feestdag is Jamhuri Day. Jamhuri is in het Swahili: Republiek. Dus Jamhuri Day betekent Republiek dag. De feestdag is op 12 december omdat op 12 december 1963 Kenia onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk. Op dezelfde datum een jaar later, op 12 december 1964 werd Kenia ook als Republiek verklaard. En was officieel onafhankelijk.

Wist je dat...

  • ...10% van Keniaans grondgebied uit nationale parken bestaat?
  • ...er in totaal meer dan 50 nationale parken in Kenia zijn?
  • ...het Tsavo Nationaal Park, met een grootte van 20.000 vierkante kilometer, het grootste nationale park van Kenia en de wereld is?
  • ...de bevolking van Kenia een van de snelst groeiende volken van de wereld is?
  • ...je op de stranden van Kenia aangesproken wordt door 'Beachboys' die op een opdringerige manier van alles proberen te verkopen?
  • ...het werk van deze Beachboys illegaal is en aangeboden producten vaak slecht zijn?
  • ...er rondom hotels in Kenia gewoon apen rondlopen?
  • ...de dagen en nachten precies even lang zijn omdat Kenia door de evenaar doorsneden wordt?
  • ...in Kenia veel mensen in een hut wonen?
  • ...ze links rijden in Kenia?
  • ...de vader van de Amerikaanse president Barack Obama uit Kenia komt?
  • ...er wel eens gezegd wordt dat heel Afrika in Kenia te vinden valt?
  • ...de kust van Kenia parelwitte stranden en palmbomen heeft?
  • ...Kenia een populaire bestemming is onder de toeristen?

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kenia&oldid=823760"