Charley Toorop

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Charley Toorop
Charley Toorop (1951).jpg
Charley Toorop (1951)
Persoonlijke informatie
Volledige naam Annie Caroline Pontifex (Charley) Toorop
Bijnaam
Land Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 24 maart 1891
Geboorteplaats Katwijk (Zuid-Holland)
Overleden 5 november 1955
Overleden te Bergen (Noord-Holland)
Gehuwd met /
relatie
(1912-1917) Henk Fernhout
Carrière
Beroep kunstschilder, illustrator, tekenaar, zangeres
Bekend van realisme maar met kleurvlakken en zware lijnen
Actief ca. 1891-1955
Genre(s) landschap, portret, stilleven, Bergense School
Label
Website
https://rkd.nl/explore/artists/77872
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Charley Toorop is geboren in Katwijk (Zuid-Holland) op 24 maart 1891 en overleden in Bergen (Noord-Holland), op 5 november 1955). Ze was een Nederlandse schilder en lithograaf. Ze is de dochter van de symbolistische schilder Jan Toorop en haar moeder was Annie Hall, een Engelse vrouw die Jan Toorop in Brussel had leren kennen.

Levensloop

Er was weinig liefde tussen haar ouders te herkennen. Haar moeder voedde haar op strenge, Victoriaanse-Katholieke wijze op, en dat maakte Charleys jeugd moeilijk en enigszins ongelukkig. Gelukkig voor haar was haar vader warm, liefhebbend en behulpzaam. Hij leerde haar het schildersvak, terwijl ze later zichzelf verder erin ontwikkelde in een eigen stijl. Toen Charley jong was bleek al snel dat ze veel muzikaal talent had. Met name haar moeder wilde dat ze vioolles kreeg, maar legde haar een te grote druk op. Ondanks haar muzikale talent koos Charley voor een loopbaan in de kunst, hoewel schilderen haar moeilijker afging dan muziek maken.

Toen ze achttien werd, ontmoette ze Henk Fernhout die filosofiestudent was en waarmee ze in 1912 trouwde. Haar ouders keurden de relatie eigenlijk af. In hetzelfde jaar werd hun zoon Eddy Fernhout geboren. In 1913 werd John Fernhout geboren en drie jaar later Annetje. Het huwlijk verliep stroef. In 1917 scheidden ze van elkaar. Charley liet de opvoeding eigenlijk aan het kindermeisje over en besteedde veel tijd aan het schilderen. Ze had daarna veel korte relaties die meestal overgingen in vriendschappen. Ze kende veel mede kunstenaars, waaronder Piet Mondriaan. Na een jaar in Parijs met haar beide zoons (Annetje bleef bij haar ouders) liet ze in 1921 een huis in Bergen bouwen genaamd ‘de Vlerken’, met een geschikt atelier. Daarna verhuisde ze verschillende keren, maar behield het huis in Bergen.

In het jaar 1947 kreeg Toorop een beroerte waardoor haar rechterkant volledig verlamd raakte en ze niet meer goed kon praten. Dankzij een sterke wilskracht en therapie kon ze uiteindelijk lopen, schilderen en met wat moeilijkheden spreken. In november 1955 overleed ze.

Werk

Charley Toorop was vanaf 1916 lid van de kunstenaarsgroep 'Het Signaal'. Deze groep was voorstander van een diepgaande beleving van de werkelijkheid, door kleuren en lijnen stevig te schilderen en felle kleurcontrasten aan te brengen. Daarom wordt ze ook wel gerekend tot de Bergense School. Haar manier van realisme heeft iets magisch. Bij de portretten zijn het de ogen die de toeschouwer strak aankijken. Bekend is haar doek Drie generaties (1950). Belangrijke werken van Charley Toorop zijn te zien in het Kröller-Müller Museum te Otterlo.

Galerij

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Charley_Toorop&oldid=719982"