Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Zwaartekracht: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
'''Zwaartekracht''' is een natuurkracht. Als bijvoorbeeld een [[appel]] van de boom losraakt, valt hij altijd recht naar beneden en nooit eens omhoog of schuin omlaag. <br>
+
'''Zwaartekracht''' is de kracht waardoor voorwerpen op [[aarde]] altijd naar beneden vallen, en bijvoorbeeld niet omhoog.
Dat heeft een eenvoudige oorzaak: de zwaartekracht. Alles wat [[massa]] heeft – een [[boek]], een [[planeet]], een mens, noem maar op – heeft zwaartekracht. Anders gezegd: alle voorwerpen – groot en klein – trekken elkaar aan.
 
  
Alles valt even snel. Een zware [[kogel]] valt dus even snel als een [[knikker]].
+
Als er geen kracht op een voorwerp inwerkt, ligt het stil. Als je een [[voetbal]] op de een rechte vloer legt, blijft die liggen. De bal ligt als het ware in evenwicht. Als je de bal in je handen houdt, in de lucht, en hem vervolgens loslaat, dan valt de bal omlaag. Dat vallen is een beweging. De kracht die voor die beweging heeft gezorgd, is de zwaartekracht. Hoe snel de bal valt, hangt af van hoe ver hij omlaag moet vallen. Hoe langer de bal valt, des te sneller gaat hij. Als je bal dus gewoon uit je handen op de vloer laat vallen, is de gemiddelde snelheid waarmee hij valt minder dan wanneer de bal van een toren naar beneden valt. We weten dat omdat bekende wetenschappers op het gebied van de mechanica dat hebben onderzocht.  
  
 
==Externe link==
 
==Externe link==
 
* [http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/nps/hetklokhuis/bb.20060324.asf Zwaartekracht informatief filmpje van klokhuis]
 
* [http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/nps/hetklokhuis/bb.20060324.asf Zwaartekracht informatief filmpje van klokhuis]
 
*[http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/nps/hetklokhuis/bb.20040623.asf Zwaartekracht (klokhuis)]
 
*[http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/nps/hetklokhuis/bb.20040623.asf Zwaartekracht (klokhuis)]
 
 
 
  
 
[[Categorie:Meer over natuur]]
 
[[Categorie:Meer over natuur]]
 
[[Categorie:Meer over wetenschap en techniek]]
 
[[Categorie:Meer over wetenschap en techniek]]

Versie van 10 nov 2010 om 17:51

Zwaartekracht is de kracht waardoor voorwerpen op aarde altijd naar beneden vallen, en bijvoorbeeld niet omhoog.

Als er geen kracht op een voorwerp inwerkt, ligt het stil. Als je een voetbal op de een rechte vloer legt, blijft die liggen. De bal ligt als het ware in evenwicht. Als je de bal in je handen houdt, in de lucht, en hem vervolgens loslaat, dan valt de bal omlaag. Dat vallen is een beweging. De kracht die voor die beweging heeft gezorgd, is de zwaartekracht. Hoe snel de bal valt, hangt af van hoe ver hij omlaag moet vallen. Hoe langer de bal valt, des te sneller gaat hij. Als je bal dus gewoon uit je handen op de vloer laat vallen, is de gemiddelde snelheid waarmee hij valt minder dan wanneer de bal van een toren naar beneden valt. We weten dat omdat bekende wetenschappers op het gebied van de mechanica dat hebben onderzocht.

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zwaartekracht&oldid=165508"