Forum voor Democratie

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Nederlands verkeersbord J16.svg
Werk in uitvoering!
Dit artikel wordt verbeterd of uitgebreid. Het kan zijn dat als je het artikel bewerkt, je een bewerkingsconflict krijgt.

Kijk daarom eerst in de geschiedenis of er iemand met dit artikel bezig is, voordat je het bewerkt.

Forum voor Democratie (FvD)

FvD.png

Datum van oprichting 22 september 2016
Actief in Flag of the Netherlands.svg Nederland
Stroming/ideologie Eurosceptisme, nationalisme, conservatisme
Leden en aantallen
Partijleider Thierry Baudet
Partijvoorzitter Thierry Baudet
Fractievoorzitter Tweede Kamer Thierry Baudet
Fractievoorzitter
Fractievoorzitter
Zetels
Zetels Tweede Kamer 2
Zetels 0
Zetels 0
Portaal Portaal.png Politiek

Het Forum voor Democratie (FvD) is een politieke partij in Nederland. Het FvD is opgericht in 2015 door Thierry Baudet. Het FvD was eigenlijk een politieke beweging die wilde dat er een referendum komt over het associatieverdrag met Oekraïne. In september 2016 werd het FvD een echte partij, die meedeed aan de Tweede Kamerverkiezingen 2017 en in de Tweede Kamer 2 zetels behaalde.

Geschiedenis

Het Forum voor Democratie werd aanvankelijk niet opgericht als politieke partij. FvD was een denktank voor het Oekraïnereferendum en werkte hierbij samen met GeenPeil. In september 2016 werd FvD pas een politieke partij, omdat FvD als denktank geen invloed kon uitoefenen op de politiek. Door een politieke partij te worden hoopte het Forum voor Democratie dat hun ideeën gehoord worden in de politiek. Hierom deed het FvD mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. De partij won toen 2 zetels in de Tweede Kamer.

Standpunten

Wat vindt het Forum voor Democratie allemaal? Hieronder een paar punten:

  • In Nederland moet een bindend referendum komen. In Nederland bestaat al het referendum, maar de uitslag hiervan is raadgevend. Dit betekend dat de Tweede Kamer de uitslag slechts als advies gebruikt en het niet hoeft op te volgen. Bij een bindend referendum moet de Tweede Kamer dit wel doen.
  • De afgelopen jaren heeft Nederland te veel macht overgedragen aan de Europese Unie. Het FvD vindt dat deze macht weer terug moet naar Nederland.
  • Zowel het basis- als voortgezet onderwijs moet verbeterd worden.

Link

Politieke partijen in Nederland Vlag van Nederland
Tussen haakjes het huidige aantal zetels
Tweede Kamer:Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (33) · Partij voor de Vrijheid (20) · Christen-Democratisch Appèl (19) · Democraten 66 (19) · GroenLinks (14) · Socialistische Partij (14) · Partij van de Arbeid (9) · ChristenUnie (5) · Partij voor de Dieren (5) · 50PLUS (4) · DENK (3) · Staatkundig Gereformeerde Partij (3) · Forum voor Democratie (2)
Eerste Kamer:Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (13) · Christen-Democratisch Appèl (12) · Democraten 66 (10) · Partij voor de Vrijheid (9) · Socialistische Partij (9) · Partij van de Arbeid (8) · GroenLinks (4) · ChristenUnie (3) · 50PLUS (2) · Partij voor de Dieren (2) · Staatkundig Gereformeerde Partij (2) · Onafhankelijke Senaatsfractie (1)
Europees Parlement:Christen-Democratisch Appèl (5) · Democraten 66 (4) · Partij voor de Vrijheid (4) · Partij van de Arbeid (3) · Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (3) · ChristenUnie-SGP (2) · GroenLinks (2) · Socialistische Partij (2) · Partij voor de Dieren (1)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "http://wikikids.nl/index.php?title=Forum_voor_Democratie&oldid=476243"