Rubenshuis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rubenshuis
Anvers Maison Rubens.JPG
Binnenplaats Rubenshuis
Locatie Wapper 9-11, 2000 Antwerpen, Vlag van België België
Openingsdatum 1946
Architect Henri Blomme
Oorspronkelijke naam
Jaar gesloten 9 januari 2023-2027
Openingstijden
Oppervlakte
Type Kunst
Thema
Eigenaar
Directeur Bert Watteeuw
Medewerkers Marieke D’hooghe: projectleider

Annemie Breens: transitiemanager

Monumentstatus
Monumentnummer
Bezoekers 15.000 p/j
Openbaar vervoer
Lid van

Website
https://rubenshuis.be/nl
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Het Rubenshuis is het voormalige stadspaleis van kunstschilder Peter Paul Rubens (1577-1640) aan de Wapper 9-11 te Antwerpen. Het is sinds 1946 ingericht als stedelijk museum.

Rubens liet het huis verbouwen de toenmalige Vaartstraat, nu de Wapper, aan de Herentalse Vaart. Hij had zelf de plannen bedacht en zich laten inspireren door de renaissance bouwstijl. Het bevatte een woonhuis en een atelier. Ook de tuin werd in dezelfde stijl aangelegd, met perken omgeven met een lage haag.

In het atelier werkten zijn leerlingen aan grote werken. Rubens was een productief schilder. Samen met zijn leerlingen maakte hij er een 25.000-tal in het totaal.

Na zijn dood woonde zijn vrouw vrouw Helena Fourment er nog een poosje. Na haar overlijden werd het stadspaleis verkocht. Daarin werd later het nodige verbouwd.

Op de Wereldtentoonstelling te Brussel in 1910 werd een volledige reconstructie op ware grootte van het oorspronkelijk Rubenshuis getoond. Dit was gebouwd onder leiding van architect Henri Blomme. In 1937 werd het huis door de stad Antwerpen gekocht en gerestaureerd om er in 1946 een museum van te maken.

Collectie

Het museum toont een hoogstaande collectie met werken van Rubens, zijn leerlingen en zijn tijdgenoten zoals Jacob Harrewijn, Alexander Adriaenssen, Frans Snijders, Willem van Haecht, Jacob Jordaens, Justus van Egmont, Matthijs van den Bergh, Jan Brueghel de Oude, Adriaen Brouwer, Otto van Veen, Abel Grimmer, Wilhelm Schubert van Ehrenberg, Anthony van Dyck en Adriaen van Utrecht .

Verder vind je in het museum ook een deel van Rubens' verzameling Romeinse beeldhouwwerken zoals de buste van Seneca, snijstukken uit ivoor van Georg Petel, werken in terracotta van Lucas Faydherbe, zilverwerk van Theodoor I Rogiers en rijk gedecoreerd meubilair.

Galerij

Restauratie

Vanaf 9 januari 2023 is het Rubenshuis gesloten om vier jaar lang gerestaureerd te worden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rubenshuis&oldid=815976"