Planten: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 9: Regel 9:
 
==De bouw van een plant==
 
==De bouw van een plant==
 
===Delen van een plant===
 
===Delen van een plant===
  +
Aangezien er een heleboel verschillende planten zijn, hebben veel planten een verschillende bouw. Als veel mensen aan planten denken, denk zei automatisch aan een plant met [[wortel]]s, misschien een of meerdere [[stengel]]s, [[blad]]eren en misschien ook nog een of een paar [[bloem]]en. Heel veel planten zien er inderdaad zou uit, maar ook een heleboel niet. Denk maar eens aan [[gras]]. Gras bestaat eigenlijk uit alleen maar blaadjes met wortels er aan vast. Een [[struik]] heeft geen stengels, maar [[tak]]ken, en een [[boom]] heeft ook nog eens een [[stam]]. In principe zijn stengels, takken en stammen vergelijkbaar met elkaar. Een stengels is over het algemeen iets minder sterk en breed dan een tak. Een stam is weer sterker en breder dan een tak en dit bijna altijd tussen de [[kroon]] en de [[wortel]]s van een boom of een andere plant. Wortels houden de plant vast in de grond en zorgen ook dat de plant [[water]] en [[mineraal|mineralen]] opneemt. Via de stengels, stammen en takken vervoerd de plant dit naar de bloemen en bladeren. De bladeren zorgen voor iets anders heel belangrijks, [[fotosynthese]] (zie het kopje Fotosynthese voor meer info). Zo kan een plant uit zichzelf voedsel aanmaken, [[glucose]]. Als er te veel glucose is, maakt de plant hier [[zetmeel]] van en slaat dit ook op in de bladeren. Bloemen hebben niet iedere plant en soms hebben planten ze maar een bepaalde tijd van het jaar. Bloemen worden gebruikt voor de [[voortplanting]] van planten. Dit kan via [[insecten]], zoals [[bij (dier)|bijen]], maar ook via de [[wind]]. Daarnaast zijn er nog andere manieren waarop een plant zich kan voortplanten (zie het kopje voortplanting).
Een plant bestaat uit:
 
  +
*Wortels
 
  +
Hierboven staan eigenlijk de bekendste delen van planten. Dit is meteen de beschrijving van de meeste [[zaadplanten]] (planten die zich voortplanten via het maken van zaden), waaronder bomen en struiken. Daarnaast hebben sommige planten een hele andere bouw, zoals [[mossen]] en [[algen]]. Algen groeien vaak in water wat stil staat, bijvoorbeeld [[meer|meren]] en [[sloot|sloten]]. Algen bestaan uit een of meerdere cellen en hebben geen wortels, bladeren en bloemen nodig. De cellen kunnen zelf water opnemen, ze liggen er immers in. Aangezien de cellen fotosynthese aankunnen maken, hebben ze geen bladeren nodig. Algen planten voort op de oudste manier die er bestaat, de cel in tweeën splitsen. [[Sporenplanten]], zoals [[varens]], planten weer voort via sporen (soort van zaadjes) op de bladeren.
*Stengel
 
*Bladeren
 
   
 
===Cellen===
 
===Cellen===
  +
Een planten bestaat net als de andere organismen uit een of meerdere [[cel]]len. Deze cellen bestaan weer uitdelen, de zogenoemd [[organel]]len. De cellen van planten of plantaardige cellen, bevatten de volgende organellen. Als eerste is er een [[celwand]], de celwand geeft versteviging aan de cel. Aan de binnenkant van de cel zit nog een dun vliesje, het [[celmembraan]]. Soms kunnen er tussen cellen ruimtes zijn, dit heten [[intercellulaire ruimte]]n. In de cel zit een bepaalde vloeistof. Deze vloeistof heet [[Citoplasma]] of celplasma en houdt de cel stevig en in vorm. Vanuit de [[celkern]] in het citoplasma wordt alles geregeld.
   
 
==Indeling==
 
==Indeling==

Versie van 26 apr 2015 18:16

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Groot project
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Bestand:Diversity of plants image.png
Allemaal verschillende planten of delen daarvan

Planten (in het Latijn: Plantae) zijn een levend wezens, dus een organismen. De planten vormen ook samen een rijk, wat belangrijk bij de indeling van organismen. Planten groeien bijna overal. De meeste planten komen voor in het water of op het land.

