Zuidereiland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Zuidereiland

New Zealand New Munster 1846.PNG

Land Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland
Hoofdstad Christchurch
Oppervlakte 150.718 km²
Omtrek
Inwonersaantal 1.038.400
Talen
Feestdag
Volkslied
Portaal Portaalicoon Nieuw-Zeeland

Het Zuidereiland (Engels: South Island of Maori: Te Wai-pounamu) is een van de twee grote eilanden waaruit het land Nieuw-Zeeland bestaat. Het andere eiland is het Noordereiland. De twee eilanden worden gescheiden door de Straat Cook, die vernoemd is naar ontdekkingsreiziger James Cook. De hoofdplaats van het Zuidereiland is Christchurch. Hoewel het Zuidereiland het grotere eiland is, wonen er slechts 1 miljoen van de 5 miljoen Nieuw-Zeelanders op het eiland. Het Zuidereiland heeft daarom ook veel nationale parken, voornamelijk in het zuidwesten waar haast niemand woont.

Naam

De naam Zuidereiland wordt net als Noordereiland al sinds de Britse koloniale periode gebruikt. Op kaarten en in encyclopedieën worden de twee eilanden zo aangeduid. In 2009 kwam men er echter achter dat de twee eilanden officieel geen naam hadden. Na overleg met de Nieuw-Zeelandse bevolking werd besloten dat de naam van de eilanden officieel werd. Sinds 2013 is er dus vastgelegd dat het Zuidereiland officieel Zuidereiland heet. Aangezien het Maori officieel is in Nieuw-Zeeland werd ook de Maorinaam officieel.

Nieuw-Zeelanders zelf zeggen dat ze in het Zuidereiland wonen in plaats van op (on) het Zuidereiland. Ook zeggen ze altijd het lidwoord erbij.

Geografie

Landschap

Het Zuidereiland is 800 kilometer lang en 300 kilometer breed. Het oosten en westen van het eiland worden door de Nieuw-Zeelandse Alpen van elkaar gescheiden. In de Nieuw-Zeelandse Alpen liggen verschillende gletsjers, zoals de Foxgletsjer en de Frans Jozefgletsjer. In tegenstelling tot het Noordereiland zijn er geen actieve vulkanen op het Zuidereiland. De hoogte berg is Mount Cook met 3.724 meter. Aan de kust van het Zuidereiland zijn verschillende fjorden te vinden, die in Nieuw-Zeeland sounds genoemd worden. Belangrijke fjorden zijn Doubtful Sound en Milford Sound. Het belangrijkste meer is het Wakatipumeer.

De meeste dieren op het Zuidereiland zijn geïntroduceerd door de Europese kolonisten, zoals konijnen en ratten. De bekendste dierensoort van Nieuw-Zeeland, de kiwi, komt voornamelijk op het Zuidereiland voor. Op het Zuidereiland komen vele grote nationale parken voor, zoals het Nationaal park Fiordland, het Nationaal park Kahurangi en het Nationaal park Mount Aspiring. Het Nationaal park Abel Tasman is het oudste nationale park, dat geopend werd in 1942.

Grote steden

De 10 grootste steden van het Zuidereiland

New Regent St Christchurch. (10588849634).jpg
Christchurch
Founders Heritage Park main street.jpg
Nelson

Nummer Stad Inwoners

Dunedin Railway Station Full Exterior.jpg
Dunedin
Spring in Esk Street - Invercargill.jpg
Invercargill

1 Christchurch 383.200
2 Dunedin 106.200
3 Nelson 51.100
4 Invercargill 50.200
5 Timaru 28.700
6 Blenheim 28.200
7 Rolleston 21.900
8 Ashburton 20.200
9 Rangiora 19.250
10 Richmond 17.250

Bestuurlijke indeling

Een kaart met de regio's op het Zuidereiland

Het Zuidereiland is verdeeld in zeven regio's. Dit zijn:

  1. Canterbury
  2. Marlborough
  3. Nelson
  4. Otago
  5. Southland
  6. Tasman
  7. West Coast
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zuidereiland&oldid=705385"