Zonnebloem

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zonnebloem
Rijk Planten
Stam Landplanten
Klasse Zaadplanten
Orde Asterales
Familie Composietenfamilie
Geslacht Zonnebloem (Helianthus)
Wetenschappelijke naam Helianthus annuus
Een zonnebloem

De zonnebloem is een eenjarige plant.

Beschrijving

Hij kan heel hoog worden en ook heel sterk. Zijn blad voelt ruw aan. De bovenkant van zijn bloem kan wel een decimeter breed zijn. Veel mensen ergeren zich aan het stuifmeel. Veel scholen noemen hem de "zonnebloem afkomstig van de bloem bij de zonnebloemweide". Hij heet een "zonnebloem" omdat hij graag in de zon staat. Hij lijkt ook een beetje op de zon.

Groei

Zonnebloemen stoppen met groeien als ze gaan ontwikkelen, ze zuigen dan veel water uit de grond.

Zonnebloemolie

Als de zonnebloem gedroogd wordt krijg je zonnebloemolie, dat wordt gebruikt om te bakken of te frituren. Zonnebrandcrème bestaat ook, dat is gemaakt van het teelt dat in de zonnebloem zit er in zit.

Zonnebloempitten

De zaden van de zonnebloem zijn pitten die we kunnen pellen en opeten, deze gepelde pitten worden ook in en op brood gebruikt.

Zaaitijd

De zonnebloem kan het beste gezaaid worden in april, maar het zaaien in april levert weinig voordeel op. Dan heeft hij enkel een voorsprong en kan hij hoger worden. De zonnebloem keert zich ook zoals de meeste planten naar de zon toe. Als de zon in het zuiden staat staan alle zonnebloemen op het veld naar de zon toegekeerd.

Bloei

Een zonnebloem bloeit van juli tot oktober en is vooral bijzonder omdat de kop van de bloem van oost naar west met de zon meedraait. Dit wordt ook wel heliotropisme genoemd, ‘s nachts draait de kop weer in de Oostelijke stand.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zonnebloem&oldid=585972"