Zwarte beer

Uit Wikikids
Versie door Wouter15Bot (overleg | bijdragen) op 5 mei 2020 om 16:46 (→‎top: clean up)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Zie kraagbeer voor de Aziatische zwarte beer
Zwarte beer
Ursus americanus

01 Schwarzbär.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Noord-Amerika
Leefomgeving Naald- en loofbossen
Behoort tot de Beren (Ursidae)

American Black bear map.png

Portaal Portal.svg Biologie

De (Amerikaanse) zwarte beer is een beer die in Noord-Amerika leeft. De beer komt voor in het grootste gedeelte van Canada en Alaska en in de afgelegen gebergtes van de Verenigde Staten en Mexico. De zwarte beer komt voor in de uitgestrekte naaldbossen van Canada, maar ook in de loofbossen van het oosten van de Verenigde Staten. De zwarte beer is niet bedreigd en komt nog veel voor. Van alle beersoorten op de wereld, komt de zwarte beer het meest voor.

De zwarte beer is, zoals de naam al zegt, meestal zwart, maar gek genoeg komen er ook bruine en zelfs witte zwarte beren voor. Zwarte beren worden tot 190 cm lang. De mannetjes wegen maximaal 270 kilo, de vrouwtjes 180. Zwarte beren zijn daarmee een stuk lichter dan grizzlyberen, die in ongeveer hetzelfde gebied leven en meer dan 400 kilo kunnen wegen. De staart van de zwarte beer is niet meer dan 15 cm lang.

Zwarte beren eten vooral planten, insecten, vissen en kleine dieren. Als ze het kunnen vinden, houden ze ook heel erg van honing. Zwarte beren zijn ook erg slim. In natuurgebieden met veel toeristen weten ze vaak het voedsel van mensen te vinden. Als ze daar eenmaal gewend aan zijn, kunnen ze gevaarlijk voor mensen worden. Deze beren worden dan ook vaak afgeschoten. Verder kunnen zwarte beren erg goed klimmen. Ze houden in Alaska en Canada een winterslaap, van soms wel 8 maanden lang! In Mexico en de Verenigde Staten is de winterslaap veel korter, als ze daar al een winterslaap houden.

De zwarte beer heeft wel 16 ondersoorten, die trouwens niet zo van elkaar verschillen.

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zwarte_beer&oldid=612590"