Duitse Bond: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 36: Regel 36:
   
 
===Pruisen en Oostenrijk===
 
===Pruisen en Oostenrijk===
De twee belangrijkste staten binnen het waren [[Oostenrijk]] en [[Pruisen]]. Zij hadden bijna alles voor het zeggen. Pruisen was de grootste staat en de meeste Oostenrijkse hertogen waren keizer geweest van het [[Heilige Roomse Rijk]]. Pruisen en Oostenrijk waren het bijna nooit eens. Pruisen wilde een kleinere Duitse Bond stichten die alle het noorden in beslag zou nemen. Oostenrijk kwam er niet in voor, omdat dat in het zuiden lag. Oostenrijk voelde zich buitengesloten en wilde opheldering. Op de [[Frankfurter Vorstendag]] gebeurde dit, maar Pruisen was niet bij de vergadering. Na [[Pruisisch-Oostenrijkse Oorlog]] verloor Oostenrijk en moest uit de bond treden. Hierdoor vielen alle staten in het zuiden (Baden, Beieren en Württemberg) weg en het noorden ging door als de [[Noord-Duitse Bond]]. In 1866 was het einde van de Duitse Bond. Baden, Beieren en Württemberg werden later tijdens het [[Duitse Keizerrijk]] weer één met de rest van de staten. Oostenrijk en Pruisen zouden uiteindelijk de ruzie bijleggen en vrede stichten. Oostenrijk zou later ook met Hongarije één land worden, [[Oostenrijk-Hongarije]]
+
De twee belangrijkste staten binnen het waren [[Oostenrijk]] en [[Pruisen]]. Zij hadden bijna alles voor het zeggen. Pruisen was de grootste staat en de meeste Oostenrijkse hertogen waren keizer geweest van het [[Heilige Roomse Rijk]]. Pruisen en Oostenrijk waren het bijna nooit eens. Pruisen wilde een kleinere Duitse Bond stichten die alle het noorden in beslag zou nemen. Oostenrijk kwam er niet in voor, omdat dat in het zuiden lag. Oostenrijk voelde zich buitengesloten en wilde opheldering. Op de [[Frankfurter Vorstendag]] gebeurde dit, maar Pruisen was niet bij de vergadering. Na [[Pruisisch-Oostenrijkse Oorlog]] verloor Oostenrijk en moest uit de bond treden. Hierdoor vielen alle staten in het zuiden (Baden, Beieren en Württemberg) weg en het noorden ging door als de [[Noord-Duitse Bond]]. In 1866 was het einde van de Duitse Bond. Baden, Beieren en Württemberg werden later tijdens het [[Duitse Keizerrijk]] weer één met de rest van de staten. Oostenrijk en Pruisen zouden uiteindelijk de ruzie bijleggen en vrede stichten. Oostenrijk zou later ook met Hongarije één land worden, [[Oostenrijk-Hongarije]].
   
 
==Herindelingen==
 
==Herindelingen==

Versie van 2 aug 2014 15:26

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Sjabloon:Infobox land De Duitse Bond of Duitse Confederatie was een land dat van 1815 tot en met 1866 bestond. De Duitse Bond werd opgericht door het Congres van Wenen, dat de nieuwe Europese grenzen moest bepalen nadat Napoleon was verslagen. In 1866 viel het uiteen na de Pruisisch-Oostenrijkse Oorlog. De twee belangrijkste staten binnen de Duitse Bond waren Keizerrijk Oostenrijk en Pruisen. De hoofdstad was Frankfurt am Main.

Geschiedenis

Ontstaan

Op de plek waar nu Duitsland hebben vroeger een heleboel verschillende staatjes gelegen. Deze staatjes werden voor het eerst verenigd tijdens het Heilige Roomse Rijk. In 962 werd het Heilige Roomse Rijk gesticht en in 1806 werd het opgeheven. Hierna werd de Rijnbond gesticht, maar hier behoorde slechts een paar staatjes toe. Om de zelfstandigheid van de staatjes te bewaren werd de Duitse Bond gesticht. Door samen te werken kom je elkaar makkelijker verdedigen, was het idee erachter. Hierdoor konden de staatjes minder snel worden veroverd. Alle gebieden die buiten de grenzen van het Heilige Roomse Rijk hebben gelegen, mochten niet bij de Duitse Bond. Ook was het voorzorgsmaatregel om te zorgen dat er alleen maar grote sterke landen om Frankrijk heen lagen. Dit was ook de reden waarom Nederland en België werden samengevoegd tot één land.

Revolutie

In 1848 brak de Maartrevolutie uit. De Maartrevolutie was er omdat de regering van de Duitse Bond wilde dat er geen liberale of nationalistische regering kwam. Hiervoor moest er een wet komen en die kwam er ook. Hierdoor zou er een liberaal land worden gesticht met een liberale grondwet.

Pruisen en Oostenrijk

De twee belangrijkste staten binnen het waren Oostenrijk en Pruisen. Zij hadden bijna alles voor het zeggen. Pruisen was de grootste staat en de meeste Oostenrijkse hertogen waren keizer geweest van het Heilige Roomse Rijk. Pruisen en Oostenrijk waren het bijna nooit eens. Pruisen wilde een kleinere Duitse Bond stichten die alle het noorden in beslag zou nemen. Oostenrijk kwam er niet in voor, omdat dat in het zuiden lag. Oostenrijk voelde zich buitengesloten en wilde opheldering. Op de Frankfurter Vorstendag gebeurde dit, maar Pruisen was niet bij de vergadering. Na Pruisisch-Oostenrijkse Oorlog verloor Oostenrijk en moest uit de bond treden. Hierdoor vielen alle staten in het zuiden (Baden, Beieren en Württemberg) weg en het noorden ging door als de Noord-Duitse Bond. In 1866 was het einde van de Duitse Bond. Baden, Beieren en Württemberg werden later tijdens het Duitse Keizerrijk weer één met de rest van de staten. Oostenrijk en Pruisen zouden uiteindelijk de ruzie bijleggen en vrede stichten. Oostenrijk zou later ook met Hongarije één land worden, Oostenrijk-Hongarije.

Herindelingen

Lidstaten

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Duitse_Bond&oldid=351460"