Congo-Vrijstaat: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 11: Regel 11:
 
België werd pas redelijk land een zelfstandig land (in 1830). De meeste Europese landen hadden tegen die tijd al (grote) koloniale rijken, zoals Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. België had door de late onafhankelijkheid geen koloniën. De eerste Belgische koning, [[Leopold I van België|Leopold I]], maakte in de jaren 1840 en 1850 voorstellen voor koloniën. Hij wilde hiermee laten zien dat België ook meetelde als land. Veel voorstellen en pogingen faalden. Zo waren er plannen om het [[koninkrijk Hawaï]] of gebieden in China te koloniseren. Koning Leopold II had zelfs plannen om Nederland binnen te vallen en de Nederlandse koloniën (zoals Suriname en Indonesië) te stelen.
 
België werd pas redelijk land een zelfstandig land (in 1830). De meeste Europese landen hadden tegen die tijd al (grote) koloniale rijken, zoals Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. België had door de late onafhankelijkheid geen koloniën. De eerste Belgische koning, [[Leopold I van België|Leopold I]], maakte in de jaren 1840 en 1850 voorstellen voor koloniën. Hij wilde hiermee laten zien dat België ook meetelde als land. Veel voorstellen en pogingen faalden. Zo waren er plannen om het [[koninkrijk Hawaï]] of gebieden in China te koloniseren. Koning Leopold II had zelfs plannen om Nederland binnen te vallen en de Nederlandse koloniën (zoals Suriname en Indonesië) te stelen.
   
Voor koning Leopold II was het hebben van koloniën heel erg belangrijk. Hij wilde van België een welvarend en modern land maken. Volgens hem waren hiervoor koloniën nodig, aangezien de Britten en de Fransen er ook veel rijkdommen door gewonnen hadden.
+
Voor koning Leopold II was het hebben van koloniën heel erg belangrijk. Hij wilde van België een welvarend en modern land maken. Volgens hem waren hiervoor koloniën nodig, aangezien de Britten en de Fransen er ook veel rijkdommen door gewonnen hadden. In 1876 organiseerde Leopold II zelfs een congres; de [[Geografische conferentie van Brussel]]. Hij nodigde wetenschappers, aardrijkskundigen, militairen en diplomatieke mensen uit. Het idee van de conferentie was om plannen te maken om de slavernij in Afrika af te schaffen en beschaving naar het gebied te brengen. Uiteindelijk werd de [[Association internationale africaine]] (AIA) opgericht. De organisatie had als doel om Afrika te verbinden met de rest van de wereld. Uiteindelijk koos de AIA het gebied rond de Congorivier.
  +
  +
In werkelijkheid werd de AIA een manier om koloniale ambities van Leopold II te verhullen. Leopold II zei daarentegen dat hij het gebied wilde beschaven. Hij wilde wetenschap, christendom en westerse ideeën naar de Congo brengen. Hij deed alsof hij de levens van de inwoners wilden verbeteren. Leopold II zocht hiervoor buitenlandse steun, die hij o.a. van de Amerikaanse president [[Chester A. Arthur]] kreeg.
   
 
===Congo vóór de kolonisatie===
 
===Congo vóór de kolonisatie===

Versie van 8 jul 2023 00:47

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Onafhankelijke Congostaat
État indépendant du Congo

Flag of Congo Free State.svgCoat of arms of the Congo Free State.svg

Democratic Republic of the Congo (orthographic projection).svg

Travail et progrès / Werk en vooruitgang

Hoofdstad Vivi (1885-1886)
Boma (1886-1908)
Oppervlakte 2.345.409 km²
Aantal inwoners 9.130.000 (1907)
Talen Frans en Nederlands
Religie Rooms-katholicisme
Bestuursvorm Absolute monarchie
Portaal Portal.svg Geschiedenis

De Congo-Vrijstaat of de Onafhankelijke Congostaat was het privédomein van de Belgische koning Leopold II. Het land bestond tussen 1885 tot 1908. In deze periode was Congo-Kinshasa geen Belgische kolonie, maar het privébezit van Leopold II. Leopold II was alleenheerser over de Congo-Vrijstaat. De Congo-Vrijstaat was hierdoor een absolute monarchie.

