Zingen

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 7 jul 2022 om 21:49
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Groep zingende meisjes

Zingen (of de zang, het gezang) is het maken van muzikale geluiden met de stem. Het goed kunnen zingen en performen (hoe je het brengt) is een vorm van kunst.

Inleiding

Met zingen gebruik je net als met praten je stembanden, je stembanden zijn kleine spieren in je keel. Ze gaan trillen als je ze aanspant en daardoor komt er geluid en kan je zingen. Hoe groter de stembanden zijn hoe lager het geluid is, en omdat mannen grotere stembanden hebben, hebben zij een lager stemgeluid dan vrouwen. Mannen, vrouwen en kinderen hebben dus een verschillende zangstem. In een koor of ensemble wordt van die verschillen veel gebruik gemaakt. Een persoon die zingt, wordt een zanger of zangeres genoemd. Zangers voeren muziek uit ( aria's , recitatieven , liederen , enz.) die gezongen kan worden met of zonder begeleiding door muziekinstrumenten. Een grote groep zangers noem je vaak een koor en ensemble als de groep klein is. Bij zo'n groep kan er een hoofdzanger of leadzanger zijn, ook vaak solist genoemd. Een solist is ook iemand die echt alleen zingt. Er zijn ook verschillende zang programma’s zoals: The Voice, Idols, Hollands Got Talent, De Beste Zangers, It Takes 2 en nog vele anderen.

Zang als toneel- of theatervorm zie en hoor je bij opera, operette en musical.

Kopstem en borststem

Je kopstem gebruiken de meeste mensen als ze hoog willen zingen. Als je hoog wilt zingen op je borststem gaat dat moeilijker maar je kan dan wel harder zingen. (Adele zingt bijna altijd op haar borststem daarom kan zij zo hard zingen).

De geschiedenis van muziek.

Muziek bestaat al heel lang. Al in de prehistorie en de oudheid (muziek) maakte ze muziek met hun handen en voeten. Maar later werd de muziek ingewikkelder en hebben ze bedacht dat je muziek kunt opschrijven in noten. in de middeleeuwse muziek gebruikten ze in de kerk vaak muziek. Dat doen ze nu nog steeds. De muziek die ze in die tijd bedachten gebruikte ze weinig instrumenten en deden veel met hun stem. Vanaf de 13de eeuw werd er veel minder kerkelijk muziek geschreven.

Zangsoorten

Soul

Soul is een muziekstijl bedacht door de Afrikaanse en Amerikaanse muzikanten. Het werd populair in de jaren 50 en 60 van de 20ste eeuw.

Hollandse muziek

Natuurlijk weten wij allemaal wat Hollandse muziek (Nederpop) is en welke bekende artiesten er zijn. Zoals Gordon, Patricia Paay, Trijntje Oosterhuis, Boudewijn De Groot, Marco Borsato en Guus Meeuwis.

Pop

Popmuziek staat voor populaire muziek. Het is zich gaan ontwikkelen na de 2e wereldoorlog. Bekende pop artiesten: Elvis Presley, Michael Jackson, Britney Spears, ABBA, The Beatles, Madonna, Beyonce, Rihanna, Adele, Ariana Grande, Taylor Swift, Bruno Mars en P!nk.

Klassiek

Klassieke muziek is Westerse kunstmuziek. Het ontwikkelde zich al vroeg in de Middeleeuwen. Klassieke muziek is een muzieksoort die vaak gespeeld wordt met een piano en viool. Dit zijn een paar bekende artiesten die klassieke muziek spelen: Mozart, Bach en Beethoven.

Rock

Rockmuziek werd tijdens de jaren 50 erg populair. Rockmuziek staat vooral bekend om de bas, drums, en de basgitaar en natuurlijk het harde geschreeuw.

Country & Western

Country & Western zijn de verzamelnamen voor alle verschillende muziekstijlen van de Amerikaanse muziek die ontstaan is op het platteland in het zuiden van de Verenigde Staten. Het is ontstaan vanuit de Amerikaanse volks muziek.

Jazz muziek

Jazz muziek is eigenlijk een geïmproviseerde muziekstijl. Het is ontstaan in New Orleans. Er werd vaak gespeeld met basgitaar, gitaar, drums, piano, harmonica, saxofoon, trompet, contrabas, klarinet, tuba, trombone en de vibrafoon.

Hip Hop muziek

Hiphop is ook een dansstijl maar het is vooral bekend als muziekstijl. Het is ontstaan in de jaren 70 van de twintigste eeuw in New York. Daar  werd vooral bekend in de arme wijk The Bronx. Die buurt werd toen die tijd bewoond door Afro Amerikanen en Latino’s.

Rapmuziek

Rap is één van de elementen van Hiphop muziek. Het werd al in de 18e eeuw in het Britse Engels gebruikt maar het betekende niets anders dan ‘iets zeggen’. Het werd door de Afro-Amerikanen overgenomen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zingen&oldid=722176"