Mexicaanse griep

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In Mexico droeg men mondkapjes om zich te beschermen tegen het virus.

De Mexicaanse Griep, officieël Nieuwe Influenza A/H1N1 is een griepvirus. Het is een onderdeel van een griepstam die H1N1 heet. Deze griepsoort is een gevaarlijke combinatie van de vogelgriep, de varkensgriep en de gewone griep die ook bij ons voorkomt en totaal ongevaarlijk is.

De uitbraak van het virus begon in Mexico (vandaar de naam "Mexicaanse" Griep), in april 2009 verspreidde de ziekte zich ook naar de Verenigde Staten. Snel daarna volgden andere landen.

Niet dodelijk op zich

Op 16 juli meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het aantal Mexicaansegriepgevallen inmiddels niet meer te tellen was. Op 23 juli werden 183.326 besmettingen en 1.148 doden als gevolg van het virus vastgesteld. In alle continenten is inmiddels bij mensen Influenza A (H1N1) vastgesteld en zijn er mensen aan de ziekte overleden. De meeste mensen die aan de Mexicaanse griep sterven hebben andere aandoeningen waardoor ze een risicofactor zijn. De kans is zeer klein dat een gezond persoon overlijd aan dit virus.

De mortaliteit van de Mexicaanse griep ligt waarschijnlijk tussen de 0.02% en de 0.2%, daarmee is de Mexicaanse griep vergelijkbaar met de gewone seizoensgriep. In het begin was er vrij weinig bekend en leek het mortaliteits getal 1%. Het reproductiegetal ligt rond de 2, dat betekent dat iedere patiënt met de Mexicaanse griep gemiddeld 2 andere mensen besmet indien er geen maatregelen worden getroffen om de Mexicaanse griep in te dammen.

Symptomen

De Mexicaanse griep lijkt heel erg op de gewone griep, want ze hebben veelal dezelfde eigenschappen:

  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Geen honger
  • Lopende neus
  • Keelpijn
  • Diarree
  • Hoesten
  • Misselijk
  • Overgeven

De symptomen lijken dezelfde als bij de gewone griep, maar er is wel een verschil: bij de Mexicaanse griep dringt het virus veel dieper het lichaam in.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Mexicaanse griep Waarschijnlijk was de eerste besmetting bij een vierjarige jongen uit de Mexicaanse staat Veracruz. De jongen overleefde de besmetting maar twee baby’s uit hetzelfde dorp, La Gloria, zijn eraan overleden. Maar het allereerste sterfgeval was niet een van de baby’s; een 39-jarige vrouw uit de Mexicaanse staat Oaxaca. Eerst dachten dokters dat zij een longontsteking had, met diabetes, maar uit later onderzoek is gebleken dat zij is gestorven door het toen nog nieuwe griepvirus, de Mexicaanse griep. De uitbraak van het virus werd vanaf 18 maart geconstateerd. De Mexicaanse onderzoekers dachten dat het ging om een gewone griep, maar het bleek dat dat niet zo was, op 21 april. Toen ontdekten Centers for Disease Control and Prevention uit Amerika dat het ging om een nieuw virus. In Nederland werd er op 30 april bekend dat er een griepgeval was in Nederland. Op 11 juni noemde de WHO de Mexicaanse griep een officiële pandemie, er waren toen bijna 30.000 besmettingen in 74 landen en 141 bevestigde doden wereldwijd.

Op 10 augustus verklaarde Margaret Chan (De toenmalige directeur van de WHO) dat de Mexicaanse griep niet langer een pandemie is, deskundigen gaven het advies aan de WHO om de Mexicaanse griep niet langer een pandemie te noemen. Er vielen uiteindelijk officieël bevestigd 18.000 doden maar naar schatting vielen er tussen de 150.000 en 575.000 doden. Er waren 1.600.000 mensen officieël positief getest op de Mexicaanse griep, naar schatting raakten er 700.000.000 tot 1.400.000.000 (700 miljoen tot 1.4 miljard) besmet met het virus, met vaak milde klachten zonder aanleiding om zich te laten testen op de Mexicaanse griep.



Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mexicaanse_griep&oldid=731860"