Koning Leopold II wilde België een koloniale macht maken, maar de Belgische overheid wilde dit niet. Op de Koloniale Conferentie van Berlijn werd Congo-Kinshasa aan Leopold II toegekend. Leopold II gebruikte de rijkdommen van Congo-Kinshasa (voornamelijk rubber) om spoorwegen en openbare gebouwen in België te bouwen. Zo zijn veel parken en gebouwen in o.a. Brussel met Congogeld gebouwd. In België was Leopold II daarom een geliefde koning. Hij deed ondertussen alsof hij beschaving en christendom naar Congo-Kinshasa bracht. Later werd pas duidelijk dat on Leopold II allerlei wandaden plaatsvonden in de Congo, zoals dwangarbeid, verminkingen en lijfstraffen. Dit zorgde voor internationale druk op België.

Uiteindelijk besloot de Belgische regering om de Congo-Vrijstaat van Leopold II over te nemen. Hierdoor ontstond Belgisch-Congo. De wandaden stopten hierdoor grotendeels, maar niet helemaal.

Voorgeschiedenis

Belgische koloniën

België werd pas redelijk land een zelfstandig land (in 1830). De meeste Europese landen hadden tegen die tijd al (grote) koloniale rijken, zoals Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. België had door de late onafhankelijkheid geen koloniën. De eerste Belgische koning, Leopold I, maakte in de jaren 1840 en 1850 voorstellen voor koloniën. Hij wilde hiermee laten zien dat België ook meetelde als land. Veel voorstellen en pogingen faalden. Zo waren er plannen om het koninkrijk Hawaï of gebieden in China te koloniseren. Koning Leopold II had zelfs plannen om Nederland binnen te vallen en de Nederlandse koloniën (zoals Suriname en Indonesië) te stelen.

Voor koning Leopold II was het hebben van koloniën heel erg belangrijk. Hij wilde van België een welvarend en modern land maken. Volgens hem waren hiervoor koloniën nodig, aangezien de Britten en de Fransen er ook veel rijkdommen door gewonnen hadden. In 1876 organiseerde Leopold II zelfs een congres; de Geografische conferentie van Brussel. Hij nodigde wetenschappers, aardrijkskundigen, militairen en diplomatieke mensen uit. Het idee van de conferentie was om plannen te maken om de slavernij in Afrika af te schaffen en beschaving naar het gebied te brengen. Uiteindelijk werd de Association internationale africaine (AIA) opgericht. De organisatie had als doel om Afrika te verbinden met de rest van de wereld. Uiteindelijk koos de AIA het gebied rond de Congorivier.

In werkelijkheid werd de AIA een manier om koloniale ambities van Leopold II te verhullen. Leopold II zei daarentegen dat hij het gebied wilde beschaven. Hij wilde wetenschap, christendom en westerse ideeën naar de Congo brengen. Hij deed alsof hij de levens van de inwoners wilden verbeteren. Leopold II zocht hiervoor buitenlandse steun, die hij o.a. van de Amerikaanse president Chester A. Arthur kreeg.

Congo vóór de kolonisatie

Rond de Congorivier woonden al eeuwenlang mensen. In Congo-Kinshasa waren verschillende volkeren met elk hun eigen cultuur. Er waren veel verschillende koninkrijken. Het belangrijkste koninkrijk in de regio was het koninkrijk Kongo. Dit was een hoog ontwikkeld land, wat vooral belangrijk was voor de handel in koper en ivoor. Het koninkrijk handelde ook met de Europeanen, voornamelijk de Portugezen en Nederlanders.

Conferentie van Berlijn

Congo onder Leopold II

Wandaden in de Congo-Vrijstaat

Einde

Nalatenschap

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Congo-Vrijstaat&oldid=800041"