Rijkszwaard

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Britse rijkszwaard tijdens de kroning van koning Eduard VII in 1902.

Het rijkszwaard is een speciaal zwaard, wat de macht van een vorst toont. Het rijkszwaard maakt deel uit van de regalia en wordt meestal tijdens een kroning gebruikt. Het rijkszwaard is vaak erg kostbaar, aangezien het gemaakt is van dure metalen en edelstenen. Vaak gaat het rijkszwaard eeuwenlang mee. Als het niet gebruikt wordt, wordt het meestal tentoongesteld.

Tweezwaardenleer

Het rijkszwaard is ontstaan door de tweezwaardenleer. In de middeleeuwen werd dit woord gebruikt om de verdeling van wereldlijke en geestelijke macht weer te geven. De kerk en de vorsten waren namelijk in conflict met elkaar over wie waarover macht had. Uiteindelijk werd besloten om de vorsten de "wereldlijke macht" te geven. De wereldlijke macht is de macht over het leven op aarde. De kerk (met de paus aan het hoofd) had de "geestelijke macht" in handen, oftewel de macht over de kerk. Het rijkszwaard symboliseerde dus de wereldlijke macht van de vorst.

Hoewel de tweezwaardenleer na de middeleeuwen verdween, bleven vorsten het Rijkszwaard gebruiken. Het groeide uit tot een machtssymbool en traditie. Ook de Nederlandse koning heeft een rijkszwaard. De Belgische koning heeft geen rijkszwaard (of andere regalia).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rijkszwaard&oldid=814365"