Planten zijn belangrijk voor het leven op aarde. Zonder planten zou dit eigenlijk niet kunnen hebben gestaan, maar door het andere leven op aarde (zoals dieren, waaronder de mens) zouden op hun beurt eigenlijk ook niet kunnen hebben bestaan. Het is dus van allebei wat. Daarnaast komt onze dagelijks voeding van planten, zoals fruit en groente. Maar ook bijvoorbeeld een biefstuk, want een koe eten immers gras.

Ook kunnen van planten allerlei andere dingen maken. Zoals van hout van bomen kun je een kast maken en van het katoen van de katoenplant kun je weer broeken maken.

De bouw van een plant

Delen van een plant

Aangezien er een heleboel verschillende planten zijn, hebben veel planten een verschillende bouw. Als veel mensen aan planten denken, denk zei automatisch aan een plant met wortels, misschien een of meerdere stengels, bladeren en misschien ook nog een of een paar bloemen. Heel veel planten zien er inderdaad zou uit, maar ook een heleboel niet. Denk maar eens aan gras. Gras bestaat eigenlijk uit alleen maar blaadjes met wortels er aan vast. Een struik heeft geen stengels, maar takken, en een boom heeft ook nog eens een stam. In principe zijn stengels, takken en stammen vergelijkbaar met elkaar. Een stengels is over het algemeen iets minder sterk en breed dan een tak. Een stam is weer sterker en breder dan een tak en dit bijna altijd tussen de kroon en de wortels van een boom of een andere plant. Wortels houden de plant vast in de grond en zorgen ook dat de plant water en mineralen opneemt. Via de stengels, stammen en takken vervoerd de plant dit naar de bloemen en bladeren. De bladeren zorgen voor iets anders heel belangrijks, fotosynthese (zie het kopje Fotosynthese voor meer info). Zo kan een plant uit zichzelf voedsel aanmaken, glucose. Als er te veel glucose is, maakt de plant hier zetmeel van en slaat dit ook op in de bladeren. Bloemen hebben niet iedere plant en soms hebben planten ze maar een bepaalde tijd van het jaar. Bloemen worden gebruikt voor de voortplanting van planten. Dit kan via insecten, zoals bijen, maar ook via de wind. Daarnaast zijn er nog andere manieren waarop een plant zich kan voortplanten (zie het kopje voortplanting).

Hierboven staan eigenlijk de bekendste delen van planten. Dit is meteen de beschrijving van de meeste zaadplanten (planten die zich voortplanten via het maken van zaden), waaronder bomen en struiken. Daarnaast hebben sommige planten een hele andere bouw, zoals mossen en algen. Algen groeien vaak in water wat stil staat, bijvoorbeeld meren en sloten. Algen bestaan uit een of meerdere cellen en hebben geen wortels, bladeren en bloemen nodig. De cellen kunnen zelf water opnemen, ze liggen er immers in. Aangezien de cellen fotosynthese aankunnen maken, hebben ze geen bladeren nodig. Algen planten voort op de oudste manier die er bestaat, de cel in tweeën splitsen. Sporenplanten, zoals varens, planten weer voort via sporen (soort van zaadjes) op de bladeren.

Cellen

Een planten bestaat net als de andere organismen uit een of meerdere cellen. Deze cellen bestaan weer uitdelen, de zogenoemd organellen. De cellen van planten of plantaardige cellen, bevatten de volgende organellen. Als eerste is er een celwand, de celwand geeft versteviging aan de cel. Aan de binnenkant van de cel zit nog een dun vliesje, het celmembraan. Soms kunnen er tussen cellen ruimtes zijn, dit heten intercellulaire ruimten. In de cel zit een bepaalde vloeistof. Deze vloeistof heet Citoplasma of celplasma en houdt de cel stevig en in vorm. Vanuit de celkern in het citoplasma wordt alles geregeld.

Indeling

Leven van planten

Fotosynthese

Leeftijd

Transport van water

Leefgebieden

Gebruik van planten

Landbouw

Geneeskunde

In de tuin

Videolink


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Planten&oldid=397107"