Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 24 juni t/m 24 juli staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Honderdjarige Oorlog. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Zuzana Čaputová

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová (Bratislava, 21 juni 1973) is een Slowaakse politica en advocate. Čaputová is sinds 2019 de huidige president van Slowakije. Ze is lid van de partij Progressief Slowakije, die zij in 2017 had opgericht. Čaputová is de eerste vrouwelijke president van haar land.

Čaputová werd geboren in Bratislava en kwam uit een arbeidersfamilie. Ze groeide op in het dorpje Pezinok, net buiten Bratislava. In 1996 studeerde ze aan de universiteit van Bratislava in rechten. Ze verwierf landelijke bekendheid toen ze streed tegen een vervuilde vuilstortplaats in haar dorp. Het vuil vervuilde het water en was slecht voor de gezondheid. Čaputová richtte haar eigen partij op en deed mee aan de presidentsverkiezingen, die ze won. Dat ze is gekozen is vrij bijzonder. Slowakije is een vrij behoudend land, terwijl Čaputová hele vooruitstrevende ideeën heeft.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zuzana_Čaputová&oldid=567638"