Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: Dyscalculie of Kunst

Zomereik

Uit Wikikids
Versie door Natuur12 (overleg | bijdragen) op 24 aug 2013 om 17:29
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zomereik
Rijk Planten
Stam Landplanten
Klasse Zaadplanten
Orde Fagales
Familie Napjesdragersfamilie (fagaceae)
Geslacht Eik (Quercus)
Wetenschappelijke naam Quercus robur

De zomereik (Quercus robur) is een soort eik. De soort komt van nature voor in zowel Nederland als België. De zomereik kan wel 40 meter breed worden en 30 tot 35 meter hoog wanneer de zomereik niet in de buurt staat van andere bomen. Een eik heeft zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen op dezelfde plant. De bladeren van de zomereik hebben een groene kleur en hebben zogeheten lobben. De bladeren vallen pas laat in de herfst van de boom en staan verspreid op de takken. De eikels zijn tussen de 2 en de 3 centimeter lang. De stam heeft een bruine kleur. De zomereik komt voor in heel Europa.

Zomereiken hebben veel licht nodig om te groeien. Wanneer er onvoldoende licht is kunnen de eikels niet kiemen. De zomereik groeit sneller dan de beuk maar de beuk kan meer schaduw verdragen waardoor de beuk uiteindelijk de zomereik overgroeit en de eik dood gaat. Zomereiken groeien op drogere gronden en kunnen zowel op voedselrijke als op voedselarme gronden groeien.

Het hout van de zomereik wordt voor diverse dingen gebruikt zoals voor de productie van meubels maar het hout wordt ook gebruikt voor de scheepsbouw. Zomereiken kunnen ook als hakhout gebruikt worden. Dit hakhout wordt niet meer gebruikt. Vroeger werd dit gebruikt als brandhout of om gereedschap mee te maken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zomereik&oldid=280016"